Türk mutfağında tatlılar, bayram sofralarından düğünlere, cenaze törenlerinden komşu ziyaretlerine kadar hayatın her anında özel bir yere sahiptir. Yüzyıllardır asırlık tariflerle hazırlanan bu geleneksel tatlılar, sadece damakları şenlendirmekle kalmaz; aynı zamanda toplumun ortak kültürel hafızasında da derin izler bırakır. Peki, geleneksel Türk tatlısı isimleri nelerdir? İşte nefis tarifler...
Malzemeler
Açmak için:
Şerbeti için:
Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatıp soğumaya bırakın. Unu yoğurma kabına alın, ortasını açıp yumurta sarılarını ve diğer malzemeleri ekleyin. Yumuşak, pürüzsüz bir hamur yoğurun. Hamuru 5 büyük bezeye, her bezeyi de 20 küçük bezeye ayırın (toplam 100 beze). Her bezeyi nişasta ile pasta tabağı büyüklüğünde açın. 20'şer kat olacak şekilde üst üste koyup oklavayla incecik açın. Yağlanmış tepsiye ilk 20’liği yerleştirin, üzerine bolca Antep fıstığı serpin. İkinci 20’liği ekleyin. Aynı işlemi 5 grup için tekrarlayın. Keskin bıçakla dilimleyin. Eritilmiş tereyağını üzerine dökün. 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan sıcak baklavaya soğuk şerbeti dökün. Üzerini kapatıp şerbeti çekene kadar dinlendirin.
Malzemeler
Şerbeti için:
Yapılışı
Tereyağını pekmezle karıştırıp tepsiyi yağlayın. Kadayıfı ince ince doğrayın. Yarısını tepsiye serip bastırın. Üzerine rendelenmiş peynir ve fıstığın 2/3’ünü serpin. Kalan kadayıfla üzerini kapatın. Şerbeti için su, şeker ve limonu kaynatıp soğutun. Künefeyi fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak künefeye soğuk şerbeti dökün. Üzerini fıstıkla süsleyip servis edin.
Malzemeler
Şerbeti için:
Yapılışı
Süt ve şekeri çırpın, şeker eridikten sonra irmiği ekleyip yoğurun. Karışımı buzdolabında en az 12 saat dinlendirin. Dinlenen hamuru 30x40 cm tepsiye yayın, üzerini düzleyip dilimlenecek şekilde çizin. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık 40 dakika pişirin. Bu sırada şerbeti kaynatın ve soğumaya bırakın. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine şerbeti 3 aşamada dökün. Tatlıyı en az 6 saat dinlendirin. Üzerine yer fıstığı serpip servis edin.
Malzemeler
Şerbeti için:
Üzeri için:
Yapılışı
Kabartma tozu, pudra şekeri, irmik, tuz ve vanilyayı karıştırın. Ortasını açıp tereyağı ve yumurtaları ekleyin. Azar azar un ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Hamurdan parçalar koparıp yuvarlayın, ortasına birer fındık yerleştirin. 180 derecede 20 dakika pişirin. Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Ilımaya bırakın. Fırından çıkan şekerpareye 2 dakika sonra ılık şerbeti dökün. Tepsiyi kapatıp şerbeti çekene kadar dinlendirin.
Malzemeler
Keki için:
Şerbet için:
Üzeri için:
Yapılışı
Şerbet için sütü ılıtın, şekeri ekleyip karıştırarak eritin. Soğumaya bırakın. Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpın. Süt ve sıvı yağı ekleyin. İrmik, un, kabartma tozu ve vanilini eleyip ekleyin, spatula ile karıştırın. Karışımı yağlanmış fırın kabına dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30–35 dakika pişirin. Sıcak kekin üzerine soğuk şerbeti gezdirin. En az 2 saat dinlendirin. Üzerini bademle süsleyip servis edin.
Malzemeler
Kızartmak için:
Şurup için:
Yapılışı
Şurup için şeker ve suyu kaynatın, limon suyunu ekleyip soğumaya bırakın. Margarini eritip suyu ekleyin ve kaynatın. Unu ekleyip 10 dakika kavurun. Ocaktan alıp ılınmaya bırakın. Ilıyınca yumurtaları teker teker karıştırarak ekleyin. Pirinç unu, ararot ve tuzu da ilave edin. Hazırladığınız hamuru sıkma torbasına alın. Orta ateşte kızdırılmış yağda 5 cm’lik parçalar halinde sıkıp altın renginde kızartın. Kızaran hamurları sıcakken soğuk şuruba atın ve 15 dakika bekletin. Soğuyunca servis edin.
