1 Kg Peynir Kaç Kilo Sütten Çıkar?

27 Kasım 2025, 16:58 tarihinde güncellendi.
1 kg peynir elde etmek için yaklaşık 8-10 litre süt gerekir. Sütün içindeki protein ve yağ peynirin ana maddesini oluşturur ve pıhtılaştırıcı eklenerek sütten ayrılır. Pıhtı süzüldükten sonra kalan peynir altı suyu ayrılır ve peynirin kıvamı belirlenir. Peynirin olgunlaşması sırasında su kaybı da yaşandığı için son verim süt miktarına bağlı olarak değişir.
1 Kg Peynir Kaç Kilo Sütten Çıkar?

Peynir üretiminde sütün içindeki kazein proteini temel rol oynar. Süt, özel işlemlerle pıhtılaştırılarak katı kısmı peynir, sıvı kısmı peynir altı suyuna ayrılır. Pıhtının preslenmesi ve şekillendirilmesi, peynirin dokusunu ve sertliğini belirler. Elde edilen peynirin miktarı, sütün yağ ve protein oranına bağlı olarak değişiklik gösterir.

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo