Wasabi Nedir, Nasıl Tüketilir?
Wasabi nedir? Wasabi sosu nasıl yapılır? Wasabi nasıl yenir? İşte, Uzak Doğu mutfağından dünyaya yayılan wasabinin kullanım alanları ve ev yapımı wasabi sosu tarifi:

Turpgiller familyasına ait bir bitki olan wasabi, Uzak Doğu ülkelerinde sık sık kullanılıyor. Bazı ülkelerde 'Japon turbu' olarak da biliniyor. Bir kök bitkisi olan wasabi (vasabi) özel rendeyle rendelenirken macun kıvamına getiriliyor. Wasabinin acısı önce burun deliklerinde, sonrasında ise solunum yollarında yakıcı bir etki oluşturuyor. Bu nedenle wasabi tüketilirken aşırıya kaçılmaması gerektiği de söyleniyor. Fakat wasabinin acısı, normal biberlerde olduğu gibi sürekli sürmüyor. Bu keskin acı yalnızca 15 dakika sürüyor. Bu nedenle restoranlarda sipariş üzerine hazırlanması öneriliyor. Evde yapılacaksa, yemeğe başlamadan hemen önce hazırlanıyor ve sofralardaki yerini alıyor. Hem yetiştirilmesi, hem de hasadı zor olduğu için pahalı fiyatlarla tezgahlardaki yerini alıyor. Genellikle yeşil gıda boyası ve hardal ile karıştırılarak yalancı wasabi sosları kullanılıyor.


Wasabinin Faydaları Nelerdir?

Wasabi, güçlü antioksidan özelliklere sahip olan bir bitkidir. Bu özelliği ile bağışıklığı güçlendirir ve vücut direncini arttırır. Acı tadıyla bilinen wasabi, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına da destek olur. Ayrıca bağırsakların çalışmasına destek olarak kabızlığı giderir. Kan pıhtılaşmasının önüne geçer.


Wasabi Sosu Nasıl Yapılır?


Wasabi nadir görülen bir bitki olduğu için, gerçek wasabi sosunu hazırlamak pek mümkün değil. Yine de tarifi öğrenmek isteyenler için wasabi sosunun yapım aşamalarını sizlerle paylaşıyoruz.

  1. Öncelikle wasabinin kök kısımları saat yönüne doğru çevire çevire soyulur.
  2. Temizleme işlemi köklere ulaştığında acı olan kısma gelmiş olursunuz.
  3. Wasabiyi hazırlamak için özel bir rende kullanılır. Wasabi bu rendede O şeklinde çevrilerek rendelenir.
  4. Rendelenen wasabi, macun kıvamındadır. Tahta kaşıkla birkaç kez karıştırarak wasabi sosu elde edilir.
  5. Wasabi sosu yapımında oroshigane adı verilen rende kullanılır.
  6. Uzak Doğu'da rende yerine kurutulmuş köpek balığı derisi de kullanılmaktadır.


Wasabi Nasıl Tüketilir?


  1. Wasabi sosu Uzak Doğu'da genellikle sushi ile birlikte tüketilir.
  2. Balık yemeklerine lezzet katmak için, yemeğin yanında kaseyle sunulur.
  3. Wasabi sosu, noodle ile birlikte de tüketilebilir.
  4. Soya sosu ile karıştırıldığında soğuk ve lezzetli bir sos elde edilir.
  5. Sebze yemeklerinde aroma katmak amacıyla kullanılır.
  6. Etleri marine etmek için az miktarda kullanılır.
  7. Patates kızartmasının yanındaki soslarla az miktarda karıştırılabilir.
  8. Hazırladığınız dip soslara az miktarda wasabi sosu ekleyerek acımsı bir tat elde edebilirsiniz.


Önemli Not: Daha önce hiç wasabi denemediyseniz, bu sostan çok az miktarda alarak tadına bakmanız daha iyi olacaktır. Eğer kök sebzelere veya acılı yiyeceklere alerjiniz varsa, ciddi bir kronik rahatsızlığınız varsa, düzenli ilaç kullanıyorsanız, özel bir diyet uyguluyorsanız veya hamileyseniz wasabi tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın, sağlığınızı riske atmayın. Wasabi gibi güçlü etkilere sahip olan sosları ve yiyecekleri, doktora danışmadan tüketmeyin.


Şunlara da göz atın;

  1. Çin yemekleri
  2. Kore mutfağı yemekleri
  3. Kolay sos tarifleri
  4. Dip sos tarifleri
  5. Nefis sushi tarifleri

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?