Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek
Hazırlanma Süresi : 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 5 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Baklagiller familyasından olan yeşil mercimeğin ana vatanı Mezopotamya ve Suriyedir. Türkiye'de en çok Güneydoğu Anadolu'da yetiştirilen bu besin, yüksek miktarda demir içerir. Bu sayede anemi riskini en aza düşürür. Genellikle çorba, salata ve ana yemeklerde kullanılır. Protein bakımından zengin olan yeşil mercimeğin diğer adı kara şimşektir. Vücut direncini arttırdığı için, özellikle kış aylarında haftada bir kez tüketilmesi önerilir. Malzemeleriniz hazırsa, yeni tatlar keşfetmek için haşhaş ezmeli mercimekli börek tarifine geçebiliriz.

1 Porsiyon Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Kaç Kaloridir?

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek Tarifi İçin

Malzemeler

Yufkaların arası ve üzeri için:

İç harcı için:

Haşhaş Ezmeli Mercimekli Börek

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. İç harcı hazırlamak için yeşil mercimeği yumuşayana kadar haşlayın. Bir tavada yağ ile ince doğranmış soğanı soteleyin ve salçayı ekleyip karıştırın.
  2. Yeşil mercimeği ekleyin ve birkaç dakika daha soteleyin. Ardından cevizlerle baharatları da ekleyip karıştırın ve ocaktan alın.
  3. Yufkaları ıslatmak için yağ ve haşhaş ezmesini karıştırın. Hafif sıvı hale geldiğinde bir yufkayı serip üzerine sürün.
  4. Diğer bir yufkayı da üzerine kapatarak 16 eşit parçaya üçgen olarak bölün. Her üçgene iç harçtan koyup sarın ve yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
  5. Kalan sostan böreklerin üzerine sürün ve diğer iki yufkayı da bu şekilde tamamlayın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Şimdiden afiyet olsun.
  Servis Önerisi

Haşhaş ezmeli mercimekli böreği kalabalık sofralar için sunacaksanız, zeytinyağlı yaprak sarma ile birlikte servis edebilirsiniz.

  Püf Noktası
  • Mercimekleri haşlamış için kaynar su kullanın. Aksi takdirde çatlamalar oluşacaktır.
  • Haşlanan mercimekleri delikli süzgeç ile alarak dağılmalarını önleyebilirsiniz.
  • Böreğin üst kısmına tereyağlı süt sürerek çıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
  • Börek yapımında kullandığınız yufkaların taze ve günlük olmasına özen gösterin.
  • Böreğin eşit miktarda pişmesi ve içinin çiğ kalmaması için, fırını önceden ısıtın.

Tarif Kategorileri

Börek Tarifleri Hamur İşi Tarifleri Bakliyat Tarifleri Öğle Yemeği

Benzer Tarifler

Kapalı börek
Lobyani (Barbunya Böreği)
Adana böreği
Tis Böreği
Peta böreği
Haşhaşlı ve yeşil mercimekli çıtır börek