Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?
Karnabahar yazın mı yetişir, kışın mı? Karnabahar hangi iklimde yetiştirilir? İşte, sağlık açısından çok faydalı olan karnabahar çeşitleri ve hasat dönemleri:

Turpgiller familyasına ait bir bitki olan karnabahar, etli çiçeklere ve tanecikli bir görünüme sahiptir. Yaprakları lahanaya benzeyen bu sebze, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılır. Anavatanı Doğu Akdeniz olan karnabaharın yaprakları koyu yeşil, çiçekleri ise beyaz ve sarımsı bir renktedir. Fosfor ve vitamin bakımından zengindir. Yenen kısımları ise iç kısımda kalan beyaz çiçeklerdir. Haşlama, kızartma ve fırınlama usulüyle pişirilebilir.

Karnabahar Hangi Bölgede Yetişir?

Dünyada karnabahar üretiminde ilk sırayı Çin alır. Hindistan ve Amerika onu takip eder. Anavatanı Akdeniz ülkeleri olduğu için, geniş bir üretim alanına sahiptir. Türkiye, karnabahar üretiminde 7. sırada yer almaktadır. Ülkemizde en çok Akdeniz ve Orta Karadeniz'de karnabahar yetiştiriciliği yapılır. Karnabaharın en yoğun yetiştirildiği yerler ise Samsun, Adana, Amasya, Tekirdağ, Bursa ve Konya'dır.

Karnabahar Hangi İklimde Yetişir?

Karnabahar, soğuk mevsim sebzesi olsa da ılıman hava sıcaklığını sever. Dona karşı çok hassas olan bu sebze, 0 derecenin altında sorun yaratmaya başlar. Ayrıca yüksek hava sıcaklıkları da bitki çiçeklerinin renk değiştirmesine ve kalitesinin düşmesine neden olur. Karnabahar yetiştiriciliği ile ideal hava sıcaklığı 14-20 derece arasıdır. Kısa süreliğine de olsa 30 derece üzeri sıcaklıklara dayanan bazı hibrit çeşitler de mevcuttur.

Karnabahar Hangi Toprakta Yetişir?

Karnabahar her çeşit toprakta yetiştirilebilir ancak ekim işleminden bir ay önce toprağın sürülmesi ve havalandırılması gerekir. Ağır toprağa ekilecekse ve bol yağış alan bir bölgeyse topraktaki drenajın çok iyi olması gerekir. Organik madde bakımından zengin olan topraklar karnabahar yetiştiriciliği için idealdir. Ayrıca bitki yüksek toprak asitliğine karşı hassastır. 

Karnabahar Hangi Mevsimde Yetişir?

Karnabahar, kış mevsimi sebzesi olarak bilinse de, ilkbahar ve sonbahar aylarında da hasat edilir. Güneşli havaları sevse de, serin bir ortamda yetişir. Karnabaharda erkenci çeşitler ekimden 90 gün sonra, geç çeşitler ise ekimden 120 gün sonra hasat edilir. 

Karnabahar Çeşitleri ve Hasat Dönemi

Karnabahar çeşitlerinin bir çoğu dikimden 60-150 gün sonra hasat edilir. Ancak hasat dönemi karnabahar çeşidine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Karnabahar uygun boyuta ulaştığında hasat edilir.

  1. Yeşil karnabahar: Brokoli ve yabani karnabaharın melezidir. Avrupa ve Amerika'da ticari olarak temin edilmiştir. 
  2. Turuncu karnabahar: Turuncu pigment içeren bu karnabahar, pişirildikçe koyu bir renge dönüşür.
  3. Mor karnabahar: Vitamin ve minerallerle doludur. Graffiti, yumuşak ve hafif bir tada sahiptir.
  4. Beyaz karnabahar: Beyaz karnabahar çeşitleri arasında And Dağları, Erken Kartopu ve Kar Tacı karnabaharları da bulunur.

Şunlara da göz atın;

  1. Patlıcan hangi mevsimde yetişir?
  2. Enginar hangi mevsimde yetişir?
  3. Bezelye hangi mevsimde yetişir?
  4. Havuç hangi mevsimde yetişir?
  5. Elma hangi mevsimde yetişir?

Haber Kategorileri

Bitki Yetiştirme

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Yatmadan Önce Uzak Durmanız Gereken 7 Besin
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla