Dolmayı buzdolabında kısa sürede tüketmek en güvenlisidir. Zeytinyağıyla üzeri kaplanırsa biraz daha uzun dayanabilir. Uzun süre saklamak için dondurucu tercih edilebilir.
Dolmayı tamamen soğuttuktan sonra hava almayan bir kapta veya streçle sıkıca sararak buzdolabına koyun. Buzdolabı sıcaklığı 4 °C veya daha düşük olmalı.
3–4 gün sonra tüketilmesi en güvenlisidir. Eğer tadı/ kokusu/ görünüşü şüpheliyse (ekşi koku, sümüksü doku, küf) hemen atın.
Bazıları dolmayı zeytinyağıyla kaplayıp saklar; buzdolabında olsa bile 1 hafta civarında tüketilmesi önerilir; uzun süreli saklama bozulma riski ve tat/ doku değişimi nedeniyle önerilmez.
Uzun süre saklamak istiyorsanız pişmiş dolmaları tamamen soğutup hava geçirmez kapta veya paketlerde dondurabilirsiniz; dondurucuda 2–3 aya kadar saklanır. Çözündürüp servis etmeden önce iyice ısıtın.
Servis etmeden önce içlerinin tamamen ısındığından (kaynama/iyi buharlanma) emin olun; özellikle hamileler, yaşlılar veya bağışıklığı zayıf kişiler için önemli.
Şunlara da göz atın: