"Şeker" genellikle sofra şekeri (sakkaroz) anlamında kullanılır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve pek çok sağlık kuruluşu günlük alınan enerjinin %5-10'u şekerden gelebilir diyor. Bu miktar ise 6 çay kaşığı şekere denk geliyor. Ancak bir kutu gazlı içecek bile bu sınırı tek başına geçebilir. Öte yandan dünyanın birçok yerinde artan obezite problemi de, şeker tüketiminin yaygınlaşması ile paralel bir şekilde ilerler. Peki, ''Günlük hayatta şeker tüketiminin fazla olduğunu nasıl anlayacağız?'' diyorsanız, aşağıdaki belirtileri takip edebilir ve yediğiniz besinlerin şeker oranını azaltmaya çalışabilirsiniz.
Sadece ara sıra çıkan sivilceler değil, sanki 14 yaşındaymışsınız gibi sivilceler mi çıkıyor? Şeker, insülin seviyelerini yükseltir, bu da hormonlarımızı altüst edebilir ve yüzünüzü sivilceli bir karmaşaya dönüştürebilir.
Tam bir gece uykusundan sonra bile hala bitkin uyanıyorsanız, bu çok fazla şekerin bir işareti olabilir. Şeker uyku kalitesini bozar. Ayrıca, kan şekeri ve insülindeki büyük dalgalanmalar enerji seviyelerinin düşmesine ve genel enerji seviyelerinizin etkilenmesine neden olabilir.
Çok fazla şeker bakteri ve mayayı besler ve teriniz garip bir şekilde tatlı hatta ekşi bir koku alabilir. Meyveli kokulu ter, diyabetik ketoasidoz adı verilen daha ciddi bir komplikasyonun işareti olabilir. Bu, kan şekeri seviyeleri yönetilmezse çoğunlukla tip 1 diyabetli bireylerde görülür, ancak şeker tüketimini makul bir aralıkta tutmak kesinlikle mantıklıdır.
Kendinizi ruh hali bozuk, sinirli veya gergin hissediyorsanız, bu çok fazla şeker yediğinizin bir işareti olabilir. Şekerdeki inişler ve çıkışlar duygularımıza yansır. Kan şekeri seviyeleri düştüğünde, ruh halimiz de düşer.
Doğal olarak tatlı tadı olması gereken şeyler - çilek veya tatlı patates gibi - artık sıkıcı geliyor. Bu, şeker toleransınızın fırladığına ve tatmin olmak için saçma miktarda şekere ihtiyacınız olduğuna işarettir.
Dilinizde tuhaf, hafif tüylü bir his fark ettiniz mi? Bu, ağzınızda şekerle dolu bir parti yapan bakterilerdir. Onlar da şekeri sizin kadar severler. Rafine şeker oranı yüksek yiyecekler ağzın asitliğini değiştirir ve dilin beyaz ve tüylü olmasına neden olur.
Çok fazla şeker iltihaplanmayı tetikleyebilir, bu da bazen gizemli, kaşıntılı bir cilt olarak ortaya çıkar. Bu, vücudunuzun çok fazla şeker tükettiğine dair uyarılarından biridir.
Yapılan araştırmalar, aşırı şekerin beyinde iltihaplanmaya yol açtığını, bunun da hafıza kayıplarına, kafa karışıklığına ve anahtarlarınızı nereye koyduğunuzu aniden hatırlayamamanıza neden olduğunu ortaya koyuyor.
Yüksek şeker bağırsak mikrobiyomumuzun hassas dengesini bozabilir. İyi bakteriler azalır ve kötü bakteriler aşırı çoğalır. Bu durum gaz ve şişkinlik sorunlarının artmasına yol açabilir.
Kendinizi belirli bir zamanda çok belirli bir şekerli şeye karşı çaresiz hissediyorsanız, bu şeker bağımlılığının gerçek olduğunun kanıtıdır. Şeker, iyi hissettiren hormon dopamini salgılamak için beynin zevk merkezini hedef alır. Şeker yemenin dopamini artırdığı ve dopamin artışının şeker isteklerini artırdığı bir kısır döngü ortaya çıkar.