Yeniköy Balıkçısı'ndan Püf Noktalarıyla 5 Nefis Balık Tarifi

Hazır balık sezonu açılmışken ekibimizle Yeniköy Balıkçısı’nın mutfağını ziyaret ettik. Sizler için hem balık pişirmenin püf noktalarını sorduk hem de leziz tarifler aldık. İşte, işin ustasından birbirinden lezzetli tarifler…
Yeniköy Balıkçısı'ndan Püf Noktalarıyla 5 Nefis Balık Tarifi
04 Aralık 2023, 16:57

1999 yılında Yeniköy balıkçı barınağında 6 metre bir takada servis vermeye başlayan işletme, ilk zamanlar yalnızca balık ve salata yapıyordu. Daha sonra tekneleri büyüdü ve Takanik oldu. Önünde kuyruklar oluşmaya başlayan bu lezzetli tekne zamanla çoğaldı ve Boğaz’da yaklaşık 120 tane oldu. Daha sonra denizden karaya taşınarak 4 şube ile yolculuklarına devam ettiler. Pandemi döneminde 2 şubeleri kapansa da hâlâ 2 şubelerinde restoran olarak müşterilerini ağırlıyorlar.  Birisi Yeniköy Balıkçısı, diğeri ise bildiğiniz Takanik. Mekanın şefi ve işletmecisi Kaan Kayhan ile balık pişirmenin inceliklerini konuştuk. Kaan Bey, sezon açılmışken mutlaka balık yemenizi öneriyor. İşte balık pişirme önerileri ve birbirinden lezzetli tarifler…

kaan kayhan

  1. Balık pişirmenin püf noktaları nelerdir?

Balık pişirmenin en önemli püf noktası, balık tava veya ızgara olacaksa kesinlikle kurutmamak. Balık eti çok pişip kurursa bütün lezzeti kaçar.

  1. Balık pişirirken nelere dikkat etmek gerekir?

İlk öncelikle balık taze olmalı, sonra ızgara yapılacaksa mutlaka kömür ateşi olmalı. Tava yapılacaksa da kızgın yağ olmalı ki yağ çekmesin.

  1. Balık alırken nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle balık baştan kokar atasözünü unutmamalı. Balığın gözleri parlak olmalı, solungaçları kırmızı olmalı, derisi de parlak, diri olmalı ve her balık mevsiminde yenmeli.

  1. Balık pişirirken tuz atılır mı?

Mutlaka atılması gerekir, daha lezzetli olur.

  1. Balığa yakışan soslar nelerdir?

Mevsiminde yenen balığa sos önermiyoruz ama illaki de sosla yenecek ise sızma zeytinyağı, limon, sarımsak ve maydanoz öneriyoruz.

  1. Balık temizlenmeden buzluğa konulur mu?

Konulur ama ömrü biraz daha kısa olur. Uzun saklamak isteniyor ise temizleyip deniz suyu ile yıkayıp dondurmak gerekir.

  1. Balığın bayat olduğu nasıl anlaşılır?

Gözleri içeri çökmüş, solungaçların rengi kaçmış ve pulları mat olur. Kokusundan da anlaşılır, sert ve ağır kokar.

  1. Balık pişirirken içine hangi malzemeler konulabilir?

Bu, balık çeşitlerine göre değişir ama genel olarak balığa soğan, sarımsak, patates, maydanoz ve zeytinyağı çok yakışır.

  1. Balık pişirmeden önce yıkanır mı?

Tuzlu su ile mutlaka yıkanır ve tuzlanır.

  1. Balık pişirirken hangi yağ kullanılır?

Zeytinyağı.

  1. Buzluktan çıkarılan balık nasıl ve kaç saatte çözdürülür?

Bir gece önceden, eksi 18 dereceden çıkaracağımız balığımızı artı 4 derece buzdolabına alırız. Çözülmesini böyle bekleriz. Sabaha kadar kullanıma hazır hale gelir. Kesinlikle oda sıcaklığında bırakmıyoruz.

  1. Balığın yanına en çok neler yakışır?

Balığın yanına en güzel yakışan roka ve soğandır. Balık ve meze tercih edilecek ise meze önce yenir, sonrasında balığa geçilir.

Not: Balık, tava veya ızgara olacaksa kesinlikle kurutmamak gerekir. Balık eti çok pişip kurursa, bütün lezzeti kaçar.

Yeniköy Balıkçısı’ndan Leziz Tarifler


Lakerda 

lakerda

  1. Lakerdalık palamut 1 adet
  2. Kaya tuzu

Yapılışı: 1 adet lakerdalık iri palamutu iki parçaya kesiyoruz. Takoz olacak şekilde kestiğimiz palamutların kanını ve iliğini alıp 3 gün buzlu suda bekletiyoruz ve her gün suyunu değiştiriyoruz. 3 günün sonunda kanı çıkan palamutları her tarafı kaya tuzu ile kaplanacak şekilde buzdolabında 10 gün bekletiyoruz. Daha sonra tuzda pişen balıklarımızı tatlı suda yıkayıp salamura yaparak 5 gün de salamurada bekletip servis ediyoruz.

Palamut pilaki

palamut pilaki

  1. 300 gr palamut pilaki
  2. 1 domates
  3. 2 yeşil biber
  4. 3 diş sarımsak
  5. 1/4 demet maydanoz
  6. 3 dilim limon
  7. 1/2 çay bardağı zeytinyağı
  8. Tuz

Yapılışı: Yıkanmış ve tuzlanıp kılçıkları alınmış palamutu güveç tenceresine alıp bütün malzemeleri ekleyerek karıştırıp 180 derece fırında 30 dakika pişiriyoruz.

Lüfer ızgara

lüfer izgara

  1. 350 gr lüfer
  2. Roka
  3. Kırmızı soğan
  4. Zeytinyağı

Yapılışı: Yıkanmış ve tuzlanmış lüferimizi çok harlı olmayan kömür ateşinde, zeytinyağı ve tuz ekleyerek her iki tarafı da kızarana kadar çevire çevire pişiriyoruz.

İstavrit tava

istavrit tava

  1. 200 gr istavrit
  2. Roka
  3. Limon
  4. Kırmızı soğan
  5. Beyaz un
  6. 2 su bardağı zeytinyağı veya ayçiçeği yağı

Yapılışı: Yıkanmış, temizlenmiş ve tuzlanmış istavritlerimizi unlayıp çok kızgın olan yağımıza atıyoruz. Altın sarısı rengine gelene kadar kızartıp servis ediyoruz.

Hamsi tava

hamsi tava

  1. 150 gr hamsi
  2. Roka
  3. Kırmızı soğan
  4. Limon
  5. Mısır unu
  6. 1 çay bardağı zeytinyağı

Yapılışı: Ayaklanmış hamsilerimizi tuzluyoruz, mısır ununa bulayıp yapışmayan bir tavaya çiçek şeklinde diziyoruz. Üzerine zeytinyağını döküp harlı ateşte her iki tarafını 2’şer dakika pişiriyoruz. Tercihinize göre ayçiçeği yağı veya beyaz un ilave edebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Taze balık nasıl seçilir?
  2. Balık nasıl temizlenir?
  3. Balık nasıl marine edilir?
  4. Balığın yanına ne gider?
  5. Değişik balık yemekleri

Benzer Yazılar

Lezzet Logo