Baklava Şekerlenirse Ne Yapmalıyız?
Baklava neden şekerlenir? Baklavanın şekerlenmesi nasıl önlenir? Baklava şekerlenirse kurtarmak için ne yapmak gerekir? İşte, şekerlenmiş baklavayı kurtarma yöntemleri:

Bayram denildiğinde ilk akla gelen lezzetlerden biri olan baklava, Türk mutfağının en sevilen tatlılarından biridir. Her bayram sofralardaki yerini alan, lezzetiyle parmak ısırtan bu tatlı, cevizli ve antep fıstıklı çeşitleriyle sunulur. Çok emek vererek hazırladığınız tatlının bir anda şekerlenmeye başlaması için, can sıkıcı bir durumdur. Ancak baklavanız şekerlense bile onu kurtarmanızı sağlayacak, lezzetini yerine getirecek püf noktalarını sizlerle paylaşacağız.

Baklava Neden Şekerlenir?

  1. Baklava yapımında şerbet ve yufkalar oldukça önemlidir. Eğer kullandığınız yufka çok kalın olduysa, baklava şekerlenir ve hamurlaşır. Çünkü kalın yufka şerbeti çok fazla içine çeker.
  2. Şerbet çok fazla kıvamlı veya çok suluysa, bekledikçe şekerlenir ve lezzet kaybı yaşanır. 
  3. Şerbeti ekleyeceğiniz zaman hem şerbetin, hem de baklavanın sıcak olması gerekir. Bu sayede baklava daha uzun süre dayanır ve şekerlenmez.
  4. Baklava yapımında kullanacağınız yufkaların incecik ve taze olmasına dikkat edin.
  5. Şerbeti hazırlarken tüm şeker erimelidir. Şerbetin kıvamı çok sıvı veya çok koyu olmamalıdır.
  6. Şerbetin içerisine limon veya limon tuzu ekleyin. Böylece şekerlenmesinin önüne geçebilirsiniz.
  7. Glikoz şurubu kullanmak da, şerbetin çabucak şekerlenmesine yol açar.
  8. Baklavayı açık bir şekilde bırakmak da şekerlenmenin temel nedenlerinden biridir. Bu yüzden hava almayacak şekilde kapatılmalı ve ılık bir ortamda muhafaza edilmelidir.

Baklava Şekerlenirse Ne Yapılır?

Tüm dikkatlerinize rağmen baklavanız şekerlenmeye başladıysa, onu kurtarmak için bazı yöntemleri deneyebilirsiniz.

  1. Büyük bir tepsinin yarısına ılık su doldurun. Baklavayı bir borcamın içerisine alın ve su dolu tepsiye oturtun. İçine su kaçmamasına dikkat edin. Baklava, ılık suyun içinde bekledikçe şekerler erir ve eski haline döner.
  2. İkinci yöntem ise, yeni şerbet hazırlamaktır. Yeni şerbeti kaynatıp baklavanın üzerine dökün. Bu sayede şekerler erir ve baklava yeniden eski çıtırlığına kavuşur. 
  3. Son olarak şekerlenen baklavanın ziyan olmasını önlemek için, muhallebili bir tatlı ile birleştirebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Şunlara da göz atın;

  1. Baklava şerbeti nasıl yapılır?
  2. Bayram için şerbetli tatlılar
  3. Bayram için sütlü tatlılar
  4. Hafif bayram tatlıları
  5. Ev yapımı baklava tarifleri

Haber Kategorileri

Mutfak Tüyoları

Lezzetli Haberler

Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?