Çırahta Tarifi
Selin Hıdır
2294 Tarif       1 Takipçi
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Türk mutfağının yöresel lezzetlerinden biri olan ve özellikle Ege ve Karadeniz bölgelerinde sıkça yapılan çırahta, evde pratik ve çıtır bir tatlı hazırlamak isteyenler için ideal. Bu çırahta tarifi, hem kolay hazırlanışı hem de nefis lezzetiyle öne çıkıyor. Kahvaltıdan çay saatlerine kadar her öğünde keyifle tüketebileceğiniz çırahta tarifi, tereyağı ve kızartma aromasıyla hem gözleri hem de damakları şenlendirecek. Peki; çırahta nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Mayasız Pişi tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon çırahta 150 kaloridir.

Çırahta Tarifi Tarifi İçin

Malzemeler

Hamur için:

Kızartmak için:

Çırahta Tarifi İçin Alternatif Öneriler:

Çırahta Tarifi

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Ilık su ve tereyağını geniş bir kaseye alın, tereyağı tamamen eriyene kadar karıştırın. Daha sonra un, tuz ve karbonatı ekleyip bir çırpma teli yardımıyla homojen ve pürüzsüz bir hamur elde edene kadar çırpın. Ortaya çıkan hamur, krep hamurundan biraz daha yoğun bir kıvamda olmalıdır.
  2. Kızartma işlemi için krep tavanızı veya küçük bir tava kullanarak yeterli miktarda sıvı yağ ekleyin. Hazırladığınız hamurdan birer kaşık alıp tavaya dökün ve üst yüzeyi göz göz olana kadar pişirin. Ardından spatula ile dikkatlice çevirerek diğer tarafını da altın rengini alana kadar kızartın.
  3. Tüm hamuru bu şekilde pişirdikten sonra fazla yağını çekmesi için havlu kağıt serili bir tabağa alın. Sıcak olarak servis tabağına aktarın ve dilediğiniz şekilde servis yapın.
  Servis Önerisi
  • Çırahtayı sıcak olarak servis edin; yanında çay veya kahve ile mükemmel bir uyum sağlar.
  • Tatlı bir sunum için üzerine bal, pekmez veya pudra şekeri serpebilirsiniz.
  • Tuzlu tercih etmek istersen yanında beyaz peynir, zeytin veya domates dilimleri ile servis edebilirsiniz.
  • Sunumu daha şık hâle getirmek için tabak üzerine taze nane veya ince kıyılmış ceviz ekleyebilirsiniz.
  Püf Noktası
  • Hamurun kıvamı çok cıvık olursa çırahta parçalanabilir; biraz daha yoğun bir hamur elde etmeye özen gösterin.
  • Kızartma sırasında yağın yeterince sıcak olması, hamurun dışının çıtır ve içinin yumuşak olmasını sağlar.
  • Hamuru kaşıkla dökerken aynı boyutta parçalar hazırlamak, pişmenin eşit olmasını sağlar.
  • Kızarttıktan sonra havlu kağıt üzerine almak, fazla yağın süzülmesini ve çıta dokusunun korunmasını sağlar.
  • Dilersen hamura bir tutam karbonat ekleyerek hafif kabarık ve daha çıtır bir doku elde edebilirsiniz.

Tarif Kategorileri

Tatlı Hamur İşi Tarifleri

Benzer Tarifler

Lokmalık Pankek Tarifi
Ballı Cevizli Kaygana Tarifi
2 Kişilik Pankek Tarifi
5 Dakikada Nefis Pankek Tarifi
Mini Tartolet Tarifi
Waffle Tarifi