Isırgan Otunun Faydaları Neler?
Isırgan otu neye iyi geliyor? Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz, ısırgan otunun besin değerleri ve tüketme önerilerini tek tek anlattı. İşte, ısırgan otunun mucizevi faydaları..

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşegül Yavuz

Geçmişten günümüze kadar insanoğlu, beslenme, barınma, ısınma, yaralarını iyileştirmek ve hastalıklarını tedavi etmek için bitkilerden faydalanmışlardır. M.Ö. 5000’ li yıllarda insanların tedavilerde kullandığı 250 adet bitkinin var olduğu saptanmıştır. Zamanla ilaçların üretime girmesi tıbbi aromatik bitki kullanımında azalmaya neden olmuştur. 1900’ lü yıllardan sonra, insanların ilaçların yan etkilerini keşfetmesiyle ve yiyecek ve içeceklerde bulunan sentetik maddelerin insan sağlığına verdiği zararların farkına varmasıyla doğal ürünlere olan talep artmıştır.

Doğanın bize sunduğu şifalı bitkiler arasında yer alan ısırgan otunun latince adı Urtica dioica olup; ‘yanmak’ anlamını taşır. Isırgan otunun yaprakları kaşıntı, kızarıklık ve şişlik meydana getirebilir ve dokunulduğu yerde yanma hissi vermesinden dolayı bu ismi almıştır. Isırgan otu ülkemizde her bölgede yetişen yabani bir ottur ve ilkbahardan kışa kadar toplanır. 

Isırgan Otunun Faydaları Nelerdir?

  1. A ve C vitamini içeriğinden dolayı antioksidandır; serbest radikal oluşumunu engeller ve bağışıklığı güçlendirir.
  2. Lutein, beta-karoten gibi karotenoidleri içerdiği için göz sağlığını da korur.
  3. Kansere karşı koruyucudur özellikle prostat kanserine iyi geldiği çalışmalarda görülmüştür.
  4. K vitamini içerdiği için kan pıhtılaşmasında, kemikleri güçlendirmede ve kalp-damar sağlığını korumada rol oynar.
  5. Demir içeriğinden dolayı kansızlık sorunu yaşayanlarda tüketebilir.
  6. 100 gram ısırgan otunun 80 gramı su olduğu için diüretik etkisi vardır yani idrar sökücüdür. Kan basıncını düzenler.
  7. Ancak potasyum ve fosfor içeriği yüksek olduğu için böbrek hastalarının doktor kontrolünde tüketmeleri önerilir.
  8. Isırgan otu saç ve cilt sağlığı için de önemlidir. Günümüzde saç ve yüz bakım ürünlerinde ısırgan otu bulunabilmektedir.

Isırgan Otunun Besin Değerleri

Isırgan otu; flavonoidler, formik asit, bitki sterolleri, bitki enzimleri, fenilpropanlar, kumarinler, terpenoidler, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, beta-karoten, lutein ve A, B, C, K vitaminlerini içermektedir. 

Isırgan Otlu Tarifler

  1. Isırgan otlu salata
  2. Yarma mısırlı ısırgan otu çorbası
  3. Mısır unlu ısırgan otu keki
  4. Nefis ısırgan otu salatası

Şunlara da göz atın:

  1. Avokadonun faydaları nelerdir?
  2. Salatalığın faydaları nelerdir?
  3. Sirkenin faydaları ve kullanım alanları
  4. Diyabet hastaları için beslenme önerileri
  5. Glutensiz beslenme nasıl yapılır?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Evde Tavuk Bulyon Nasıl Yapılır?
Rulo Pasta Tarifleri: Özel Günler İçin 12 Rulo Pasta Tarifi
Şefleri Bile Kıskandıracak 62 Mutfak Püf Noktası ve Pratik Yöntem
Evde Zeytin Sütü Nasıl Yapılır?
Fit Kahvaltı Tarifleri: 10 Farklı Fit Kahvaltı Tarifi
Maşukiye Kahvaltı Mekanları: Maşukiye'deki En İyi 10 Kahvaltı Mekanı