ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER ETİN BÖLÜMLERİ NELERDİR? ET ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

ETİN BÖLÜMLERİ NELERDİR? ET ALIRKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Yapmak istediğiniz yemeğe göre doğru et seçmek önemli... Peki, etin bölümleri ne? Et alırken nelere dikkat etmeliyiz? İşte, dana ve kuzu etinin bölümleri
Etin Bölümleri Nelerdir? Et Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yapacağınız et yemeğinin lezzeti kullanacağı etle doğru orantılı. Örneği kuzu etinden bir yemek yapmayı planlıyorsanız rengi açık pembe tonda olmalı. Satın alırken yağsız olmasına özen göstermelisiniz. Kırmızı et grubunda kuzu etinin hazmı en kolay olandır. 100 gramında 120 kalori; 42 gram protein, 8 gram yağ bulunur. Ayrıca kuzu eti karbonhidrat içermez. Kuzu eti içerdiği “niyasin” vitamini, demir ağırlıklı olduğundan bahar yorgunluğuna iyi gelir. Kuzu eti çabuk pişen bir ettir. Izgara yapılması tercih edilir. Etin en iyi olduğu zaman şubat ile mayıs ayları arasındadır. Peki, kuzu etinin ve dana etinin bölümleri neler? 


Dana Etinin Bölümleri Nelerdir?

  • Antrikot, bonfile: Hayvanın sırtından çıkan etlere, antrikot, kontrfile, bonfile adı verilir. Fırında, ızgarada pişirilebilir. Tava yemeklerinde kullanılabilir.
  • Kontrfile: Sırt bölümünün arka kısmından kesilen ince ettir. Marine ederek ister mangalda, isterseniz ocakta kızarttığınızda en iyi sonucu elde etmeniz mümkün.
  • Döş: Hayvanın orta ve at kısmına doğru olan etine döş denir. Yemeklik ve köftelik kıyma yapılır.
  • Nuar, Kontrnuar: Nuar ve kontrnuar hayvanın arka orta kısmına verilen isimdir. Haşlaması ve rostosu güzel olur.
  • Tranç: Tranç hayvanın arka ortasının en merkezi kısmından çıkar. Salçalı biftek ve sebzeli kuşbaşı olarak pişirilebilir.
  • Gerdan ve Sokum: Gerdan ve hayvanın kuyruk kısmının üstü olan sokum tencere yemeklerinde köfte yapımında kullanılabilir. Gerdanı haşlayabilirsiniz.
  • İncik: Hayvanın ön bacağından çıkan bölüme incik denir. Haşlaması ve gulaşı lezzetli olur.


Kuzu Etinin Bölümleri Nelerdir?

  • But: Kuzunun arka ayaklarına but denir. Butların etleri yağsız ve yumuşak olur. Kuzunun en lezzetli bölümlerinden biridir. Buttan kızartma, fırın ve şiş yapılır.
  • Pirzola: Kuzunun sırtındaki ön bölüm bütün olarak pişirilirse güzel olur. Ancak daha çok bu bölümdeki kaburga kemikleri tek tek pirzola ya da kemiksiz pirzola (külbastı) olarak pişirilir.
  • Fileto: Kuzunun sırtındaki arka bölüm pirzolalığın devamıdır. Bu bölümün kaburga kemikleri bulunmadığından buradan pirzola yerine fileto çıkarılır. Bu etle çok lezzetli kızartmalar, rostolar ve kotletler pişirilir.
  • Sakatat: Bu bölüme ciğerler, yürek, böbrekler, dalak, işkembe, bumbar, şirden, dil, baş, beyin, paça ve erkeklik bezleri (yumurta) girer. Kuzunun en körpe ve yumuşak yerleridir. Her parçanın kendine özgü yemekleri vardır. Ancak bunlar durgun etler olduğundan, hastalara ve sindirim güçlüğü çekenlere yedirilmemelidir.
  • Kol: Ön bacakların üst bölümüne kol denir. Kuzunun bu bölümünden kızartmalardan çok kuşbaşı kesilmiş et yemekleri, tas kebap yapılır.
  • Döş: Kuzunun en yağlı bölümüdür. Kemiksiz eti çok azdır. Bu yüzden kemikli olarak parçalanır. Sebze yemeklerinde, kuru fasulye ve nohut yemeklerinde kullanılır.
  • Gerdan ve baş: Kuzunun makbul olmayan bölümleridir. Bu yüzden kasaplarda bu bölgeler daha ucuzdur. En çok haşlamalarda ve et suyu elde etmek için kullanılır.
  • Uykuluk: Uykuluk son yıllarda en lüks lokantaların mönüleri arasına girdi.


Et Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

  • Hemen kesilip satışa sunulan etler oldukça serttir. Bu nedenle etin kesildikten sonra dinlendirilmesi gerekir.
  • Etlerin damgalı olması son derece önemlidir. Kaçak et veya etin düzgün kesilmediği yerlerden almak yerine güvenilir kasapları tercih etmenizi öneriyoruz.
  • Eti seçerken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de rengidir. Eğer et koyu pembe veya kırmızı renkteyse tercih etmeyin. Özellikle açık pembe ya da griye çalan etler sorun yaratabilir. 
  • Etin kokusu da dikkat edilmesi gereken etkenler arasında. Eğer et kokusu dışında farklı ve ağır bir koku alıyorsanız, o eti tercih etmeyin.
  • Eti kıyma olarak alacaksanız makineniz temizliği son derece önemlidir. Ayrıca çekilmiş kıyma olarak satın almak yerine, bütün bir eti çektirerek kıyma yaptırın.
  • Kasap yerine marketlerden paketli et alacaksanız, son kullanma tarihine ve firma damgasına dikkat edin. Sok kullanma tarihi yaklaşmış ürünleri tercih etmeyin.
  • Alışveriş yaparken eti sona bırakın. Aksi takdirde et ısınarak bozulmalara yol açabilir.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!