Kolon kanseri dünya çapında en çok teşhis edilen kanser türlerinden. Her yıl yaklaşık 1,9 milyon yeni vaka ve 903.859 ölüm gerçekleşiyor.
BMC Gastroenterology adlı dergide yayınlanan yeni bir çalışma bir sebze ailesinin de kolon kanseri riskini düşürebileceğini söylüyor.
Araştırma kolon kanseri riskini azaltmak için turpgiller yani lahana, brokoli, roka, karnabahar gibi sebzelerin tüketilmesinin faydalı olabileceğini ortaya koyuyor. Çalışmaya göre, günde yaklaşık 20-40 gram bu tür sebzelerin tüketimi en yüksek koruyucu etkiyi sağlıyor.
Bu durumda, brokoli, karnabahar, lahana gibi sebzelerin düzenli olarak tüketilmesinin kolorektal kanser riskini azaltabileceği söylenebilir. Ancak, günde 60 gramdan fazla tüketiminin bu koruyucu etkiyi artırmadığı ve hatta bazı durumlarda etkisinin azaldığı belirtiliyor.