ANASAYFA TARİFLER EKMEK TARİFLERİ KETEN TOHUMLU, KABAK ÇEKİRDEKLİ EKMEK

Keten Tohumlu, Kabak Çekirdekli Ekmek

Keten tohumlu, kabak çekirdekli ekmek

@berguzar.erden Bergüzar Erden'in tarifiyle ekmeğinizi kendiniz yapmaya ne dersiniz? Yüksek oranda lif içeren keten tohumu ve kalp sağlığını korumasıyla bilinen kabak çekirdeği, hamur işi tariflerde sık sık kullanılır. İçeriğinde bulunan diyet lifleri ve mineraller sayesinde keten tohumlu, kabak çekirdekli ekmek diğer ekmek çeşitlerine göre daha az kalori içerdiği için diyet listelerinde sık sık yer verilir. Listedeki malzemeleri hazırladıysanız, nefis keten tohumlu, kabak çekirdekli ekmek yapımı için mutfağa geçebiliriz.

Pratik ekmekler arasında yer alan ve uzmanlar tarafından sık sık tavsiye edilen evde tam buğday unlu ekmek yapımına da mutlaka göz atın.

Kaç
Kişilik

4 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

50 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Keten Tohumlu, Kabak Çekirdekli Ekmek Tarifi İçin malzemeler

  • 400 g çok amaçlı un
  • 50 g arpa unu
  • 50 g kavılca unu
  • 350 ml su
  • 150 g ekşi maya
  • 8 g tuz
  • 80 g kabak çekirdeği içi
  • 80 gr keten tohumu

Keten Tohumlu, Kabak Çekirdekli Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Keten tohumunu 120 g suyun içinde 8 saat bekleterek yumuşatın. Tüm suyunu çektikten sonra unla karıştırın ve üzerine keten tohumu ile kabak çekirdeğini ilave edin.
  • Ekşi mayaya 250 gram su ekleyerek karıştırın ve una ilave ederek yoğurun. Kalan suyu kuru yerlere un aldıkça döküp 5 dakika daha yoğurun ve üzerini kapatarak 1 saat süreyle mayalanmaya bırakın.
  • Tuzu 1 yemek kaşığı suyun içinde eritip hamurun üzerine ilave edin ve 5 dakika daha katlayıp, vurarak nazikçe yoğurun. 30 dakika sonra elinizi ıslatıp, hamuru kenarlardan esneterek yoğurun. Bu işlemi her 30 dakikada bir 3-5 kez hamur hacimlenip baloncuklar çıkana kadar tekrarlayın. 
  • Hamuru unlanmış tahtaya alıp katlayarak üstüne ve kenarlarına un eleyin. üzerini nemli bir bezle kapatarak 40 dakika dinlendirin.
  • Bir ekmek sepetinin içine bir bez serin ve bir süzek yardımıyla bezin her tarafına güzelce un eleyin.
  • Hamuru hafif unlanmış tahtaya ters çevirip kenarlardan ortasına doğru düzgün ve gergin bir şekilde katlayarak yuvarlayın.
  • Hamuru hazırladığınız sepete düzgün tarafı altta kalacak şekilde yerleştirin. üstünü, kenarlarını hafif unlayın ve hamura değmeyecek şekilde poşete geçirerek ağzını sıkıca bağlayın.12-15 saat kadar buzdolabında bekletin.
  • Fırını, ekmeğinizi pişireceğiniz kapaklı döküm tencereyle birlikte 250 derece sıcaklıkta 30 dakika ısıtın.
  • Sepetteki hamuru buzdolabından çıkartın ve üstünü hafifçe unlayarak yağlı kağıda yapışmasına engel olun. Hamurun üstüne yağlı kağıt kapatıp ters çevirin ve hızlı bir şekilde bir jilet yardımıyla çizerek şekillendirin. Sıcak tencereye alarak 30 dakika süreyle fırında pişirin. Daha sonra üstünün kızarması için kapağını açarak 15-20 dakika daha pişirin.
  • Soğuduktan sonra dilimleyerek servis edin.
Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!