Malzemeler
Kızartmak için:
Şerbeti için:
Üzeri için:
Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip bir taşım daha kaynatın ve soğumaya bırakın. Maya, şeker ve ılık suyu karıştırarak mayayı eritin. Unu eleyin, tuzu ekleyin ve ortasını açarak maya karışımını dökün. 10 dakika bekletin. Yumurta ve suyu ekleyip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurun. Üzerini örtüp 30 dakika dinlendirin. Hamuru sıkma torbasına alın, ceviz büyüklüğünde parçalar halinde kızgın yağa sıkın. Altın renginde kızartın. Sıcak lokmaları soğuk şerbete atın. Şerbeti çekince çıkarıp üzerine tarçın serpiştirerek servis edin.
Malzemeler
İçi için:
Şerbet için:
Yapılışı
Tereyağı, sıvı yağ, yoğurt ve yumurtayı karıştırın. Vanilin, kabartma tozu, irmik ve unu ekleyerek yumuşak kıvamlı hamur yoğurun. 5 dakika dinlendirin. Hamurdan parçalar alıp rende ya da elek üstünde açın. Ceviz ekleyip rulo yaparak kapatın. 180 °C fırında üzeri çatlayıp kızarana kadar pişirin. Şerbet için şeker ve suyu kaynatın, limon suyu ekleyip birkaç dakika daha kaynatın. Soğumaya bırakın. Sıcak tatlıya soğuk şerbeti dökün. En az 30 dakika dinlendirin. Dilerseniz üzerini ceviz veya Antep fıstığıyla süsleyin.
Malzemeler
Şerbet için:
Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, kıvam alınca limon suyu ekleyip ılınmaya bırakın. Hamur için yumurta, yoğurt ve sirkeyi karıştırın. Un ekleyerek kulak memesi kıvamında sertçe bir hamur yoğurun. Hamuru 15 bezeye ayırın. Nişasta yardımıyla bezeleri ince yufkalar hâlinde açın. Üst üste koyup bardakla yuvarlaklar kesin. Fındık serpip ikiye katlayın. Yağlanmış fırın tepsisine dizin, 180 °C fırında üzeri kızarana dek pişirin. Fırından çıkan sıcak tatlının üzerine ılık şerbeti dökün. Şerbeti çektikten sonra fındık serpip soğuk servis edin.
Malzemeler
Şerbeti için:
Üzeri için:
Yapılışı
Şerbet için su ve şekeri kaynatın, limon suyunu ekleyip tekrar kaynatın, soğumaya bırakın. Tencerede su ve margarini ısıtın, kaynamaya yakın unu ekleyip 5 dakika pişirin. Soğuyunca yumurtaları ilave edip karıştırın, 20 dakika dinlendirin. Hamurdan küçük parçalar koparıp ortası delik yuvarlaklar yapın. Kızgın ayçiçek yağında kızartın. Kızaran hamurları soğuyan şerbete batırın. Şerbeti çektikten sonra üzerine file Antep fıstığı serpip servis yapın.
Malzemeler
Üzeri için:
Yapılışı
Pirinci yıkayıp 2 su bardağı su ile suyunu çekene kadar haşlayın. Sütü ekleyip kaynatın. Şeker ve vanilini ilave edip 10 dakika pişirin. Yumurta sarısı ile nişastayı 2 yemek kaşığı suyla açın, biraz sıcak sütle ılıştırıp tencereye ekleyin, 2-3 dakika pişirin. Sütlacı fırın kaplarına paylaştırın, tepsiye dizip yarısına kadar su ekleyin. Önceden ısıtılmış 200°C fırında 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirin. Oda sıcaklığına gelince buzdolabında 2-3 saat dinlendirin. Üzerine tarçın veya fındık serperek servis yapın.
Malzemeler
Muhallebi için:
Üzeri için:
Yapılışı
Süt, şeker, un ve nişastayı tencereye alıp pürüzsüz olana kadar çırpın. Orta ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana dek pişirin. Kaynayınca ocaktan alıp tereyağı ve vanilin ekleyin. Oda sıcaklığına gelince sıvı kremayı ekleyip mikserle 3-4 dakika çırpın. Kaselere paylaştırın, üzerini Antep fıstığı veya istediğiniz malzemelerle süsleyin. Buzdolabında 1-2 saat soğuttuktan sonra servis yapın.
Malzemeler
Üzeri için:
Yapılışı
Sütü tencereye alıp şekerle ısıtın, el yakacak kadar ılınınca ocaktan alın. Cevizi iri çekin. Güllaç yapraklarını kullanacağınız kaba koyup üzerine ılık süt dökün. Yaprakların parlak yüzü üste gelecek şekilde yarısını dizin, 5 dakika bekletin. Üzerine ceviz serpin, kalan yaprakları da sütle ıslatıp dizin. Buzdolabında en az 2 saat dinlendirin. Üzerini Antep fıstığı ile süsleyip servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı
Kuru malzemeleri karıştırın. Yumurta sarısını sütle çırpın. İki karışımı tencereye alın, kaynamaya başlayınca sübyeyi ekleyin. Kısık ateşte 5 dakika kaynatıp kaselere paylaştırın. İsteğe göre toz badem serpebilirsiniz.
