Haşhaşın Faydaları Nelerdir, Haşhaş Ne İşe Yarar?
Haşhaş neye iyi gelir, faydaları nelerdir? Haşhaşın besin değerleri nelerdir? Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan haşhaşın faydaları ve kullanımı:

Nispeten kötü üne sahip bir bitkinin (afyon) ürünü olan haşhaş tohumlarının sağlığa faydaları defalarca sorgulanmıştır. İnsanlar tohumların, diğer haşhaş ürünlerinin verdiği narkotik etiklere benzer şeylere neden olabileceğinden korkmaktadır. Haşhaş tohumları kıtır dokusu ve benzersiz lezzetiyle mutfak dünyasında ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. Günümüzde haşhaş tohumları genellikle simit, puding, kek ve turtalara eklenmektedir. Haşhaş tohumları beyaz, mavi ve siyah olmak üzere 3 farklı renktedir. Bu türler arasında renklerinden başka belirgin hiçbir fark yoktur, esas olarak seçim fırıncı veya aşçının renk tercihine veya mevcudiyetine göre değişmektedir.  

Haşhaşın Faydaları Nelerdir?

Haşhaş tohumları vücudun optimal işlevini iyileştirmeye veya sürdürmeye yardımcı olabilecek etkileyici besin bileşenleri sunmaktadır. 

  1. Kalp rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olur. Her bir porsiyon haşhaş tohumu önemli miktarda kalp hastalıklarına karşı koruma sağlayan bir omega 6 yağ asidi olan linoleik asit içerir. Bununla birlikte aşırı miktarda omega 6 yağ asidinin vücut üzerinde zararlı etkilere neden olabileceği unutulmamalıdır. Kalp sağlığı için omega 3 ve omega 6 yağ asitlerinin dengesinin korunması şiddetle tavsiye edilmektedir. 
  2. Kemik bakımını ve gelişimini destekler. Haşhaş tohumları kaslar ve kemikler için gerekli mineraller olan demir ve fosforu içerir.   
  3. Kabızlık ve diğer sindirim problemlerini önler. Haşhaş tohumları yüksek oranda diyet lifi içerir.
  4. Beyin işlevini geliştirir. Haşhaş tohumları içerdikleri kalsiyum, demir ve magnezyum minerali ile beyin aktivitesini ve sinir hücrelerinin gelişimini düzenler ve sinirler arası iletişimi sağlayan kimyasalların üretimine yardımcı olur. 
  5. Kırmızı kan hücresi üretimine yardımcı olur. Haşhaş tohumlarında bakır ve demir çokluğu aneminin önlenmesine yardımcı olan kırmızı kan hücresi oluşumunu iyileştirir. 
  6. Uykusuzlukla başa çıkmaya yardımcı olur. Yatağa gitmeden önce 1 çay kaşığı haşhaş tohumu yağı almanın rahatlama sağlayarak, uykusuzluğun semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğu gözlemlenmiştir.  

Haşhaş Tohumunun Besin Değerleri Nelerdir?

1 yemek kaşığı haşhaş tohumu 46 kcaldir, 5 gr karbonhidrat, 6 gr protein ve 7 gr yağ içerir. Manganez, bakır, magnezyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve demir kaynağıdır. Haşhaş tohumları smoothielerde, çorba ve güveçlerde, salatalarda, simit veya diğer kahvaltılık mamüllerin üzerinde kullanılabilmektedir.  

Haşhaş Tohumunun Riskleri Nelerdir?

Önemli Not: Yıkanmamış veya işlenmemiş haşhaş tohumu veya haşhaş tohumu çayından kaçınmak önemlidir. Zamanında yıkanmamış haşhaş tohumlarının kullanımına ilişkin ölümler ve aşırı dozlar bildirilmiştir. Ticari olarak üretilen haşhaş tohumlarının çoğu yıkanır ve afyon kaplamasının çıkarılması için işlenir, bu nedenle genellikle yenmeleri güvenlidir. Bununla birlikte, yıkanmış haşhaş tohumları bile herhangi bir belirti yaşama ihtimaliniz olmasa bile bir uyuşturucu testinde pozitif sonuç verebilmektedir.  

Haşhaşla ilgili endişeleriniz varsa ancak yine de sağlık yararlarından faydalanmak istiyorsanız diyetinize susam, chia, kenevir veya keten tohumları gibi diğer harika farklı tohum alternatiflerini ekleyebilirsiniz.  

Haşhaş Kullanılan Tarifler

  1. Haşhaşlı roka salatası
  2. Haşhaşlı revani
  3. Haşhaşlı rulo çörek
  4. Haşhaşlı bulgur pilavı
  5. Haşhaşlı ekmek

Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hassas bünyeye sahip olanlar, düzenli ilaç kullananlar, hamileler ve emziren anneler haşhaş tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.

Şunlara da göz atın;

  1. Altın çileğin faydaları nelerdir?
  2. Brezilya cevizi ne işe yarar?
  3. Goji berry'nin faydaları nelerdir?
  4. Altın süt nasıl yapılır?
  5. Kamkat nasıl yenir?

Haber Kategorileri

Malzeme Rehberi

Lezzetli Haberler

Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?
Çiğ Sosis Yenir Mi?