Kavanozdaki sebzelerin üstünü tamamen örtecek miktarda sirke kullanın. Sirkeye tuz ve isteğe bağlı olarak biraz şeker ekleyerek lezzetlendirin. Kavanozu kapatıp birkaç gün bekleyerek turşunun olgunlaşmasını sağlayın.
Kavanozu tamamen doldurmamaya özen gösterin. Sebzeler veya turşuluk malzeme ile kavanozun yaklaşık %80 dolmasını sağlayın. Bu, sirkenin ve tuzun karışımı için yeterli boşluk bırakır.
Genel oran, sebzenin üstünü kapatacak kadar sirke eklemektir. 2 kiloluk kavanoz için yaklaşık 500-700 ml sirke uygundur. Eğer tuzlu-sirkeli turşu yapıyorsanız, suyla karışım genellikle 1:1 sirke-su oranında olur.
Sirke ile birlikte turşu tuzu eklenir. Yaklaşık 2 kiloluk kavanoz için 2-3 yemek kaşığı tuz ve tatlı isterseniz 1 yemek kaşığı şeker ekleyebilirsiniz. Bu hem lezzet verir hem de koruma sağlar.
Sirkeyi ekledikten sonra kavanozu sıkıca kapatın. Oda sıcaklığında 2-3 gün beklettikten sonra buzdolabına alabilirsiniz. Sirke turşuyu korur ve sebzelerin yumuşayıp lezzet kazanmasını sağlar.
Şunlara da göz atın:
Kalburabastıya Sirke Konur Mu?