Fırında Kuru Patlıcan Dolması

Fırında Kuru Patlıcan Dolması
08 Haziran 2025

Sofralarının vazgeçilmezi olan fırında kuru patlıcan dolması tarifi, hem doyurucu hem de lezzet dolu bir alternatif sunuyor. Kurutulmuş patlıcanların içi, baharatlarla harmanlanmış bulgur ve taze otlarla doldurularak hazırlanan bu yemek, fırında yavaşça pişirilip sofralarınıza enfes bir aroma getiriyor. Geleneksel tatları modern dokunuşlarla buluşturan fırında kuru patlıcan dolması tarifi, yoğurt ve taze limon eşliğinde servis edildiğinde, misafirlerinizin favorisi olmaya aday. Peki; fırında kuru patlıcan dolması nasıl yapılır? İşte tarifi ve malzemeleri...

Kofik Dolması tarifine göz atabilirsiniz.

Bir porsiyon fırında kuru patlıcan dolması kaç kaloridir? 

Bir porsiyon fırında kuru patlıcan dolması 300 kaloridir.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 40 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Editör Notu: Birbirinden lezzetli tariflerimiz sayesinde hazırlaması en zor yemekleri bile olabilecek en kolay, hızlı ve pratik şekilde hazırlayabilirsiniz.
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 1 Kişi Kaydetti
Fırında Kuru Patlıcan Dolması için

Malzemeler

  • 20-25 adet kuru patlıcan (kurutulmuş patlıcanlar)
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1 orta boy soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 orta boy domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • Tuz, karabiber, pul biber 

Üzeri için:

  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Fırında Kuru Patlıcan Dolması

Nasıl Yapılır

  1. Kuru patlıcanları ılık suda yaklaşık 1-2 saat yumuşayana kadar bekletin.
  2. Yumuşayan patlıcanları sudan çıkarıp, iç kısmını dikkatlice çıkarın (yani bir nevi içini oyun).
  3. Bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak suyu dökün, üzerini kapatıp şişmeye bırakın (10-15 dakika).
  4. Kıyılmış soğanı, sarımsağı zeytinyağında pembeleşene kadar kavurun salçaları ekleyip karıştırın.
  5. Rendelenmiş domatesi ekleyip 5 dakika pişirin.
  6. Şişen bulguru, doğranmış maydanoz ve dereotunu, tuz ve baharatları ekleyip iyice karıştırın.
  7. Hazırladığınız iç harcı kuru patlıcanların içine doldurun.
  8. Dolmaları tencereye veya fırın kabına dizin.
  9. Üzerine kalan 1 su bardağı sıcak suyu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağını gezdirin.
  10. Üzerine alüminyum folyo kapatın.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirin.
  12. Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirin, yanında yoğurt ile servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
Servis Önerisi
  • Yanında sarımsaklı yoğurt çok yakışır. Yoğurdu ezilmiş sarımsak, biraz tuz ve ince kıyılmış nane ile karıştırarak hazırlayabilirsin.
  • Dilersen yoğurdu üzerine biraz zeytinyağı ve pul biber gezdirerek servis yapabilirsin.
  • Hafif bir yeşil salata, domatesli salata veya mevsim salatası dolmanın yanına çok yakışır.
  • Nar ekşili veya limonlu roka salatası, kuru patlıcan dolmasının yoğun tadını dengeler.
  • Ev yapımı veya market turşusu, özellikle acılı biber turşusu güzel bir eşlikçi olur.
  • Yanında limon dilimleri servis ederek, isteyenlerin üzerine limon sıkmasını sağlayabilirsin. Limonun asiditesi dolmanın lezzetini açar.
  • Servis tabağına biraz kaliteli sızma zeytinyağı gezdirerek ekstra aroma katabilirsin.
Püf Noktası
  • Patlıcanları ılık suda 1-2 saat bekletin, yumuşayınca içini dikkatlice oyun ama patlıcanların bütünlüğünü bozma.
  • Bulguru Şişir: Bulguru sıcak suda şişir ve iç harcını iyice karıştırarak lezzetlerin homojen olmasını sağla.
  • Tuz, karabiber, pul biber gibi baharatları iyi ayarlayın; çok koyarsan dolmanın tadı bozulabilir.
  • Dolmaları tencereye ya da fırın kabına yerleştirirken çok sıkıştırmayın, pişerken dağılmalarını önler.
  • Pişirirken dolmaların nemli kalması için üzerini alüminyum folyo ile kapatın, böylece yumuşak pişerler.
  • Su miktarını ayarlayın; çok fazla olursa dolma fazla sulu olur, az olursa sert kalabilir.
  • Dolmalar fırından çıktıktan sonra 10-15 dakika dinlendirmek, iç harcın oturmasını sağlar ve lezzeti artar.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo