Babka
14 Mayıs 2025

Kat kat sarılmış çikolatalı hamurun yumuşacık dokusu ve karamelsi dış yüzeyiyle gönülleri fetheden bir lezzet arıyorsanız, bu babka tarifi tam size göre! Doğu Avrupa kökenli geleneksel bir tatlı ekmek olan babka, hem kahvaltı sofralarına hem de beş çaylarına farklı bir şıklık katıyor. Evde mis gibi kokular eşliğinde hazırlayabileceğiniz bu babka tarifi ile, kabuğu hafif çıtır, içi ise zengin çikolatalı katmanlarla dolu mükemmel bir sonuç elde edeceksiniz. Peki; babka nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...  

Zebra Kek tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon babka kaç kaloridir?

Bir porsiyon babka 350 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 1 saat 25 dakika
Pişirme Süresi : 30 dakika
Kaç Kişilik: 8 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Babka için

Malzemeler

Hamur İçin:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket instant maya 
  • 1/4 su bardağı toz şeker
  • 100 gr eritilmiş tereyağı 
  • 1 yumurta
  • 4 su bardağı un

Dolgu Kreması İçin:

  • 100 gr tereyağı
  • 1,5 standart kare paket bitter çikolata (yaklaşık 150 g)
  • 100 gr sütlü çikolata
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1/4 su bardağı pudra şekeri
  • Bir tutam tuz

Şurubu İçin:

  • 1/4 su bardağı esmer şeker
  • 1/4 su bardağı su
Babka

Nasıl Yapılır

  1. İlk olarak, ılık süt, instant maya ve toz şekeryi bir kaba ekleyin ve karıştırın. Mayanın aktifleşmesi için yaklaşık 5 dakika bekleyin.
  2. Eritilmiş tereyağı, oda sıcaklığındaki yumurta ve unu da ekleyerek yumuşak, elastik bir hamur yoğurun. Hamur çok yapışkan olursa, bir miktar un ekleyebilirsiniz.
  3. Hamuru top haline getirip üzerini kapatarak, sıcak bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamur iki katına çıkmalı.
  4. Tereyağını eritin. Bitter çikolata ve sütlü çikolatayı benmari usulü eritin.
  5. Eriyen çikolatalara kakao, pudra şekeri ve bir tutam tuz ekleyin. Karıştırarak pürüzsüz bir krema elde edin.
  6. Mayalanan hamuru unlu bir zemine alıp, merdaneyle dikdörtgen şeklinde açın (yaklaşık 30x40 cm boyutlarında).
  7. Hazırladığınız çikolatalı dolguyu hamurun üzerine eşit şekilde yayın.
  8. Hamuru uzun kenarından rulo şeklinde sarın. Ruloyu ikiye kesin ve her iki kısmı da birbirine sararak burgu şeklini verin.
  9. Burgu şeklindeki Babka'yı yağlı kağıt serili bir kalıba yerleştirin ve üzerini örtüp, 15-20 dakika daha mayalanmasını bekleyin.
  10. Babka'yı önceden ısıtılmış 180 derecelik fırına verin ve yaklaşık 25-30 dakika kadar pişirin. Kekin üzeri altın rengini alana kadar pişirin.
  11. Esmer şeker ve suyu bir tencerede karıştırarak kaynatın. Şeker tamamen eridiğinde, bu şurubu fırından çıkan sıcak Babka'nın üzerine dökün.
  12. Babka'yı fırından çıkardıktan sonra, biraz soğumasını bekleyin ve ardından dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Babka en lezzetli haliyle fırından çıktıktan sonra hafif ılındığında servis edilir. Çikolata dolgusu hâlâ akışkanken sunarsanız etkileyici olur.
  • Yanında sade bir filtre kahve, espresso ya da bergamot aromalı sıcak çay ile harika gider. Sütlü içecekler de çikolatanın yoğunluğunu dengeler.
  • Özel servislerde yanında bir top vanilyalı dondurma ya da hafifçe çırpılmış krema ekleyebilirsiniz.
  • Bir dilim Babka, pazar kahvaltısının tatlı yıldızı olabilir. Özellikle tereyağı sürülmüş sıcak bir dilim, damak çatlatır.
Püf Noktası
  • Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde etmek önemlidir. Unu bir anda değil, kontrollü ekleyin.
  • Hamurun iki katına çıkması çok önemli. Yeterince mayalanmamış hamur fırında istediğiniz kadar kabarmaz ve kuru olur.
  • Dolgu fazla akışkansa pişme sırasında dışarı taşabilir. Kremayı sürdükten sonra rulo yaparken hafif bastırarak sarın.
  • Şurubu mutlaka fırından çıkar çıkmaz, yani kek sıcakken dökün. Böylece içine çekerek nemli bir yapı kazanır.
  • Babka’yı fırından çıktıktan sonra 30 dakika dinlendirirseniz, dilimlemesi daha düzgün olur ve iç dolgusu dağılmaz.
  • Babka dilimlenip streç filme sarılarak dondurulabilir. Tüketmeden önce oda sıcaklığında çözdürüp, ısıtarak servis edebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo