Sağlıklı malzemelerle hazırlanmış bu pratik lezzetler, doyurucu olmalarının yanı sıra damaklarda iz bırakacak tatlar sunuyor. Kahvaltıdan atıştırmalıklara, ana yemeklerden tatlılara kadar uzanan bu liste, ekmek kullanmadan da sofraların ne kadar zenginleşebileceğini kanıtlıyor. İşte ekmek kullanmadan yapılan 6 pratik lezzet...
Malzemeler
1 olgun muz
1 su bardağı süt (badem, yulaf veya laktozsuz)
2 yemek kaşığı chia tohumu
1 tatlı kaşığı bal veya hurma özü (isteğe bağlı)
1 çay kaşığı vanilya özütü (isteğe bağlı)
Üzeri için çikolata rendesi
Yapılışı:
Muzu ezip süt, chia tohumu, bal ve vanilya ile karıştırın. 10 dakika bekleyip tekrar karıştırın. Kase veya kavanoza alıp buzdolabında 3–4 saat (tercihen bir gece) bekletin. Üzerine çikolata rendesi veya dilediğiniz malzemelerle servis edin.
Malzemeler
1 adet bostan patlıcanı
1 adet domates
75 g yağsız dil peyniri
6 adet dilimlenmiş çeri domates
3-4 dal taze fesleğen
Yapılışı:
Patlıcanı bir parmak kalınlığında kabukları ile dilimleyin. Yağlı kağıt üzerine koyup ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika pişirin. Üzerine sırasıyla; rendelenmiş domates, peynir ve çeri domatesleri koyun. Ardından tekrar 15 dakika fırına verin. Peynir eriyince fırından alıp taze fesleğen ile süsleyin.
Malzemeler
5 büyük kabak
3 yemek kaşığı pesto sos
1 çay bardağı zeytinyağı
1 paket dolmalık fıstık
Deniz tuzu, 1 dal taze nane
Sosu için:
3 domates
3 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı toz biber, tuz
Yapılışı:
Dolmalık fıstıkları tavada kavurun. Kabakları kabuğuyla boyuna dilimleyip pesto sos ve zeytinyağı karışımıyla yağlayın, tuzlayın. Izgarada pişirip kat kat dizerek aralarına fıstık ekleyin. Üzerine nane yerleştirip 2-3 saat buzdolabında dinlendirin. Sos için zeytinyağında domates ve sarımsağı pişirin, tuz ve toz biber ekleyin. Kabakları dilimleyip sosla servis edin.
Malzemeler
2 su bardağı haşlanmış, kabuğu soyulmuş ve kurulanmış nohut
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı tatlı toz biber
1 çay kaşığı sarımsak tozu
1 çay kaşığı kimyon
Karabiber, pul biber veya kekik
Yapılışı:
Nohutları iyice kurulayın. Zeytinyağı ve baharatlarla harmanlayıp yağlı kağıt serili tepsiye tek sıra dizin. 190°C fırında 30–40 dakika, her 10 dakikada bir sallayarak pişirin. Soğutup servis edin.
Malzemeler
1 su bardağı kırmızı mercimek
2 su bardağı ince bulgur
1 büyük soğan
3-4 dal yeşil soğan, ½ demet maydanoz
2 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı biber salçası
½ çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı kimyon, kararbiber, pul biber
Tuz
Yapılışı:
Mercimeği 3 su bardağı suda yumuşayıncaya kadar pişirin. Ocaktan alıp bulguru ekleyin, 15-20 dakika şişmesini bekleyin. Soğanı zeytinyağında kavurup salçaları ekleyin. Mercimek-bulgur karışımına soğanlı karışımı, yeşillikleri ve baharatları ekleyip yoğurun. Avuç içinde parçalar alıp köfte şekli verin, marul ve limonla servis edin.
Malzemeler
3 orta boy kabak
2 yumurta
Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
3-4 yemek kaşığı un
1 küçük soğan
2-3 dal dereotu ve maydanoz
Tuz, karabiber, pul biber
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Kabakları rendeleyip suyunu sıkın. Yumurtayı, peynir, un, soğan ve doğranmış yeşilliklerle karıştırın. Baharatları ekleyip karıştırın. Karışımdan kaşıkla parçalar alıp yağlı tepsiye dizin, üzerlerine zeytinyağı gezdirin. 180°C’de 25-30 dakika, altın rengini alana kadar pişirin. Sıcak servis edin.