Sazan Balığı Nasıl Pişirilir?
Sazan balığı nedir, hangi ayda tüketilir? Sazan balığı nasıl temizlenir? Sazan balığı nasıl pişirilmelidir? İşte, birbirinden lezzetli yemeklere konuk olan sazan balığını pişirme yöntemleri:

Sazangiller familyasına ait bir balık türü olan sazan balığı, tatlı su balığı olarak da bilinir. Yavaş akan derelerde ve göllerde yaşar. Solucan, bitki ve böcek larvaları ile beslenen dip balığıdır ve uzun bir gövdesi vardır. Ülkemizde Akdeniz ve Güneydoğu haricinde her yerde bulunabilir. Ancak Akdeniz'in Göksu Irmağı'nda bol miktarda sazan balığı yaşamaktadır. Pullu ve pulsuz türleri vardır. Pullu türlerinin pulları çok iridir. Genellikle sırt bölgesi koyu yeşil, karın altı ve yanları ise çamur rengindedir. 

Sazan Balığı Hangi Ayda Yenir?

Sazan balığı, Nisan-Haziran ayları arasında yumurtlar. Yumurtalama döneminden sonra yaz aylarında avlamak mümkündür. Kış aylarında ise uyuşuk ve yavaş hareket eder. Eti çok kılçıklıdır.

Sazan Balığı Nasıl Temizlenir?

  1. Öncelikle pulu varsa, bıçak yardımıyla bu pullar temizlenmelidir.
  2. Daha sonra makas yardımıyla yüzgeçleri kesilir.
  3. Karın bölgesinden düzgün bir şekilde kesilir ve iç organları çıkartılır.
  4. Balığın her tarafı soğuk suyla yıkanır. 
  5. Daha sonra kuruması için kağıt havluda bekletebilirsiniz.



Sazan Balığı Fırında Nasıl Pişirilir?

  1. Temizlenen balıklar, yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilir.
  2. Yanına soğan ve patates dilimleri ilave edilir.
  3. Zeytinyağı, sarımsak ve baharatlar bir kapta marine edilir.
  4. Hazırlanan balık sosu, fırça yardımıyla balığın üzerine sürülür.
  5. Balığın arasına defne yaprağı eklenir.
  6. Önceden ısıtılmış 180 dereceli fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.

Sazan Balığı Tavada Nasıl Pişirilir?

  1. Balıkların içi güzelce temizlenir.
  2. Ardından tuza ve 1 buçuk su bardağı mısır ununa bulanır.
  3. Bu esnada tavaya sıvıyağ eklenir ve kızdırılır.
  4. Balıklar kızgın yağda önlü arkalı olacak şekilde pişirilir.



Sazan Balığı Izgarada Nasıl Pişirilir?

  1. Öncelikle balıklar güzelce temizlenir.
  2. Bir kabın içerisinde 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı sirke, 3 diş sarımsak ve 1 tatlı kaşığı tuz karıştırılır.
  3. Balıklar bu sosun içerisine alınır ve yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  4. Bu esnada ızgara ısıtılır ve ızgara teli soğanla temizlenir.
  5. Balıklar ızgaranın üzerine alınarak önlü arkalı bir şekilde pişirilir.

Dilerseniz, enginarlı fıstıklı aynalı sazan balığı ve sazan levengi tariflerimize de göz atabilirsiniz.


Şunlara da göz atın;

  1. Kalkan balığı nasıl pişirilir?
  2. Dil balığı nasıl pişirilir?
  3. Çinekop nasıl pişirilir?
  4. Mezgit nasıl pişirilir?
  5. Lüfer nasıl pişirilir?

Haber Kategorileri

Pişirme Yöntemleri

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı