Lokma
Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

İlk kez Araplar tarafından yapıldığı düşünülen çıtır lokma, Osmanlı sarayının en önemli lezzetlerinden biriydi. Ana malzemeleri un, maya ve tuz olan bu tatlı, özellikle doğumlarda ve bayramlarda dağıtılmasıyla bilinir. Amerika, Avustralya, Fransa gibi birçok ülkede tüketilir. Eski zamanlarda içi boş bir şekilde hazırlansa da, günümüzde çikolata ve meyve sosları ile birlikte sunulur. Malzemeleriniz hazırsa, ustasından lokma tarifine başlayabiliriz.

1 Porsiyon Lokma Kaç Kaloridir?

Türk mutfağının unutulmayan lezzetleri arasında yer alan şekerpare, kemalpaşa tatlısı ve şam tatlısı tarifine de göz atın.

Lokma Tarifi İçin

Malzemeler

Kızartmak için:

Şerbeti için:

Üzeri için:

Lokma

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Şerbeti için; su ve şekeri geniş bir tencerede şeker tamamen eriyinceye kadar kaynatın. Limon suyunu ilave edip bir taşım daha kaynatın ve ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  2. Hamuru için; mayayı geniş bir karıştırma kabına alın. Toz şeker ve ılık suyu ilave edip mayayı eritin. Unu ayrı bir karıştırma kabına eleyin.
  3. Bir tutam kadar tuz ilave edip ortasını havuz gibi açın. Mayayı unlu karışıma ilave edip 10 dakika kadar oda sıcaklığında bekletin.
  4. Yumurta ve suyu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Kabın üzerini nemli bir bezle örtüp yarım saat dinlendirin.
  5. Dinlenen hamuru sıkma torbasına doldurun. Kızgın yağa ceviz büyüklüğünde parçalar sıkın.
  6. Sıcak lokmaları soğuk şerbete atın. Lokmalar şerbeti iyice çektikten sonra üzerine tarçın serpiştirin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Dilerseniz, lokmaları çikolata sosu ile doldurarak servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Lokma hamurunun gevşememesi için, bir tutam limon tuzu ilave edin.
  • Hamuru hazırladıktan sonra nemli bir bez ile örtün ve kenarda dinlendirin. Bu sayede daha kolay bir şekilde mayalanacaktır.
  • Lokmaları pişirirken iki farklı yağ kullanmak daha iyi sonuç verecektir. İlk yağda lokmalar kabarana kadar pişirin ve ardından diğer yağ tavasına alın. Böylece çıtırlaşmasını sağlayabilirsiniz.
  • İsteğe göre lokmayı tatlandırmak için, hamurun içerisine haşhaş veya kahve tozu ekleyebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Bayram Tatlıları Tatlı Tarifleri Tatlı Atıştırmalık Tarifler MasterChef Tarifleri Osmanlı Mutfağı Şerbetli Tatlı Tarifleri

Benzer Tarifler

Portakallı Revani
Bal Parmak Tatlısı
Yalancı Baklava
Tırtıl Baklava
Baklava Hamuru
Yulaf pare