ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ CORONAYA YAKALANMAMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

CORONAYA YAKALANMAMAK İÇİN NASIL BESLENMELİYİZ?

Dünyayı etkisi altına Covid 19 virüsüne karşı bağışıklığı güçlendirmek için ne yapmalıyız? Coronaya yakalanmamak için nasıl beslenmeliyiz? İşte, Dyt. Hülya Çağatay'dan kronaya karşı beslenme önerileri:
Coronaya Yakalanmamak İçin Nasıl Beslenmeliyiz?

Bir süredir hem ülkemizi hem de diğer ülkeleri derinden etkileyen, bizi ekonomik, kültürel, sosyal açıdan zorda bırakan en önemlisi bizi sevdiklerimizden ayırıp, acı kayıplara neden olan corona virüs ya da covid 19  salgını ile  mücadele etmekteyiz. Corona virüs(covid-19) yeni bir düzene geçiş yapmamıza neden olmuştur.


Virüsten, hem kendimizi hem de etrafımızdaki diğer insanları korumanın önemli bir yolu sosyal izolasyondur. Fakat sadece sosyal izolasyonun bizi corona virüsten koruduğunu söyleyebilir miyiz? Corona virüsten korunmak için başka neler yapmalıyız? Bu dönemde bağışıklığımızı güçlendirmek için nasıl beslenmeliyiz? Hep beraber bu sorulara bir bakalım.


Hepimizin daha çok evde vakit geçirdiği bir dönemden geçiyoruz. Öncelikle sosyal izolasyon, korunmada tek başına yeterli bir çözüm değildir. Beslenmenin de bu konudaki rolü oldukça büyüktür. Bağışıklık sistemimizi korumak, bunun içinde yeterli ve dengeli beslenme bireyin kendisini korumaya yardımcı olmaktadır. Tek bir besinin, tek başına coronadan koruma etkisi olduğunu söyleyemeyiz ama genel olarak sağlıklı beslenerek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Peki bunu nasıl sağlayabiliriz?


Bağışıklığımızı Güçlendirecek Beslenme Önerileri


Sebze ve meyveler, içerdikleri lif, vitamin ve minerallerden zengin, özellikle corona döneminde sofralarımızdan eksik etmememiz gereken besinlerdir. Sebze seçimlerimizi yaparken daha çok sülfür bakımından ayrıca hem antioksidanlardan hem de vitamin, mineral ve posa açısından zengin olan; lahana, karnabahar, roka, tere, soğan, sarımsağı tercih etmeliyiz. Bunun yanında brokoli, koyu yeşil yapraklı sebzelere diyetimizde yer vermeliyiz.


Öğünlerimizde renkli sebze ve meyveler özellikle meyvelerden narenciye grubundan olan portakal, greyfurt, mandalina ve limon tüketmeliyiz. Turuncu olan meyveler özellikle C vitamininden zengin olduğu için bağışıklık güçlendirici etkileri vardır. Genellikle posasını alabilmek için de meyvenin suyu yerine kendisini tüketmeyi tercih etmeliyiz. İçerisinde apigenin dediğimiz müthiş bir antioksidan kaynakları mutlaka öğünlerimizde yer almalıdır. Başlıca kaynağı maydanoz olup, greyfurt, böğürtlen grubu yiyecekler ve karaciğer dostu besinimiz enginar bu sırayı takip etmektedir. Bağışıklık dostu bir bileşen ise kuersetindir. Kuersetin içeren elma ve sarımsak bu dönemde bol bol yiyebileceğimiz besinler içerisindedir. Günde 5-7 porsiyon sebze ve meyve tüketimi mutlaka olmalıdır.



Protein kaynakları da bağışıklığımızı güçlendiren diğer bir besin grubudur. Yumurta en önemli ve iyi kaliteli protein kaynağı olup corona döneminde kahvaltılarımızda mutlaka yer vereceğimiz bir besin olmalıdır. Fakat kolesterol sorunu olan hastalar tüketiminde daha dikkatli olmalıdır. Yumurtanın içindeki sağlıklı bileşenlerin vücutta kullanılabilirliğini arttırmak için ise yanında mutlaka sebze yemeliyiz. Diğer protein kaynaklarından; süt, kefir, yoğurt, kırmızı et, hindiye de öğünlerimizde mutlaka yer vermeliyiz.


Oldukça dayanıklı olan ve besin değeri yüksek başka bir protein kaynağımız kurubaklagillerdir. Barbunya, yeşil ve kırmızı mercimek, nohut, fasulye çeşitleri her gün tüketime uygun olduğu gibi haftada en az 3 kez yenilmelidir.

Sağlıklı yağ asitlerinden zengin hem de kolay tüketilebilir bir protein kaynağı olan, omega-3 içeriğiyle bağışıklık sistemimizi güçlendirecek bir besin ise balıktır. Balık mutlaka haftada en az 2 kez tüketilmelidir.



Kuruyemişler, içerisinde bulundurduğu omega-3 yağ asitleri, çinko, selenyum gibi bağışıklık güçlendirici etkiye sahip bileşenler içermektedir. Kabak çekirdeği, çiğ kuruyemişlerden özellikle çiğ badem ve ceviz günlük beslenme programına katılmalıdır. Ara öğünler için sağlıklı seçeneklerdir.



Zerdeçal ve zencefilin antienflamatuvar özelliği bulunduğundan, virüsten korunmamıza yardımcı olan fonksiyonel gıdalardır. Yoğurda, kefire bir miktar eklenerek, bağışıklık güçlendirici etkisini görebiliriz. Balın da bu dönemde etkisi büyüktür. Özellikle bal ve limondan, bal-zencefilden hazırlayacağınız bir karışım, antienflamatuvar ve antioksidan özelliği ile bağışıklığınızı desteklemeye yardımcı olacaktır.