Çilek, sadece eşsiz tadı ile değil, vitamin ve antioksidan zenginliğiyle de mutfaklarımızın vazgeçilmezi. Canlı rengi ve ferah tadıyla çilek, mutfakların olmazsa olmazı. Sağlıklı içeriğiyle vitamin ve antioksidan deposu olan çilek, tatlılara hem lezzet hem de şıklık katıyor. İşte çilekle yapılabilecek 7 pratik tatlı...
Malzemeler
1 litre süt
1 paket vanilin
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
3 yemek kaşığı mısır nişastası
1 paket krema (200 ml, soğuk)
300 gram taze çilek
2 yemek kaşığı toz şeker
1 paket bisküvi
1 yemek kaşığı tereyağı
Yapılışı:
Süt, şeker, un ve nişastayı çırpıp pişirin. Vanilin ve tereyağı ekleyin. Soğuyunca krema ile karıştırın. Çilekleri şekerle karıştırıp bekletin. Kat kat bisküvi, krema ve çilek dizin. Üstü kremayla kaplayıp çilekle süsleyin. 2 saat buzdolabında soğutun.
Malzemeler
500 gr taze çilek
3/4 su bardağı toz şeker
Yarım su bardağı su
1 yemek kaşığı taze limon suyu
4-5 yaprak taze nane
1 tatlı kaşığı bal ya da agave şurubu
Yapılışı:
Su ve şekeri kaynatıp soğutun. Çilekleri püre yapıp limon suyu, nane ve şurubu ekleyin, karıştırın. Dondurma makinesi varsa 20-30 dk çalıştırın. Yoksa karışımı dondurucuya koyup her 30 dakikada bir karıştırarak 2-3 saat donmasını sağlayın.
Malzemeler
1 paket çilekli puding (hazır toz puding, 750 ml süt ile hazırlanacak)
3 - 3.5 su bardağı ince çekilmiş bisküvi
1 çay bardağı hindistan cevizi
1 çay bardağı doğranmış taze çilek
1 yemek kaşığı tereyağı
Bulamak için:
Hindistan cevizi, renkli pasta süsleri, Antep fıstığı tozu, kakao vb
Yapılışı:
Pudingi pakete göre pişirip tereyağı ekleyin. Ilınınca bisküvi, çilek ve hindistan cevizini karıştırın. Top yapıp bulama malzemelerine bulayın. 1 saat buzdolabında dinlendirip soğuk servis yapın.
Malzemeler
2 su bardağı krema
1 su bardağı süt
Yarım su bardağı toz şeker
1 tatlı kaşığı vanilya özütü (veya 1 paket vanilin)
2 yaprak jelatin (veya 1 paket toz jelatin - 5 gr)
Çilek Sosu için:
250–300 g taze çilek
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı mısır nişastası kıvam artırmak için
Yapılışı:
Jelatini yumuşatın. Kremayı, sütü ve şekeri ısıtıp vanilya ve jelatini ekleyip eritin. Karışımı kalıplara döküp 4 saat buzdolabında soğutun. Çilek, şeker ve limon suyunu kaynatın, isteğe bağlı nişasta ile koyulaştırın. Soğutup panna cotta üzerine dökün.
Malzemeler
Muhallebi için:
1 litre süt
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı irmik
1 paket vanilin
Çilekli karışım için:
1 kase taze çilek
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi
Üzeri için:
Taze ahududu
Dilimlenmiş çilek
Yapılışı:
Süt, şeker, irmik ve vanilini karıştırıp orta ateşte muhallebi kıvamına gelene dek pişirin. Çilekleri püre yapıp Hindistan cevizi ile karıştırın. Ilık muhallebiye ekleyip karıştırın. Kaselere paylaştırıp 1 saat buzdolabında soğutun. Üzerini ahududu ve çilekle süsleyin.
Malzemeler
100 gr tereyağı (oda sıcaklığında)
1 çay bardağı toz şeker
1 adet yumurta
1 paket vanilin
1 çay kaşığı kabartma tozu
1,5 su bardağı un (kontrollü ekleyin)
Yarım su bardağı doğranmış taze çilek
Yapılışı:
Tereyağı ve şekeri çırpın. Yumurta, vanilin, kabartma tozu ve unu ekleyip yumuşak hamur yapın. Çilekleri hafif unlayarak karıştırın. Hamurdan parçalar alıp yağlı kağıda dizin. 175°C’de 12-15 dk pişirin. Soğuduktan sonra servis yapın.
Malzemeler
Hamur için:
1,5 su bardağı tam buğday unu
2 yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı (veya soğuk tereyağı)
1 yemek kaşığı bal veya akçaağaç şurubu
1/4 çay kaşığı tuz
3-4 yemek kaşığı soğuk su
İç harç için:
2 su bardağı doğranmış çilek
1 tatlı kaşığı bal (isteğe göre artırılabilir)
1 tatlı kaşığı mısır nişastası
1 çay kaşığı vanilya özütü (veya vanilin)
Yarım çay kaşığı tarçın
Üzeri için:
1 tatlı kaşığı süt (kenarları sürmek için)
1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi şekeri veya esmer şeker (serpmek için)
Yapılışı:
Un, tuz, yağ ve balı karıştırıp kum kıvamı alınca soğuk su ile yoğurun. Hamuru 20-30 dk buzdolabında dinlendirin. Çilek ve diğer iç malzemeleri karıştırın. Hamuru açıp çilekli harcı ortasına koyun, kenarları içe katlayın. Kenarlarına süt sürüp şeker serpin. 180°C’de 30-35 dk pişirin.