Yakitori
Hazırlanma Süresi : 20 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
  Malzemelere Geç   Yapılış Adımlarına Geç

Yakitori, Japon mutfağından dünyaya yayılan sokak lezzetlerinden biridir. Japoncada yaki (ızgara), tori ise (tavuk) anlamına gelir. Yani bu yemek 'ızgara tavuk' olarak çevrilebilir.Bambu şiş üzerinde servis edilen yakitori, ısırık büyüklüğündeki et parçalarından oluşur. Tavuğun göğüs ve but gibi farklı kısımlarındaki et parçaları kullanılır. Genelde kömürde pişirilir. Yakitori'nin Japon mutfağında Momo, Negima, Torikawa, Tsukune, Reba gibi farklı türleri mevcuttur. Bu türler arasındaki fark, şişe takılan malzemelerle ilgilidir. Örneğin Negima'da şişe, ek olarak pırasa parçaları eklenir. Momo yapımında tavuğun but kısımları kullanılır. Tsukune, ince kıyılmış tavuk, sebze, yumurta ve baharatlardan oluşurken, Tebasaki de tavuk kanatları kullanılır. Malzemeler hazırsa, Japon usulü yakitori tarifi için detaylara geçebiliriz.

Yakitori Tarifi İçin

Malzemeler

Yakitori

Nasıl Yapılır Fotoğrafları Gizle

  1. Sosu hazırlamak için, su, soya sosu ve kesme şekerleri bir kaba alıp kısık ateşte şeker eriyinceye kadar kaynatın. 
  2. Eti 3x5 cm büyüklüğünde doğrayın. Pırasaları temizleyip 2 parmak kalınlığında dilimleyin. Ciğeri yıkayıp süzün ve pırasa ile aynı büyüklükte kesin. 
  3. Sekiz bambu şişin üzerine fırçayla şekerli sostan sürün. Pırasa, rulo sarılmış tavuk eti ve ciğeri sırayla şişlere geçirip hazırladığınız şekerli sosa bulayın.
  4. Izgarada pişirip gerektikçe üzerine sosu gezdirin. Tuz ve beyaz biber serpip servis yapın.

Yakitorinin Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Geleneksel yakitori bir Japon beyaz kömürü olan binchotan üzerinde yapılır. Binchotan mevcut olmadığında ise topak kömürü veya briket kullanılabilir.
  2. Etin yavaş pişmesi önemlidir. Şef tarafından et sürekli olarak döndürülmeli ve yavaş pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir.
  3. Yakitori'nin aroması, soya bazlı dara sosundan gelir. Dara sosunda Japon pirinç şarabı, yeşil soğan, şeker, soya sosu, zencefil ve sake kullanılır.
  4. Geleneksel yakitori yapımında şişler dara sosuna batırıldıktan sonra tekrar ızgaraya alınarak pişirilir.
  5. Yakitori yapımında, bambu şişler kullanılır.

Tarif Kategorileri

Akşam Yemeği Sebze Tarifleri Tavuk Yemekleri Japon Mutfağı Yemekleri

Benzer Tarifler

Kremalı Tavuk Sote
Tavuk Güveç
Air Fryer'da Tavuk Baget
Huraideu Chicken
Kırmızı Elmalı Köri
Tajine Zitoune