Tevenk Sarma

Tevenk Sarma
23 Mart 2023

Tevenk, asma yaprağına benzeyen ot anlamına geliyor. Adıyaman mutfağında özel bir yeri olan bu sarmanın iç harcında köftelik bulgur veya köftelik yarma kullanılıyor. Tevenk sarmasını diğer sarmalardan ayıran en önemli özellik ise üzerine yoğurt ve eritilmiş tereyağı ile birlikte kavrulmuş soğan ve salça dökülerek servis edilmesi.

Adıyaman'ın yöresel lezzetlerinden biri olan tevenk sarma, klasik yaprak sarmadan farklı olarak bulgurlu iç harç ile hazırlanır. Üzeri yoğurt ve sosla zenginleştirilen tevenk sarması, çok küçük boyutlarda hazırlanır. Adıyaman'da birçok restoranda bulabileceğiniz tevenk sarmayı, evde kendi ellerinizle hazırlamak istiyorsanız, tarif detaylarına geçebiliriz.

Adıyaman usulü dövmeç ve topak helvası tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 1 saat
Pişirme Süresi : 45 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Tevenk Sarma için

Malzemeler

  • 1/2 su bardağı yarma
  • 1 su bardağı köftelik bulgur (sümüt)
  • 250 g dut yaprağı veya asma yaprağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 tutam tuz

Üzeri için

  • 600 g yoğurt
  • 1 adet soğan (Küp doğranmış)
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ veya bir yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tutam pul biber
  • 1 tutam tuz
Tevenk Sarma

Nasıl Yapılır

  1. Dut veya asma yaprağını kaynar suya bastırarak bir süre bekletin.
  2. Yarma ve köftelik bulguru 1 saat önceden ıslatın ve üzerini kapatarak bekletin.
  3. Suyunu çeken yarma ve bulgurun içine tuz ve unu ekleyerek homojen hale gelene kadar iyice yoğurarak iç harcı hazırlayın.
  4. İç harçtan parçalar kopararak dut yaprağına sarın ve tabanına yaprak serilmiş orta boy bir tencerenin dibine dizin. Sarmaların tamamı hazır olduğunda üzerini geçecek kadar su ilave edin ve kısık ateşte pişirin.
  5. Başka bir kapta yoğurdu homojen hale gelecek şekilde karıştırın ve içine bir tutam tuz ilave ederek bir kenara alın.
  6. Tavaya yağ ekleyerek soğanı ilave edin ve iyice kavurun. Daha sonra salçayı ekleyin ve salçanın ekşiliği gidene kadar kavurmaya devam edin. Son olarak tuz ekleyin. ( Ancak salça tuzlu ise tuz eklemeyin.)
  7. Pişen sarmaları servis tabağına alın ve üzerine yoğurdu gezdirdikten sonra salçalı soğanı ekleyerek sıcak servis edin.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo