Beyaz peynir; koyun, keçi, inek sütü ya da bu sütlerin karışımından yapılan, salamura (tuzlu su) içinde olgunlaştırılan geleneksel bir Türk peyniridir. Adını, taze ve düzgün şekilde olgunlaştırıldığında sahip olduğu açık beyaz renginden alır. Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezidir; böreklerde, salatalarda ve meze çeşitlerinde de yaygın olarak kullanılır. Beyaz peynirin sararması genellikle bozulma değil, saklama ve çevresel koşullarla ilgilidir. Ancak sararma kötü koku, acı tat veya küflenme ile birlikteyse peynir tüketilmemelidir.
''Beyaz peynir nasıl saklanır ve kaliteli peynir nasıl anlaşılır?'' başlıklı haberlere de göz atın.
Peynir salamura suyunun dışında kaldığında veya ambalajı açık bırakıldığında oksijenle temas eder. Bu durum yüzeyde renk değişimine ve sararmaya yol açar.
Buzdolabında yeterince soğuk olmayan ya da sıcaklık dalgalanması olan ortamlarda saklanan peynirde yağ ve protein yapısı değişir, renk koyulaşabilir.
Salamura suyu peynirin rengini ve yapısını korur. Su azaldığında ya da hijyenik olmadığında peynir yüzeyi sararmaya başlar.
Beyaz peynir zamanla olgunlaşmaya devam eder. Uzun süre bekleyen peynirlerde doğal olarak renk koyulaşması görülebilir.
Özellikle buzdolabında şeffaf kapta saklanan peynir, ışığa maruz kaldığında sararmaya daha yatkın olur.