Bir Uzmana Göre Ailelerin Çocuklarına Yeterince Yedirmediği 1 Numaralı Yiyecek

Harvard mezunu çocuk doktoru Dr. Kelly Fradin, çocukların beslenme düzeninde sıkça göz ardı edilen ama sağlık açısından kritik öneme sahip bir yiyeceğe dikkat çekiyor. Ailelerin çocuklarına yeterince yedirmediği bir besin var ki, göz ardı edilmemesi gerekildiğine vurgu yapılıyor.
Bir Uzmana Göre Ailelerin Çocuklarına Yeterince Yedirmediği 1 Numaralı Yiyecek
21 Mayıs 2025, 16:36

Çocuk sağlığı alanında uzmanlaşmış Dr. Kelly Fradin, çocuklara küçük yaşlarda sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazandırılmasının önemini vurguluyor. Ebeveynler genellikle yaban mersini, avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi “sağlıklı” olarak bilinen gıdalara yöneliyor. Ancak Fradin’e göre asıl göz ardı edilen kahraman, bitkisel protein deposu olan baklagiller…

baklagiller

CNBC'de yer alan makaleye göre Harvard mezunu çocuk doktoru Dr. Kelly Fradin, çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlıklarının erken yaşta öğretilmesi gerektiğini söylüyor. Ona göre ebeveynler genellikle çeşitli renkli meyve ve sebzelerin önemini biliyor. Ebeveynler genellikle koyu yapraklı yeşillikler, antioksidan açısından zengin yaban mersini ve sağlıklı yağlarla dolu avokadoya öncelik veriyor. Ancak yine Fradin'e göre ailelerin gözden kaçırdığı bir süper besin var: Baklagiller. Peki; neden? Önerilerini şöyle sıralıyor:

  1. Baklagiller, her haliyle bitkisel bazlı protein açısından mükemmel bir kaynaktır. Birçok baklagil türü, çocukların enerji ihtiyacını, büyümesini ve aktif yaşamını desteklemek için gerekli tüm temel amino asitleri içerir.
  2. Gerekli besin ve vitaminlerle doludurlar. Fradin, "Özellikle soya fasulyesi, kalp ve beyin sağlığı için faydalı olan omega 3 ve omega 6 gibi sağlıklı yağlar içerir" diyor.
  3. Sürdürülebilir ve ekonomiktirler
  4. Çeşitli ve lezzetlidirler. Fradin, "Elbette, tüm bu besin bilgileri çocuklar sunulan yemeği yemezse bir anlam ifade etmez. İşte tam da burada baklagillerin büyüsü ortaya çıkıyor. Birçok çocuğun gerçekten baklagillerin tadını ve dokusunu sevdiğini gözlemledim" diyor. Mercimek çorbası, lezzetli baklagil güveçleri ya da fasulye yemekleri denenebilir.

baklagiller

BAKLAGİLLER HAKKINDA

Peki, baklagillerin yararları ne? Güvenilir kaynaklara göre sağlık açısından bazı faydaları şöyle:

  1. Bitkisel Protein ve Lif Kaynağıdır
  2. Kalp Sağlığını Destekler
  3. İçerdikleri çözünebilir lifler sayesinde LDL (kötü) kolesterolü düşürerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki sağlarlar.
  4. Kan Şekerini Dengeler
  5. Düşük glisemik indeksleri ve yüksek lif içerikleri sayesinde kan şekerinin yavaş yükselmesini sağlar, bu da diyabet riskini azaltır.
  6. Sindirim Sistemini Destekler
  7. Yüksek lif içerikleri sayesinde bağırsak hareketlerini düzenler, kabızlık gibi sindirim problemlerini önler.
  8. Demir ve B Vitaminleri Kaynağıdır
  9. Demir, folat, tiamin (B1) ve riboflavin (B2) gibi vitamin ve mineraller açısından zengindir.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo