Espresso Fincanı Nasıl Olmalı: 6 Farklı Özellik

Espresso fincanı alırken nelere dikkat etmek gerekir? Espresso, günümüzde en çok tüketilen kahve çeşitlerinden biridir. Bu lezzetli kahve için, kullanılan fincanın da özenle seçilmesi gerekir. İşte, espresso fincanının olmazsa olmaz 6 özelliği:
Espresso Fincanı Nasıl Olmalı: 6 Farklı Özellik
23 Haziran 2023, 10:09

Espresso, yoğun kahve aromalarının hissedildiği bir kahve türüdür. Bu yüzden espressoyu yanlış fincanla içmek, kahveden alacağınız keyfi azaltabilir. Espresso fincanı, kahve türleri arasında en küçük boyutlara sahiptir. Genellikle beyaz renkli olarak seçilen fincanlar, hem baristalar, hem de tüketiciler için bir ölçü birimi oluşturur. Bir shot espresso içmek için, fincanın şekil ve boyutlarına dikkat etmeniz gerekir. 

Espresso Fincanı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  1. Boyut

espresso

Espresso fincanı için ideal boyut, 2-3 oz yani yaklaşık 60-90 ml'dir. Bardak büyük olursa, krema kenarlara yayılır ve kaybolur. Ayrıca büyük fincanlardaki espresso daha hızlı soğur. Eğer daha çok double shot espresso içiyorsanız, 105-120 ml boyutlardaki fincanları tercih edebilirsiniz. Fincana kahveyi koymadan önce sıcak suyla ısıtmak, espressonun uzun süre sıcak kalmasına yardımcı olur.

  1. Malzeme

espresso

Espresso fincanı, porselenden yapılır. Porselen, sıcaklığı eşit olarak dağıtır. Bu yüzden fincan seçimi yaparken, yapı malzemesinin porselen olmasına dikkat edin.

  1. Şekil

espresso

Espresso fincanı, üstten alta doğru inildikçe incelir. Bunun sebebi, kremanın üstte kalmasını sağlamaktır. Ağzı geniş olan espresso fincanı, ilk yudumda kahvenin aromasını almanızı sağlar. Farklı şekilli fincanlar olsa da, bunlar genelde espresso için ideal değildir.

  1. Kenar

espresso

Espresso fincanı seçerken, fincan kenarlarının ince veya kalın olup olmadığına dikkat edin. Espresso için fincan kenarları kalın olmalı, dudak bardağa rahatça oturmalı ve kahve ağza kolay alınmalıdır.

  1. Renk

espresso

Espresso fincanının dış rengi, kişisel tercihe göre değişir. Ancak içi mutlaka beyaz olmalıdır. Beyaz fincan, espressonun karamel kremasını ortaya çıkarır. Kafelerin birçoğunda, espresso için fincanın hem içi, hem de dışı beyazdır.

  1. Kulp

espresso

Espresso fincanı mutlaka kulplu olmalıdır. Çünkü fincan kahve eklenmeden önce ısıtılır ve kahveyle birleşince daha sıcak bir hale gelir. Kulpsuz fincan, tutmayı zorlaştırır. Ayrıca fincanın kulp kısmı düz olursa, kahve ele daha rahat oturur. Bu aşamada fincanın kulp boyutu, parmağın içinden geçebileceği bir boyutta olmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Espresso nasıl yapılır?
  2. Espresso bazlı kahveler
  3. Espresso hazırlarken yapılan hatalar
  4. Türk kahvesi ve espresso arasındaki farklar
  5. Espresso ve filtre kahve arasındaki farklar
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo