C Vitamini Soğuk Algınlığına İyi Gelir Mi?

C vitamini almak, soğuk algınlığını önler mi? Soğuk algınlığının iyileşmesinde, C vitamininin bir önemi var mı? İşte, C vitamininin soğuk algınlığı üzerindeki etkisi:
C Vitamini Soğuk Algınlığına İyi Gelir Mi?
08 Eylül 2022, 12:17

Soğuk algınlığı, insanlarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Ortalama bir kişi, yılda birkaç kez soğuk algınlığına yakalanabilir. Hapşırma, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi belirtilerle görülen bu hastalık, çeşitli ilaç ve vitaminlerle tedavi edilmeye çalışılır. Soğuk algınlığı durumunda en çok kullanılan takviye ise C vitaminidir. C vitamininin, soğuk algınlığı üzerinde etkili bir tedavi olduğu iddia edilmiştir. Peki, bu iddia ne kadar doğru? İşte, cevabı..

C Vitamini Soğuk Algınlığına İyi Gelir Mi?

1970'li yıllarda, Nobel ödüllü Linus Pauling, C vitamininin soğuk algınlığının tedavisine yardımcı olduğu teorisini popüler bir hale getirmiştir. Kadınlar için 74 mg, erkekler için de 90 mg C vitamini alımının soğuk algınlığını önlemesi hakkında bir kitap yayınladı. O zaman hiçbir çalışma, bunun doğruluğunu kanıtlamamıştı. Ancak sonraki yıllarda, çok sayıda kontrollü çalışma yapıldı. Yapılan çalışmaların sonuçları ise hayal kırıklığı yarattı. 11.306 katılımcıyı içeren 29 çalışmanın analizlerine göre, C vitamini takviyesinin soğuk algınlığı riskini azaltmadığı sonucuna varıldı. Ancak bu takviyelerin farklı faydaları vardı;

  1. Azaltılmış soğuk şiddeti: C vitamini takviyeleri, soğuk algınlığı semptomlarını azaltarak daha az şiddetli hale getirdi.
  2. Azaltılmış soğuk süresi: Takviyeler iyileşme süresini yetişkinlerde %8, çocuklarda ortalama %14 azaltmıştır. 
  3. C vitamininin, yoğun fiziksel stres altındaki kişilerde daha güçlü etkileri olduğu görülmektedir. C vitamini, maraton koşucuları ve kayakçılarda soğuk algınlığı süresini yarıya indirdi.

Yani C vitamini soğuk algınlığını önleyemese bile, şiddetini ve süresini önemli ölçüde azaltır.


c vitamini

C Vitamini Soğuk Algınlığını Nasıl Azaltır?

C vitamini, ciltte kolajen üretmek için gerekli olan bir antioksidandır. Kolajen, memelilerde en çok bulunan proteindir ve cilt dokularını sert ama esnek tutar. Aynı zamanda C vitamini, bağışıklık hücrelerinde konsantre olduğu için, enfeksiyon sırasında hızla tükenir. Yani C vitamini eksikliği bağışıklığı önemli ölçüde zayıflatır, enfeksiyon ve hastalık riskini artırır. Bu yüzden enfeksiyon sırasında yeterli miktarda C vitamini almak gerekir.


Bununla birlikte bazı gıdalar, vücudun iyileşme süresine yardımcı olabilir. Flavonoid takviyeleri, boğazda, burunda ve akciğerde enfeksiyon riskini ortalama %33 oranında azaltabilir. Ayrıca sarımsak, solunum yolu enfeksiyonlarıyla savaşmaya yardımcı olan bazı antimikrobiyal bileşikler içerir. 


Şunlara da göz atın;

  1. Beyin sisinden nasıl korunabiliriz?
  2. Kan şekerini düşüren besinler
  3. Demir emilimi nasıl artırılır?
  4. Covid-19 varsa yiyebileceğiniz 5 besin
  5. Vejetaryenler için en iyi D vitamini kaynakları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo