Adaçayı Nasıl Kurutulur?

Adaçayı taze olarak ve kuru olarak tüketilir. Çay ve yemek yapımında kullanılan adaçayı nasıl kurutulur? İşte, adaçayı nasıl kurutulur:
Adaçayı Nasıl Kurutulur?
03 Ağustos 2022, 17:47

Adaçayı taze olarak ve kuru olarak tüketilir. Kendinizi direk toplayarak kurutabilir ve hazırlayabilirsiniz. Aynı şekilde marketten satın alabilirsiniz.  Adaçayı, kuruması en kolay bitkilerden biridir çünkü yumuşak değildir, yani yaprakları diğer bitkilerden daha az nem içerir. Adaçayı kurutmadan önce yapraklarını ayırıp temizleyerek hazırlamanız gerekir. Adaçayı havada kurutmak kolaydır. Daha hızlı bir yöntem istiyorsanız, adaçayı bir gıda kurutucusunda veya fırında kurutmak da kolaydır. Adaçayı kuruttuktan sonra hava geçirmez bir kapta saklayın. Sizler için adaçayı nasıl kurutulur anlattık. İşte, adaçayı nasıl kurutulur:

Adaçayı Yaprakları Kurumaya Nasıl Hazırlanır?

  1. Yaprakları sapından çekin. Adaçayı kalın bir yaprağa sahip olduğu için saptan iyi kurur. Her yaprağı nazikçe çekin ve temiz bir havlunun üzerine koyun.
  2. Hasarlı, kirli veya kusurlu yaprakları atın. Sağlıklı olduğundan emin olmak için her yaprağı kontrol edin. Aksi takdirde adaçayınızın tadı tam olarak gelmeyebilir ve üzerine koyduğunuz her yemeği bozabilir.
  3. Yaprakları böcekler için inceleyin. Böcekler, adaçayı da dahil olmak üzere bitkilerde yaygındır. Sürünen böcekler, ağlar veya yumurta olabilecek küçük beyaz benekler gibi belirgin böcek belirtileri olmadığından emin olmak için her yaprağa bakın.
  4. Yaprakları soğuk suda durulayın, fazlalıkları sallayın. Adaçayı elinizde veya bir kevgir içinde birkaç saniye akan suyun altında tutun. Adaçayı yaprakları daha büyük olduğundan, bir kevgir kullanmak bitkileri durulamanın kolay bir yoludur. Durulamadan sonra, adaçayı hafifçe sallayın ve ardından temiz, kuru bir havluya koyun.
  5. Adaçayı temiz bir havluyla kurulayın. Otların üzerine ikinci bir temiz havlu bastırarak kalan nemi nazikçe alın. Hazırlanan otları kuru bir havluya koyun.



Adaçayı Asarak Nasıl Kurutulur?

  1. Yaprakları küçük bir demet halinde toplayın. Yaprakları uçlarından tutarak tek tek alın. Kurutma için yeterli hava sirkülasyonu elde edebildiklerinden emin olmak için bir demete en fazla 8 yaprak ekleyin.
  2. Demetleri ip, sicim veya lastik bant ile bağlayın. Paketi sabitlemek için bağı sapların tabanının etrafına sarın. Asmak için fazladan ip bırakın veya adaçayı asabilmeniz için demetin ucuna yeni bir ip parçası bağlayın.
  3. Lastik bant kullanırsanız, adaçayı kurudukça sıkılaşacaktır. Bu, yaprakların dökülmesini önleyecektir.
  4. Adaçayı demetlerinizi, delikli bir kağıt torba ile örtün. Torba, bitkilerinizi tozdan korurken delikler hala yaprakların etrafında hava akışına izin verir. Torbayı, alt kısmı açık olacak şekilde demetlerin üzerine yerleştirin.
  5. Kağıt torba yerine muslin içine sarabilirsiniz. Ancak küfe neden olacağı için plastik kullanmayın.
  6. Bazı insanlar, kuruyan bitkilerin görünüşünü sevdikleri için otları örtmemeyi tercih ederler, ancak toza dikkat etmeniz gerekecektir.
  7. Adaçayı doğrudan güneş ışığından uzak, iyi havalandırılan bir alana asın. Demetler bir ipten baş aşağı asılmalıdır. Şömine yakını veya mutfağın kuru bir alanı gibi, seçtiğiniz yerin iyi hava sirkülasyonu sağladığından emin olun.
  8. Daha iyi tat ve renk için adaçayı içeride kurutmak en iyisidir.
  9. Adaçayı kağıt havlu üzerinde de kurutabilirsiniz. Her yaprağı ayrı ayrı yerleştirin ve kağıt havluları günlük olarak değiştirin.
  10. Eşit kuruma için dalları her gün çevirin. Bir tarafın daha iyi hava alması veya daha fazla ışık alması, daha hızlı kurumasına neden olabilir.
  11. Nemli bir bölgede yaşıyorsanız küfe dikkat edin. Nemli bir alanda kurumaya bırakılırsa otlar hızla küflenebilir. Nemli alanlarda kuru otları hala havalandırabilirsiniz, ancak adaçayı küf için dikkatlice izleyin. Herhangi bir siyah nokta veya beyaz leke görürseniz, demetleri hemen indirin.

