İrmik helvasında süt, irmiğin kavrulmasından sonra eklenir ve yavaş yavaş çekmesi beklenir. Sütün tam ölçüsünde olması, helvanın kremamsı ve yumuşak olmasını sağlar. Su ile karıştırılarak da kullanılabilir, bu durumda kıvam biraz daha hafif olur.
Genellikle 1 kilo irmik için 1 litre süt kullanılır. Bu, helvanın ne çok kuru ne de çok cıvık olmasını sağlar.
Eğer sütü helvaya eklerken şeker de ekleyecekseniz, süt miktarını biraz azaltabilirsiniz; çünkü şeker sütü çeker ve helva koyulaşabilir.
Süt yerine yarısı su yarısı süt kullanmak da mümkündür. Bu durumda süt miktarı 500 ml, su da 500 ml olur.
İrmik helvası kavrulurken irmik sütü tamamen çekmeyecek şekilde koyulur. Gerekirse pişirme sırasında biraz daha sıcak süt ekleyerek kıvamı ayarlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın: