Ayva İle Yılbaşı Sofralarını Taçlandırın!
Kış aylarının vazgeçilmezi haline gelen ayva; hem salata, hem de tatlı tariflerinde kullanılır. Faydaları saymakla bitmeyen ayva ile hazırlayabileceğiniz tariflere sitemizden ulaşabilirsiniz.

Yapım ve styling: Lezzet MutfakStudio

Fotoğraflar: Sezer Alçınkaya

Üzeri bol kaymaklı kıpkırmızı bir ayva tatlısının adını duymak bile insanın ağzını sulandırıyor. Yılbaşı sofralarında sık sık yer verilen ayva; A, B ve C vitamini barındırır. Dünyada en çok İran ve Türkiye'de yetiştirilen bu meyve, kalp sağlığını koruyarak çarpıntıların giderilmesini sağlar. Mide ve bağırsağı güçlendirir ve sindirimi kolaylaştırır. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde, bazı kanser türlerine karşı doğal bir savunma oluşturur. Ayva suyu, idrar yolu ve böbrek enfeksiyonlarına iyi gelirken; ayva kabuğu hazımsızlık tedavisinde kullanılır. Ciltteki hücreleri yenileyerek kırışıklık oluşumunu azaltır. Mide bulantıları ve kusmayı giderir.

Kendisi ayrı, çekirdeği ve yaprağı ayrı faydalı olan kışın mayhoş meyvesi ayva ile ister Osmanlı Saray Mutfağı’nın en sevilen lezzetlerinden biri olan ayva dolması yapın, isterseniz de farklı tatlılar yaratın. Seçim sizin ama siz siz olun bu şifa deposunu soğuk kış aylarında ve yılbaşı gecesinde sofralarınızdan eksik etmeyin.

Daha fazla tarif önerisi için, yılbaşı yemeklerine göz atın.


Ayva İle Hazırlanan 5 Nefis Tarif!

1) Lezzetine Doyamayacağınız Nohutlu Ayva Yemeği;

Nohutla ayvayı birlikte denediniz mi? Protein, fosfor ve demir bakımından zengin olan bu besin, ana yemek olarak sunulur. Özellikle et yemeklerinin yanına çok yakışan nohutlu ayva yemeği, düşük kalorili olduğu için kilo kontrolünde olanlar tarafından da tüketilebilir. Hazırlanma süresi ortalama 60 dakikadır.



2) Siz Hala Ayva Dolmasını Denemediniz Mi?

Kıyma ile hazırlanan ayva dolması, bildiğiniz bütün dolmaları unutturacak! Hafif bir besin olduğu için, sindirim sistemini rahatlatır. Bir porsiyon ayva dolması, yaklaşık 95 kaloridir. Fosfor ve magnezyum değeri yüksek olan bu yemeğe yılbaşı sofralarında yer verebilirsiniz. Farklı çeşitlerle sunulan dolma tariflerini de deneyebilirsiniz.



3) Ayvalı Baklava İle Sevdiklerinizi Şımartın!

Antep yöresi ile özdeşleşen baklava, özel gün ve gecelerin vazgeçilmezidir. Taze ve olgun ayvalarla hazırlanan bu besin, yılbaşı gecesinin yıldızı olacak! Dilerseniz, ayvalı baklavayı dondurma veya kaymak ile birlikte servis edebilirsiniz. Dilerseniz pratik tatlılar için, yılbaşı için tatlı tariflerinden ilham alabilirsiniz.



4) Midenizi Bayram Ettirecek Karamel Soslu ve Dondurmalı Ayva Tatlısı;

Milföy hamuru, karamel sos ve doğal ayva ile hazırlanan ayva tatlısı, yaklaşık 1 saatte sunuma hazır olur. Atıştırmalıkların yanında servis edilen bu besin, yılbaşı gecesini güzelleştiren tatlılardan biridir. 



5) Klasik Tariflerden Sıkıldıysanız, Sofranızda Ayvalı Cheesecake Tarifine Yer Açın!

Yunan mutfağının özel tariflerinden biri olan cheesecake, labne peyniri ve farklı sos çeşitleri ile hazırlanır. Yumuşaklığı ve hafifliği ile bilinen bu besin, genellikle çayın yanında ikram edilir. Misafir ağırlarken sunabileceğiniz tatlılar için, sitemizde yer verilen tatlı tariflerine göz atmayı unutmayın!



Yeni yıl sofrası için hazırlayacağınız yemeklere henüz karar veremediyseniz, yılbaşı akşam menüsünden yararlanabilirsiniz. Özel günleri güzelleştirmek için, farklı süslemelerle dekore edilen ve şık bir şekilde sunulan yılbaşı için pasta tariflerini de notlarınız arasına eklemeyi unutmayın!

Haber Kategorileri

Tarif Listeleri

Lezzetli Haberler

Meşe Balı Nedir, Nasıl Tüketilir?
Salmonella Bakterisi Nedir, Nasıl Bulaşır?
Lezzetlerin Doğal Buluşması: Telezzüz Vegan ve Vejetaryen Mutfağıyla
İzmir Sushi Mekanları: İzmir'de Gidebileceğiniz 10 Sushi Mekanı
Guarana Nedir, Faydaları Nelerdir?
Neden Yemek Yaparken Tahta Kaşık Kullanmalıyız?