Ajiaco, Kolombiya mutfağıyla özdeşleşen ancak diğer Güney Amerika ülkelerinde de rağbet gören bir çorbadır. Tavuk, üç farklı patates, mısır ve guasca otu ile hazırlanan bu yemek, kapari, avokado ve beyaz pilavla servis edilebilir. En bilinen versiyonu Kolombiya usulüdür. Küba usulü ajiaco et suyu bazlı bir çorba tarzındayken, Peru ajiacosu, sarımsak ve kurutulmuş kırmızı biber ile hazırlanır.
Kolombiya yemekleri, Asya mutfağı yemekleri ve Karayip yemeklerine göz atmayı unutmayın.
Malzemeler;
2–3 tavuk göğsü (kemikli veya kemiksiz, tercihe göre)
Yaklaşık 2,5 litre su veya tavuk suyu
Beyaz patates
Sarı patates
2–3 mısır koçanı, parçalara bölünmüş
1/4 su bardağı kuru guascas (bunun yerine kurutulmuş kekik ve dereotu karışımı kullanabilirsiniz)
2–3 yeşil soğan doğranmış
2–3 diş sarımsak, kıyılmış
½ su bardağı taze kişniş, ince kıyılmış
Tuz, karabiber (arzuya göre tavuk bulyon)
Büyük bir tencerede tavukları su veya tavuk suyuyla kaynatın; yaklaşık 30 dakika pişirin. Tavuk piştikten sonra sudan çıkarın ve küçük parçalara ayırarak didikleyin.
Suyun içine mısır parçalarını, üç patates çeşidini, guascas’ı, doğranmış yeşil soğan, sarımsak ve kişnişi ekleyin. Orta ateşte pişirmeye devam edin; patateslerin bir kısmı çorbayı koyulaştırana kadar yaklaşık 30 dakika pişirin.
Didiklenmiş tavuk etini tekrar tencereye ekleyin, birkaç dakika daha pişirip tuz ve karabiberle tatlandırın. Ajiacosu sıcak servis edin; pilav, avokado, kapari ve krema ile birleşimli şekilde. İsteğe göre garnitürler çorbanın içine de katılabilir.