Gıda Kurutucusunda Adaçayı Nasıl Kurutulur?

  1. Kurutucunuzu düşük bir sıcaklığa ayarlayın. Adaçayı kurutmak için ideal sıcaklık 35 ve 45 santigrat derece arasındadır. Daha düşük sıcaklıklar adaçayı kurutmak için daha uzun sürer, ancak yanlışlıkla adaçayı pişirme riskinizi sınırlar ve bu da onları mahveder.
  2. Yaprakları tepsiye tek sıra olacak şekilde yayın. Yaprakların birbirine değmediğinden veya üst üste gelmediğinden emin olun, çünkü bu, düzgün bir şekilde kurumasını önleyebilir. Çok varsa adaçayı toplu halde kurutmanız gerekebilir.
  3. Aromaların birbirine karışmaması için adaçayı tek başına kurutun.
  4. Yaprakların kuru olup olmadığını görmek için her 30 dakikada bir kontrol edin. Kurutucunuza bağlı olarak adaçayınızın kuruması 1 ila 4 saat sürebilir. Bir zaman önerip önermediğini görmek için kurutucunuzla birlikte gelen talimatları okuyun.
  5. Adaçayının kuru olup olmadığını belirleyin. Yapraklarda gevrek, kuru kenarlar arayın. Kuru görünüyorlarsa, bir yaprak alın ve parmaklarınızın arasında kolayca parçalanıp parçalanmadığına bakın.



Adaçayı Fırında Nasıl Kurutulur?

  1. Yağlı kağıt üzerine temizlediğiniz adaçaylarını dizin.
  2. Fırınınızı en düşük sıcaklığa ayarlayın. Fırınınızdaki en düşük sıcaklığı seçin çünkü fırında kurutma, adaçayı içindeki aromayı, rengi ve yağları hızla bozabilir. Hasarı önlemek için yaprakları mümkün olduğunca yavaş kurutmalısınız.
  3. Kullanmanız gereken en yüksek sıcaklık 80 derecedir.
  4. Elektrikli fırınınız varsa fırın kapağını açın. Bu, bitkilerin kuruması gereken havanın dolaşmasına izin verir. Ayrıca fırının içindeki sıcaklığın çok yükselmesini önler.
  5. Gazlı bir fırınınız varsa, fırını açmayın çünkü gazın mutfağı doldurmasına izin vermek tehlikelidir. Bunun yerine, havanın dolaşmasını sağlamak için fırını her 5 dakikada bir açın.
  6. 30 dakika sonra adaçayı yapraklarını çevirin.
  7. Adaçayı 1 saat kurumaya bırakın. Bir zamanlayıcı ayarlayın ve adaçayı her 15 dakikada bir kontrol ederek çok hızlı kurumadığından emin olun.
  8. 1 saat işaretine ulaşmadan adaçayı kuru olduğundan şüpheleniyorsanız, erken çekin.
  9. Adaçayı kuruluk açısından test edin. Yapraklar kuru ve gevrek olmalıdır. Kolayca parçalanıp parçalanmadığını görmek için bir yaprağı parmaklarınızın arasına sürün.

Kurutulmuş Adaçayı Nasıl Saklanır?

  1. Adaçayı parmaklarınızın arasında yuvarlayarak ufalayın. Baharat olarak adaçayı kullanıyorsanız, parçalamak en iyisidir. Her yaprağı ayrı ayrı ovalayın, adaçayı saklamaya hazır olana kadar devam edin.
  2. Kurutulmuş adaçayı hava geçirmez bir kaba aktarın. Bir kavanoz, kaba veya kilitli torba kullanabilirsiniz. Havadaki nem partiyi mahvedebileceğinden contada sızıntı olmadığından emin olun.
  3. Kabı serin ve kuru bir alana yerleştirin. Adaçayı kilerde, dolapta veya buzdolabında saklayabilirsiniz.
  4. Şeffaf bir kavanoz kullanıyorsanız, adaçayınızın rengini korumak için karanlıkta bırakın.


Şunlara da göz atın;

  1. Adaçayının faydaları 
  2. Papatya çayı nasıl yapılır?
  3. Kuşburnu çayının faydaları 
  4. Biberiye çayının faydaları
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo