İftara Özel 8 Gurme Tarif
Ramazan’da usta şefler gibi sofralar hazırlamak isteyenler için Şef Aydın Demir’den iftara özel 8 gurme tarif:

İftar sofralarında farklı tatlar denemek isteyenleri böyle alalım. Klasik iftar yemeklerinden sıkılanlar için, Şef Aydın Demir birbirinden lezzetli tarifleri sizler için paylaştı. İftar yemeklerine farklılık katmak, yeni tatlar keşfetmek için 8 gurme tarifimiz var. İşte, mutlaka denemeniz gereken iftar sofralarına özel 8 nefis tarif:


  1. Tutmaç Çorbası


Malzemeler;

  1. Hamuru İçin:
  2. 1 su bardağı un (yumurtanın iriliğine göre biraz az veya çok olabilir)
  3. 1 yumurta
  4. ½ yumurta dolusu su
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. Hamurları ve Kıkırdakları Kızartmak İçin:
  7. 1 su bardağı sade yağ
  8. Hamurları Haşlamak İçin:
  9. 4 su bardağı su
  10. 1tatlı kaşığı tuz
  11. 1 tatlı kaşığı  sade yağ
  12. Çorba İçin:
  13. 250 gram kuşbaşı koyun eti
  14. 5 su bardağı su
  15. 1 su bardağı tutmaç hamuru
  16. 1 su bardağı Konya’nın süzme yoğurdu
  17. 1 yumurta
  18. 1yk un
  19. 1 su bardağı su
  20. 2 diş sarımsak
  21. ½ çay kaşığı tuz
  22. Kıkırdak İçin:
  23. ½ su bardağı un
  24. 1 yumurta
  25. ¼ çay kaşığı tuz
  26. Yüzüne:
  27. 1yemek kaşığı tereyağı
  28. ½ tatlı kaşığı nane 


Yapılışı: Un, yumurta su ve tuzu yoğur, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yap, yaş bez altında 20 dakika dinlendir, iki beze tut, bıçak sırtı kalınlığında (3mm)aç, 2mm.x3cm. Dikdörtgen erişte şeklinde kes (yaklaşık 200 gr hamur elde edilir), bir bez üzerinde yarım saat havalandır. Elde edilen hamurların yarısını (yaklaşık bir su bardağı) yarım su bardağı sadeyağda kızart, süzgece çıkar. Bir tencerede 5 su bardağı suyu kaynat. Eti ilave et, ağzı açık olarak kaynamaya başlayınca yüzüne biriken köpüğü al, kapak ört, orta ateşte etler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 1 saat haşla, tuz at,5 dakika sonra ateşten al. Suyu azalmışsa 5 su bardağına tamamla. Ayrı bir tencerede su, tuz, sadeyağını kaynat. Kızarmış tutmaç hamurlarını içine at. Orta ateşte hamurlar yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika haşla, süzgece çıkar. 


Kıkırdak için, bir kâsede unla yumurta ve tuzu yoğur. Tahta üzerinde ince çubuk haline getir, mercimek büyüklüğünde kes, yarım su bardağı sadeyağda kızart, süzgece al. Yoğurt, yumurta, un ve suyu bir kâsede iyice ez. Sarımsakları ayıkla, az tuzla döv, yoğurda ilave et. Pişmiş olan etin suyundan alarak boza kıvamına getir ve kaynamakta olan etlerin üzerine karıştırarak dök. Haşlanmış ve süzgeçte süzülmüş olan tutmaçları da çorbaya yavaşça karıştır. Devamlı aynı yöne karıştırarak birkaç taşım kaynat.  Gerekiyorsa tuz at, çorba tasına doldur. Tavada tereyağını kızdır, naneyi at, bir dakika geçmeden (nane kararmamalı, yeşil kalmalıdır, ateşten al, çorbanın yüzüne gezdir. Birkaç kıkırdak serp. Artan kıkırdakları ayrı bir tabakta çorba ile sofraya çıkar. 


  1. Safranlı ve Buğdaylı Balık Çorbası


Malzemeler;

  1. Balık suyu için:
  2. 1 adet içi temizlenmiş levrek balığı              
  3. 1/2 ad Havuç                                       
  4. 1 ad Soğan                                      
  5. 1/6 ad Kereviz                                 
  6. 1 diş Sarımsak                                 
  7. 1 ad Defne yaprağı                   
  8. 1 ad Karanfil                                    
  9. 1 parça Taze kekik
  10. 1 lt soğuk su                                    
  11. Terbiyesi için:
  12. ½  ad limonun suyu                                          
  13. 1 tutam Safran
  14. 1 ad yumurta sarısı                                   
  15. 1 çay kaşığı tuz
  16. 2 yemek kaşığı Yarma Buğday
  17. Üzeri için taze nane yaprağı 


Yapılışı: Balığı beraberindeki tüm malzemesiyle birlikte bütün olarak bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan sonar arada sırada üzerinde biriken köpüğünü kevgirle alın ve atın. Bu sayede balık suyu daha berrak olacaktır. Balıklar haşlandıktan sonra balıkları tencereden bir tabağa alın ve balık suyunu süzgeçten süzüp tekrar tencereye koyun. Balıkları kemiklerinden ve derisinden ayırıp güzelce etlerini bir kenara ayırın. Kemikleri ve diğer parçalarını atın. Buğdayı bir gece önceden ıslayın ve ertesi günü bol suyla tencerede kaynatın. Pişince buğdayların % 80'nini çıkartın ve geri kalanını helmeleşene kadar tekrar kaynatıp pişirip kendi suyunda saklayın. Safranı limon suyunda 3 saat  bekletin ve yumurta sarısını ekleyip çırpın.. 


Limonlu safranı, buğdayı ve helmeleşmiş buğday suyunu balık suyuna karıştırarak ilave edip kaynatıp tadını, tuzunu ayarlayın. Servis edileceği sırada ayıklamış olduğunuz iri parça beyaz deniz levreklerini kaselere taksim edin ve buğdaylı balık çorbasını üzerine taksim edip taze nane yaprağıyla servis ediniz. 


  1. Keş Peynirli Cevizli ve Menekşe Yapraklı Kesme Köy Eriştesi


Malzemeler;

  1. Erişte hamuru için:
  2. 2 su bardağı un
  3. 1 ad yumurta
  4. 1 çay kaşığı tuz
  5. 1 kahve fincanı su
  6. 2 yemek kaşığı Tereyağı
  7. 1 yemek kaşığı irice ufalanmış ceviz içi
  8. 1 yemek kaşığı rendelenmiş keş peyniri
  9. 1 demet menekşe yaprağı (bulunamadığı durumda taze reyhan kullanılabilir) 


Yapılışı: Eriştenin hazırlanışı; Erişte yapmak için unun bir büyükçe tepsiye dağ seklinde dökün ve ortasını havuz gibi açın. Ortasına tuzu, yumurtayı ve suyu ekleyip yavaşça elinizle havuzun içinden daireler çizerek iç malzemeyi una yedirin. Sert bir hamur olacak şekilde 10 dakika yoğurun, eğer yumuşak olursa biraz un ilave ederek yoğurun. Yoğurduğunuz hamurun üzerine temiz bir nemli bez örterek yarım saat dinlendirin. Daha sonra varsa bir hamur açma makinesinde veyahut yoksa bir merdaneyle altına ve üstüne azar un serpip (bıçak sırtı kalınlığında)  yufkalar acınız. Daha sonra uzunlamasına 10 cm boyunda şeritler halinde kesiniz. Üzerlerine biraz un serpip serin bir yerde biraz kurutun. Hazırlamış olduğunuz taze erişteleri tuzlu suda 2 dk kaynatıp haşlayın. 


Servise hazırlama: bir Teflon tavaya tereyağını koyup eritin ve rendelenmiş keşleri, ufalanmış cevizi ekleyip kızartın, taze menekşe yapraklarını ekleyip hemen ardından haşlamış olduğunuz erişteleri ekleyip karıştırın ve çukur servis tabağına koyup afiyetle yiyin.


  1. Terbiyeli Rezene Kökü


Malzemeler;

  1. 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
  2. 4 Adet İrilerinden Taze Rezene Kökü
  3. Yaklaşık her biri 30 gr gelen,12 parça kuzu eti.
  4. 1 yemek kaşığı Tereyağı
  5. 1 ad orta boy doğranmış soğan
  6. Yeteri kadar tuz
  7. Terbiyesi için:
  8. 1 ad limonun suyu
  9. 1 ad yumurta sarısı
  10. 1 tatlı kaşığı un 


Yapılışı: Bir tencereye zeytinyağını koy ve kızdırıp temizlenmiş rezeneleri ekle 2 dakika kavur ve ocaktan al. başka bir tencereye tereyağını koy ve rezenelerin dibindeki zeytinyağını ekle, kuzu etlerini ekle ve 5 dakika kavur, daha sonar doğranmış soğanları ekle ve beraberce soğanlar acık sarı renk alıncaya kadar kavur, rezeneleri ekle ve tekrar 2 -3 dakika kavurup üzerine önceden kaynatılmış 2 su bardağı et suyunu ekle ve kapağını kapatıp kısık ateşte rezeneler pişene kadar kaynat. Rezeneler piştikten sonra terbiyesini yapmak için bir küçük kabın içerisine rezenelerin suyundan yarım bardak alın ve yarım bardakta soğuk su ekleyin. Buna limon suyunu, yumurta sarısını ve unu ekleyip iyice karıştırın ve bu karışıma rezenelerin kalan suyunu ekleyip karıştırın. Daha sonra tekrar bu terbiyeli karışımı rezenelerin olduğu tencereye boşaltın ve birlikte 5 dakika kaynatıp ocaktan alın yemeği. Yarım saat yemeğin demlenmesini bekleyip tabaklara pas edip servis ediniz.


  1. Keşkekli Kuzu İncik


Malzemeler;

  1. İncik için:
  2. 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  3. 4 parça kuzu incik, “ her biri 400 gr”
  4. 2 ad orta boy doğranmış soğan
  5. 1 diş doğranmış sarımsak
  6. 1 ad doğranmış havuç
  7. 1/6 ad doğranmış kereviz (yoksa kereviz sap olabilir)
  8. 1 yemek kaşığı domates salçası
  9. 1 ad defne yaprağı
  10. 1 tatlı kaşığı silme un
  11. 1 ad karanfil
  12. 1 adet kakule
  13. Keşkek için:
  14. 1 ad kuzu gerdan
  15. 1 kahve fincanı aşurelik yarma buğday
  16. 2 kaşık tereyağı
  17. 1 çay kaşığı toz kimyon
  18. Tuz 


Yapılışı: İncik için; Bakır tencereye sıvıyağı koyup kızdırın ve kuzu incikleri kemikli olarak her tarafını kızartın. Doğranmış soğan, sarımsak, havuç, kereviz ve defneyaprağını etlere ekleyip 5 dakika kavurun. Salçayı ekleyin ve 1 dakika daha kavurup unu ekleyin ve tekrar 20 saniye kavurup etlerin üzerini geçecek kadar kaynamış su ekleyip kapağını kapatıp hızlı ateşte kaynatın. Su kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve etler kemikten ayrılana kadar demlendire demlendire pişirin. Etler piştikten sonar tuzunu, kakuleyi ve karanfili ekleyip 2 dakika kaynatıp ocaktan alın ve 1 saat dinlendirin ılık bir yerde, kendi tenceresinde. 


Keşkek için; buğdayları bir gece öncesinden suda ıslayın ve ertesi gün yıkayıp ocağa koyun. Kuzu gerdanı ve dörde bölünmüş soğanları ekleyin, tencereyi buğdayların 4 misli üzerine çıkacak kadar su ekleyip ocağa koyup kaynatın ve kaynadıktan sonar altını kısıp pişirin. Etler kemiklerinden ayrılıp, buğdaylar patlayınca devamlı karıştırarak yaklaşık 2 saat sakız gibi etler ve buğdaylar sününceye kadar kaynatıp karıştırın. Etlerin kemiklerini çıkartın ve atın. Etler tencerede iyice sac gibi tel tel olması gerekiyor. Macun gibi kıvama geldikten sonar tuzunu ekleyin ve ocakta tereyağı kızdırıp içine toz kimyonu ekleyin ve kaynamakta olan keşkeğin üzerine boca edin. Tekrar en az 15 dakika kadar karıştırıp ocaktan alın. Artık keşkeğiniz sakız gibi sünmeye başlamıştır, yani hazırdır. 


Servis şekli; bir  çukur servis tabağına keşkekten 3 yemek kaşığı koyun ve ortasını havuz gibi açın, üzerine inciği koyup sosundan ve içerisindeki sebzelerden koyup taze kekikle servis ediniz. 


  1. Tırnak Pidesi


Malzemeler;

  1. 2 su bardağı un
  2. 1Su bardağı su
  3. 1 çay kaşığı tuz
  4. 1 çay kaşığı yaş maya
  5. Üzerine sürmek için:
  6.  1 ad yumurta
  7. 2 yemek kaşığı süt 


Yapılışı: Yumurta ve süt hariç tüm malzemeyi karıştırıp yoğurun ve yarım saat üzerine nemli bir bez örtüp mayalanması için bekleyin. Bu arada fırınınızı 250 dereceye (Fırınınızın ayarı 300 var ise 300 dereceye ayarlayın) ayarlayıp kızdırın. Hamurlardan yumurta büyüklüğünde parçalar kesip merdaneyle ince bir şekilde acın. Yumurta sarılı süte elinizi batırıp parmak uçlarınızla köşelerinden ve ortalarından daire seklinde batırıp delin izler yapın ve tüm hamuru bu şekilde bitirip 10 dakika o şekilde bekletip biraz mayalandırın. Kızmış olan fırın teksilerine tepsileri ve fırını soğutmadan hızlıca sıcak tepsilere hamurları dizip fırına atın ve cam kapağından gözleyin, yaklaşık 1 dakikada kabarıp pişecektir. Çıkartıp afiyetle yiyin. 


  1. Saray Pilavı


Malzemeler;

  1. 400 Gr (2 Su Bardağı) Gönen baldo pirinç           
  2. 4 yemek kaşığı yayık tereyağı 
  3. 2 su bardağı et suyu (2 saat kaynamış ve kaynar vaziyette bekletin)
  4. 4 orta boy domates (kabuğu soyulmuş ve dörde bölünmüş)
  5. Yeteri kadar tuz
  6.  İç malzemesi:
  7. 2 yemek kaşığı Antep fıstığı (kaynar suda 20 saniye haşlayıp kabuklarını soyunuz)
  8. 2 yemek kaşığı iç badem (kaynar suda 20 saniye haşlayıp kabuklarını soyunuz)
  9. 1 yemek kaşığı çekirdeksiz kuru üzüm
  10. ½ demet kabaca doğranmış dereotu 


Yapılışı: Pirinci nişastası gidene kadar yıkayın ve ılık suda 20 dakika, çok az tuz ekleyerek ıslayın. Daha sonra süzdürün. Tereyağını bakır bir tencereye koyarak eritin ve süzülmüş olan pirinci ekleyin, hemen tuzunu ilave edip kısık ateşte 20 dakika kavurun. Pirinçler yağını iyice salıp tane tane olduğu zaman, et suyunu verin. 1 dakika hızlı ateşte kaynatın ve altını en alt seviyede kısıp tencerenin kapağını kapatın, yaklaşık olarak 10 -15 dakika pişirin ve ateşi kapatıp 20 dakika demlenmeye bırakın. 20 dakika sonra Kapağını açıp tahta kaşıkla pirinçleri kırmadan dikkatlice karıştırıp hava almasını sağlayın ve badem, Antep fıstığı, kuru üzümü ekleyip karıştırın ve tekrar kapağını kapatıp 10- 15 dakika daha demlendirip doğranmış dereotlarını da ekleyip karıştırın ve  servis ediniz.


  1. Su Muhallebisi


Malzemeler;

  1. 4 su bardağı su
  2. 150 gr pirinçle hazırlanmış subye veya 2 fincan pirinç unu
  3. 1 su bardağı süt
  4. 1 lüle kaymak
  5. Üzeri için:
  6. 1 su bardağı pudra şekeri
  7. 6 çorba kaşığı gül suyu
  8. 1 yemek kaşığı Antep fıstığı reçeli
  9. 12 ad böğürtlen 


Yapılışı: Su, süt, kaymak ve sübyeyi (veya pirinç ununu) iyice ez, ateşe koy. Çok hafif ateşte, çırpma teliyle karıştıra karıştırarak pişir. Koyulaşınca tepsiye veya kâselere dök soğumaya bırak. Tepsiye döküleni karelere kes ve tabaklara al. Üzerine gül suyunu dök, üzerine lezzetlendirmek için antepfıstığı reçelini ve böğürtleni süsleyerek koy. En son 1 kaşık pudra şekerini muhallebinin üzerine serpiştirip servis et.



Şef Aydın Demir


Şunlara da göz atın;

  1. Şef Aydın Demir'den 3 nefis şerbet tarifi
  2. Hafif iftar yemekleri
  3. İftar için ana yemek tarifleri
  4. İftar menüsü tarifleri
  5. Kolay iftar tatlıları
  6. Ramazan imsakiyesi

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Mide Ağrısına Ne İyi Gelir: Mide Dostu 15 Besin
Çileğin Faydaları Nelerdir?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?