Malzemeler
Yapılışı
Süt, şeker, nişasta ve unu tencerede pürüzsüz olana dek çırpın. Orta ateşte koyulaşana kadar karıştırarak pişirin (10-12 dk). Ocaktan almadan önce tereyağı ve vanilini ekleyip eriyene kadar karıştırın. Karışımı ıslatılmış borcama dökün, oda sıcaklığında soğuyunca buzdolabında 3-4 saat dinlendirin. Soğuk servis yapın.
Malzemeler
Tepsi için:
Yapılışı
Nişastalar, pirinç unu ve vanilini karıştırıp 1,5 su bardağı sütle açın. Kalan süt ve şekeri ısıtıp nişastalı karışımı ekleyin, koyulaşınca margarin ve bademi katın. Margarini ve şekeri tepsiye serpin, muhallebiyi dökün. Orta ateşte 15 dk pişirin. Soğuyunca ters çevirip dilimleyip servis yapın.
Malzemeler
Süslemek için:
Yapılışı
Pirinci haşlayıp suyunu süzün. Su, zerdeçal ve safranı tencerede 30 dk bekletip kaynatın. Şeker, pirinç ve nişastayı ekleyin. Kuş üzümü, vanilin, gül suyu ve fıstığı ilave edin. Kaynadıktan sonra kaselere paylaştırın. Soğuyunca üzerini kuş üzümü, fıstık ve narla süsleyip servis yapın.
Malzemeler
Üzeri için:
Yapılışı
Buğdayı yıkayıp bir gece önceden kaynatıp bekletin. Nohut ve fasulyeyi ayrı ayrı haşlayın. Buğdaya ekleyin. Kuş üzümü, dolmalık fıstık, elma, kayısı ve kuru üzümü ekleyip sıcak suyla pişirin. Portakal ve limon kabukları ile şekeri ilave edip pişirmeye devam edin. Koyulaşınca ocaktan alıp kaselere paylaştırın. Üzerini kuru dut, incir, nar, ceviz, tarçın ve Antep fıstığıyla süsleyip servis yapın.
Malzemeler
Yapılışı
Tereyağı ve sıvı yağı tencerede eritin. Unu ekleyip, kokusu çıkıp altın sarısı olana kadar 15-20 dakika kavurun. Ayrı kapta su ve şekeri karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti kavrulan una yavaşça ekleyin, hızlı karıştırın. Helva koyu kıvam alınca ocaktan alın. İsteğe göre ceviz ekleyip karıştırın. Üzerini kapatıp 10-15 dakika demlendirin. Ilık veya oda sıcaklığında servis yapın.
Malzemeler
Üzeri için:
Yapılışı
Şeker ve suyu kaynayana kadar karıştırın. Ayrı tavada unu kavurun. Şerbet kaynadığında macun kıvamına gelip gelmediğini soğuk suya damlatıp kontrol edin. Şerbeti ocaktan alıp limon tuzu ekleyin. Tereyağıyla yağlanmış tepsiye şerbeti dökün, macun kıvamına gelene kadar karıştırın. Kavrulmuş un üzerine alın, halka şekli verip una bulayın. Macunu 8 şekline getirip üst üste çekip katlayın. Üzerine Antep fıstığı serpip servis yapın.
Malzemeler
Üzeri için:
Yapılışı
Kabakları soyup dilimleyin, yıkayıp süzün. Tencereye yan yana dizip üzerine toz şeker serpin, kapağı kapalı 1 saat bekletin. Kısık ateşte 20 dakika, ardından kapağı açarak 25 dakika daha pişirin. Soğuduktan sonra üzerine ceviz veya Antep fıstığı serpip servis yapın.
Geleneksel Türk tatlıları, sadece lezzetleriyle değil, taşıdıkları tarih ve kültürel mirasla da özel bir anlam taşır. Her tatlı, farklı bir yöreye, aileye veya anıya dair eşsiz bir hikâye anlatır. Bu benzersiz lezzetler, sofralarda keyifli anlar yaratmanın ötesinde; birlik, paylaşım ve misafirperverliğin de en güzel simgelerindendir. Türk mutfağının zengin tatlı kültürü, geçmişten günümüze uzanan köprülerle gelenekleri yaşatmaya devam ediyor.
Şunlara da göz atın: