Kabak Graten Tarifi
Selin Hıdır
2282 Tarif       1 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Fırında pişen sebzelerin en lezzetli haliyle sofranıza konuk olduğu bu nefis kabak graten tarifi, hem sağlıklı hem de doyurucu yapısıyla sebze yemeklerini sevenler kadar tereddüt edenleri de memnun edecek. Beşamel sos ve peynirle zenginleşen bu kabak graten tarifi, pratik hazırlanışı ve şık sunumuyla ana yemeklerin yanında harika bir eşlikçi olmaya aday. Peki; kabak graten nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri... 

Kabaklı Frittata tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon kabak graten kaç kaloridir?

Bir porsiyon kabak graten 250 kaloridir.

Kabak Graten Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Beşamel sos için:

Üzeri için:

Kabak Graten Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Kabakları yıkayıp uçlarını alın. Kabuklarını soymadan ince halkalar halinde doğrayın. Tavada 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile 4-5 dakika hafifçe soteleyin. Tuz ve karabiber ekleyin.
  2. Küçük bir tencerede tereyağını eritin. Üzerine unu ekleyin ve birkaç dakika kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından yavaş yavaş sütü ilave edin ve sürekli karıştırarak koyu kıvamlı bir sos elde edin. Tuz, karabiber ve isteğe bağlı olarak muskat rendesi ekleyin.
  3. Fırına dayanıklı bir kabı hafifçe yağlayın. Sotelediğiniz kabakları tabana yayın. Üzerine beşamel sosu gezdirin. Son olarak rendelenmiş kaşar peynirini serpin. İsteğe bağlı olarak biraz parmesan peyniri ekleyebilirsiniz.
  4. Önceden ısıtılmış 190 derece (fanlı 180°C) fırında, üstü kızarana kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirin.
  5. Fırından aldıktan sonra 5 dakika dinlendirin. Sıcak veya ılık şekilde servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
  Servis Önerisi
  • Kabak graten, özellikle ızgara tavuk, fırın köfte, rosto et veya balık yemeklerinin yanında harika bir eşlikçidir. Beşamel soslu yapısı, protein ağırlıklı yemeklerle denge oluşturur.
  • Doyurucu yapısı sayesinde yanında sadece bir kase yoğurt veya mevsim salatasıyla birlikte tek başına da servis edilebilir. Özellikle yaz aylarında hafif akşam yemekleri için idealdir.
  • Kabak grateni küçük fırın kaplarında porsiyonluk olarak hazırlayabilir, üzerine taze otlar (kekik, biberiye, maydanoz) serpip görsel açıdan zengin sunumlar elde edebilirsiniz.
  • Soğuduğunda da lezzetini koruyan bu tarif, brunch sofraları veya açık büfe sunumları için de uygundur. Dilimleyip küçük porsiyonlar halinde ikram edebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Kabakları dilimledikten sonra az miktarda tuzla ovalayıp 10 dakika bekletip kağıt havluyla kurulayabilirsiniz. Ardından soteleyerek fazla suyunu bırakmalarını engellersiniz.
  • Beşamel sos çok sıvı olmamalı, ama fazla koyu da olmamalı. Orta kıvamda, akışkan ama yoğun bir sos tercih edin. Topaklanma riskine karşı unu kavurduktan sonra sütü yavaşça ve sürekli karıştırarak ekleyin.
  • Kaşar peyniri yerine rendelenmiş mozarella, gravyer ya da parmesan da kullanabilirsiniz. Karışık peynirler de lezzeti derinleştirir.
  • Fırında pişirme süresinin son 5 dakikasında, sadece üst ısıtmayı (grill) açarak gratinin üzerini daha çıtır ve altın rengi hale getirebilirsiniz.
  • Tarife önceden sotelenmiş mantar, haşlanmış patates dilimleri ya da havuç ekleyerek farklı versiyonlar yaratabilirsiniz. Dilerseniz kıyma veya tavuk gibi proteinler de ekleyerek ana yemek haline getirebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Öğle Yemeği Pratik Yemek Tarifleri Yemek Tarifleri Akşam Yemeği Farklı Sebze Yemekleri Kabaklı Tarifler Sebze Tarifleri

Benzer Tarifler

Pırasa Diblesi Tarifi
Portakallı Pırasa Yemeği Tarifi
Karnabahar Graten Tarifi
Çıtır Brokoli Tarifi
Karamelize Sebzeli Mantar Sote Tarifi
Portakallı Ispanak Kökü Tarifi