Baklava Nasıl Saklanır: 3 Farklı Yöntem
Bayram sofralarının vazgeçilmezi olan baklava, doğru yöntemlerle saklanmalıdır. Peki, baklava nasıl saklanır ve bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte, baklavayı en doğru şekilde saklama yöntemleri:

Baklava, Türk mutfa��ının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Özellikle bayram zamanlarında tüketilen baklava, hem hazır olarak alınabilir, hem de evde hazırlanabilir. Baklava yapımında ince yufka, yağ, ceviz ve antep fıstığı kullanılır. Bazı çeşitlerine kaymak eklenerek daha lezzetli olması sağlanır. Genelde bayramdan 1 gün önce hazırlanan baklava, uygun şekilde saklanırsa 5 güne kadar tazeliğini koruyabilir. Ancak yanlış yöntemlerle saklanan baklavanın lezzeti kısa süre içinde gider.

Baklava saklama yöntemlerine geçmeden önce, evde kendi ellerinizle hazırlayabileceğiniz birbirinden pratik ev yapımı baklava tarifleri başlıklı yazımızı da buraya bırakıyoruz.

Baklava Nasıl Saklanır?

Baklava, çok lezzetli bir tatlı olsa da, bir gün içinde tüketilmesi mümkün değildir. Bu yüzden uzun süre saklanması gerekebilir. 

  1. Öncelikle baklavanın için kaymak veya süt varsa, tepsinin üzerini streç film ile kaplayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
  2. İçinde kaymak ve süt olmayan baklavanın buzdolabında saklanması doğru değildir. Çünkü buzdolabında bekleyen baklava, kısa sürede şekerlenir. 
  3. Baklavayı saklamak için üzerini hava almayacak şekilde kapatmak, kuru ve serin bir yerde muhafaza etmek gerekir. Bu sayede hem tatlınız şekerlenmez, hem de 5 güne kadar tazeliğini korur.
  4. Eğer hazır olarak alacaksanız, kuru baklavanın daha uzun süre dayandığını da söyleyebiliriz.

Pişmemiş Baklava Nasıl Saklanır?

Pişmemiş baklavanın üzeri mutlaka temiz bir örtü ile kapatılmalıdır. Örtü ile kapattıktan sonra serin ve kuru bir yerde muhafaza etmek gerekir. Baklavaya henüz şerbet eklenmediği için, pişmemiş baklava şekerlenmez. Bu yüzden buzdolabında saklamak da mümkündür. Ancak pişirmeden önce oda sıcaklığında 1 saat bekletilmesi gerekir.

Soğuk Baklava Nasıl Saklanır?

Soğuk baklava, fıstıklı, cevizli, kaymaklı gibi farklı çeşitlerde yapılabilir. Son yıllarda çok sevilen soğuk baklavanın yapımında süt kullanılır. Süt, sıcak havalarda çabuk bozulabilen bir besin olduğu için, soğuk baklava mutlaka buzdolabı gibi serin yerlerde muhafaza edilmelidir. Servis edilmek için çıkarılan baklava, çok fazla oda sıcaklığında bırakılmamalı, hava almayan kaplara konularak buzdolabında saklanmalıdır. İçinde süt bulunduran soğuk baklava, buzdolabında en fazla 3 gün bekletilmeli ve kısa sürede tüketilmelidir.

Baklavanın Bozulduğu Nasıl Anlaşılır?

Çıtır çıtır lezzeti ve şerbetiyle baklavanın tadı dillere destan bir güzelliktedir. Baklavanın bozulmuş olduğunu anlamak için dış görünüşüne ve rengine bakmanız gerekir. Eğer altın sarısı rengi gitmiş, çıtırlığını kaybetmişse bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Ayrıca baklavadan kötü bir koku geliyorsa ve tadı kötüleştiyse de, tüketilmemesi gerekir.

Baklavanın şekerlenmesi bozulduğunu göstermez. Baklava şekerlenirse ne yapmalıyız başlıklı yazımızda, şekerlenmeyi önlemenin yollarını öğrenebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. İstanbul'un en iyi baklavacıları
  2. Baklava şerbeti nasıl yapılır?
  3. Bayram için şerbetli tatlı tarifleri
  4. Geleneksel bayram yemekleri
  5. Bayram için et yemekleri

Haber Kategorileri

Yiyecek Saklama

Lezzetli Haberler

Zeytinyağlı Yaprak Sarmanın 8 Püf Noktası
Kızılcık Nasıl Kurutulur: Güneşte ve Fırında Kızılcık Kurutma Teknikleri
Kabak Spagetti Tarifleri: 5 Farklı Kabak Spagetti
Mangalın Yanına Ne Gider? Mangal Yanına Yakışacak 10 Tarif
Bir Diyetisyen Enerjiyi Artırmak İçin En İyi Kahvaltılık Yiyecekleri Paylaştı
Eskişehir Kahvaltı Mekanları: En İyi 8 Mekan