Soğanın Faydaları Nelerdir?
Yemeklerin vazgeçilmezi, lezzetli ve yemeklere de lezzet katan soğanın faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Sizler için listeledik. İşte soğanın faydaları:

Tüm sebzeler sağlık için önemli olsa da, bazı sebze türleri benzersiz faydalar sunar. Soğan, sarımsak, arpacık soğanı, pırasa ve frenk soğanı da içeren çiçekli bitkilerin Allium cinsinin üyeleridir. Bu sebzeler, sağlığı birçok yönden iyileştirdiği gösterilen çeşitli vitaminler, mineraller ve güçlü bitki bileşikleri içerir. Aslında soğanların tıbbi özellikleri, baş ağrısı, kalp hastalığı ve ağız yaraları gibi rahatsızlıkları tedavi etmek için kullanıldıkları eski zamanlardan beri bilinmektedir. İşte soğanın 9 etkileyici sağlık faydası.

  1. Sağlıklı Besinler İçerir

Soğanlar besin açısından yoğundur, yani kalorileri düşüktür, ancak vitamin ve mineralleri yüksektir. Bir orta boy soğan sadece 44 kaloriye sahiptir ancak önemli miktarda vitamin, mineral ve lif sağlar. Bu sebze, özellikle bağışıklık sağlığını, kolajen üretimini, doku onarımını ve demir emilimini düzenlemede yer alan bir besin olan C vitamini bakımından yüksektir. C vitamini ayrıca vücudunuzda güçlü bir antioksidan görevi görerek hücrelerinizi serbest radikaller olarak adlandırılan kararsız moleküllerin neden olduğu hasara karşı korur. Soğanlar ayrıca metabolizma, kırmızı kan hücresi üretimi ve sinir fonksiyonunda kilit rol oynayan folat ve B6 dahil olmak üzere B vitaminleri açısından da zengindir. Son olarak, birçok insanın eksik olduğu bir mineral olan iyi bir potasyum kaynağıdır.

  1. Kalp Sağlığına Fayda Sağlayabilir

Soğanlar, iltihapla savaşan, trigliseritleri azaltan ve kolesterol seviyelerini düşüren antioksidanlar ve bileşikler içerir - bunların tümü kalp hastalığı riskini azaltabilir. Güçlü anti-inflamatuar özellikleri ayrıca yüksek tansiyonu düşürmeye ve kan pıhtılarına karşı korumaya yardımcı olabilir. Güçlü antioksidanlar içerir. Soğanların da kolesterol seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Araştırmalar, soğan yemenin yüksek tansiyon, yüksek trigliserit seviyeleri ve iltihaplanma gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteriyor.

  1. Antioksidanlarla Dolu

Antioksidanlar, hücresel hasara yol açan ve kanser, diyabet ve kalp hastalığı gibi hastalıklara katkıda bulunan bir süreç olan oksidasyonu engelleyen bileşiklerdir. Soğanlar mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Aslında, 25'in üzerinde farklı flavonoid antioksidan çeşidi içerirler. Özellikle kırmızı soğan, kırmızı soğanlara derin rengini veren flavonoid ailesindeki özel bitki pigmentleri olan antosiyaninler içerir. Çoklu popülasyon çalışmaları, antosiyaninler açısından zengin gıdaları daha fazla tüketen kişilerin kalp hastalığı riskinin azaldığını bulmuştur.

  1. Kanserle Savaşan Bileşikler İçerir

Sarımsak ve soğan gibi Allium cinsi sebzeleri yemek, mide ve kolorektal dahil olmak üzere belirli kanser risklerinin daha düşük olmasıyla bağlantılıdır. Bu kanserle mücadele özellikleri, allium sebzelerinde bulunan kükürt bileşikleri ve flavonoid antioksidanlarla bağlantılıdır.


  1. Kan Şekerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olun

Soğan yemek, özellikle diyabet veya prediyabet hastaları için önemli olan kan şekerini kontrol etmeye yardımcı olabilir. Soğanlarda bulunan birçok faydalı bileşik nedeniyle, onları tüketmek yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir.

  1. Kemik Sağlığını Destekler

Süt ürünleri kemik sağlığını güçlendirmede büyük pay sahibi olsa da, soğan da dahil olmak üzere diğer birçok gıda güçlü kemikleri desteklemeye yardımcı olabilir. Soğanların oksidatif stresi azaltmaya, antioksidan seviyelerini artırmaya ve osteoporozu önleyebilecek ve kemik yoğunluğunu artırabilecek kemik kaybını azaltmaya yardımcı olduğuna inanılıyor.

  1. Antibakteriyel Özelliğe Sahiptir

Soğanlar, Escherichia coli (E. coli), Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus (S. aureus) ve Bacillus cereus gibi potansiyel olarak tehlikeli bakterilerle savaşabilir. Ayrıca, soğan özütünün, gelişmekte olan dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olan bir bakteri olan Vibrio cholerae'nin büyümesini engellediği gösterilmiştir. Eski zamanlarda beri antibakteriyel özelliği ile kullanılmaktadır. 

  1. Sindirim Sağlığını Artırabilir

Soğan, optimal bağırsak sağlığı için gerekli olan zengin bir lif ve prebiyotik kaynağıdır. Prebiyotikler, faydalı bağırsak bakterileri tarafından parçalanan sindirilemeyen lif türleridir. Bağırsak bakterileri prebiyotiklerle beslenir ve asetat, propiyonat ve butirat dahil olmak üzere kısa zincirli yağ asitleri oluşturur. Araştırmalar, bu kısa zincirli yağ asitlerinin bağırsak sağlığını güçlendirdiğini, bağışıklığı artırdığını, iltihabı azalttığını ve sindirimi iyileştirdiğini göstermiştir.

  1. Beslenmenize Eklemek Kolaydır

Soğan, dünyanın her yerindeki mutfakların olmazsa olmazıdır. Tuzlu yemeklere lezzet verirler ve çiğ veya pişmiş olarak tüketilebilirler. Lif, vitamin ve mineral alımınızı artırabilirler. Salatalarınıza, çorba ve yemeklerinizin içine ekleyebilirsiniz. Özellikle Türk mutfağının vazgeçilmez lezzeti soğanı beslenme düzeninizden eksik etmeyin. 

Şunlara da göz atın;
  1. Soğan nasıl doğranır?
  2. Soğanın göz yakmaması için neler yapılır?
  3. Karamelize soğan nasıl yapılır?
  4. Soğan kokusu nasıl geçer?
  5. Soğan kürü nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı