Denizin En Pahalısı Havyar Nedir, Nasıl Yenir?
Dünyanın en pahalı yiyeceği olarak bilinen havyar nedir, nasıl yenir? Havyar nasıl pişirilir, faydaları nelerdir? Havyar çeşitleri nelerdir? İşte, havyarın faydaları ve kullanımı:

Kökeni Fransa'ya dayanan havyar, balık yumurtası olarak da bilinir. Havyarın elde edilme biçimi hayvan severler tarafından onaylanmasa da, gastronomide önemli bir değere sahip. Havyar elde edebilmek için öncelikle yumurtalı balıklar yakalanıyor ve karın bölgesi kesiliyor. Balığın içindeki yumurtalar çıkartıldıktan sonra balığın yaşaması için karın bölgesi tekrar dikiliyor ve denize bırakılıyor. Bu sayede aynı balıktan bir yıl sonra tekrar havyar alınabiliyor. Elde edilen yumurtalar temizlendikten sonra satışa sunuluyor. 




Havyar Çeşitleri Nelerdir?

İki farklı rengi olan havyar, siyah ve kırmızı olarak ikiye ayrılıyor. Kırmızı havyar somon balığından, siyah havyar ise dişi mersin balığından elde ediliyor. Hazar Denizi'nde yaşayan mersin balığı ve çirozlardan elde edilen havyar, en değerli siyah havyar çeşididir. Bunun yanı sıra kırmızı havyar, turuncu havyara göre daha değerli ve yüksek fiyata sahiptir.


'Havyarın fiyatı nedir?' diye merak edenler için net bir sayı veremiyoruz. Çünkü havyarın fiyatı, çapına ve çeşidine göre değişkenlik gösteriyor. Tanesi 2.5-3 mm çapa sahip olan Beluga, havyarların efendisi olarak biliniyor. Rusya ile Çin sınırındaki Armur Nehri'nden çıkarılan Kaluga havyarı, Beluga'dan sonra en değerli havyar çeşitlerinden biri olarak kabul ediliyor. Dünya üzerinde en lezzetli havyarların İran ve Rusya'da bulunduğu söyleniyor. Ayrıca lezzetli bir havyar için mutlaka kış mevsimini beklemek gerekiyor.


Havyarın Faydaları Nelerdir?

  1. B12 vitamini bakımından çok zengindir.
  2. Zihin açıcı ve beyin üzerinde geliştirici etkileri mevcuttur.
  3. Protein deposu olduğu için kas ve kemik gelişimini destekler.
  4. Yorgunluk, halsizlik gibi problemlere iyi gelir. Vücuda enerji verir.
  5. Afrodizyak etkisi mevcuttur.
  6. Birçok kozmetik ürününde kullanılır. Kırışıklıkları önler, yaşlanma etkilerini geciktirir.
  7. Cilt hücrelerini yeniler. Bu sayede ciltteki yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlar.




Havyar Nasıl Yenir?

Havyar yenilirken unutulmaması gereken rakam 5'tir. Çünkü havyar kutusu açılmadan 5 hafta boyunca saklanabilir. Kutusu açıldıktan sonra ise 5 gün içinde tazeliğini kaybeder ve bozulmaya başlar. Bu yüzden kısa sürede tüketilmesi önerilir.

  1. Havyar kahvaltı sofralarında tüketilen bir besindir. Kızarmış ekmeğin üzerine tereyağı sürülerek havyarla birlikte tüketilir. Bazı ülkelerde 'blini' ismi verilen minik kreplerin arasına konularak tüketilir.
  2. Öğlen yemeğinde taze soğan ve limonla birlikte servis edilir. İsteğe göre makarnanın yanında da sunulabilir.
  3. Havyar, sushi yapımında da kullanılan bir besindir.
  4. Özellikle kutlama gecelerinde alkollü içeceklerin yanında servis edilir.
  5. Havyarın en yaygın kullanımı ise ordövr tabaklarıdır.


Havyar Nasıl Sunulur?

Havyar, buzdolabından çıkartıldıktan sonra serinliğini korumalıdır. Bu yüzden kasenin içerisine buz konulmalı, havyarların buzun üzerine oturtularak servis edilmelidir. Havyar, metallerden etkilenip tadı kısa sürede değişir. Bu yüzden havyar kaşığı olarak bilinen sapları gümüş, ucu ise cam, plastik veya sedeften oluşan özel kaşıklar kullanılmalıdır. Sunum için kızarmış ekmek, mini krep ve tereyağı hazır edilmelidir.


Havyar Nasıl Saklanır?

Havyar oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Bu nedenle derin dondurucuya saklamaya uygun değildir. Derin dondurucuda saklanırsa, çözüldüğünde görünümü ve tadı değişkenlik gösterir. Bu yüzden kutusundan çıkartılmadan buzdolabında muhafaza edilmelidir. Mümkün olan en kısa sürede tüketilmelidir. Kutusu açıldıktan sonra 2-3 gün içinde tüketmek gerekir.


Şunlara da göz atın;

  1. Balık fileto nasıl yapılır?
  2. Balık buzlukta nasıl saklanır?
  3. Taze balık nasıl seçilir?
  4. Değişik balık yemekleri
  5. Balık sosları

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Mayıs Ayı Sebze ve Meyveleri
Karahindiba Nasıl Kurutulur?
Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı