Balaban Kebabı

Balaban Kebabı
05 Aralık 2022

Görünümü ev yapımı iskenderi andıran Balaban kebabı, Eskişehir mutfağına özgü bir lezzettir. Yoğurt, domates sosu, tırnak pide ve bol tereyağı ile hazırlanan Balaban köfte, orijinalinde döküm ütü ile bastırılarak pişirilir. Ancak döküm tavada pişirilen versiyonları da mevcuttur. Aroma katmak için pideler et suyu ile ıslatılır. Malzemeler hazırsa, meşhur Balaban kebabı nasıl yapılır birlikte görelim.

Alternatif olarak fırın kebabı ve Macar kebabı tarifine de göz atın.

Hazırlanma Süresi : 30 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 10 Kişi Kaydetti
Balaban Kebabı için

Malzemeler

Köftesi için:

  • 500 gram dana kıyma
  • 1.5 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay bardağı bayat ekmek içi (çekilmiş)
  • 2 adet soğan
  • 1.5 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1/2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1/2 su bardağı su
  • 1/2 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 2 adet tırnak pide
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı et suyu
  • 4 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 adet domates
  • 2 adet biber
Balaban Kebabı

Nasıl Yapılır

  1. Öncelikle soğanı küp küp doğrayın ve mümkünse ekmek içlerini incecik çektirin.
  2. Bir kabın içerisine kıyma, ekmek içi, soğan, karabiber ve tuzu ekleyerek yoğurun.
  3. Hazırladığınız köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar kopartın. Köfteleri elinizle yassılaştırarak döküm tavada önlü arkalı kızartın.
  4. Domates ve biberleri de döküm tavada veya ızgarada közleyin.
  5. Domates sosu için; Bir tavanın içerisinde tereyağını eritin. Üzerine salça, toz şeker ve tuzu ekleyerek karıştırın.
  6. Salçanın kokusu çıkana kadar malzemeleri güzelce kavurun. Üzerine yavaş yavaş suyu ilave edin.
  7. Sosu bir taşım kaynattıktan sonra ocaktan alın.
  8. Tırnak pideleri küp küp doğrayın ve servis tabağının içerisine yerleştirin.
  9. Et suyunu bir tencerede ısıtın. Daha sonra tırnak pidelerin üzerinde gezdirin.
  10. Yoğurdu çırptıktan sonra pidelerin üzerinde gezdirin. Hazırladığınız domates sosunu da yoğurdun üzerine ilave edin.
  11. En üst kısma pişmiş köfteleri, domates ve biberi yerleştirin.
  12. Bir tavada tereyağını eritin ve köftelerin üzerinde gezdirin. Afiyet olsun.
Püf Noktası
  • Tarifte sinirleri alınmış, terbiye edilmiş ve dinlendirilmiş et kullanmaya özen gösterin.
  • Tarifte tırnak pide yerine ev yapımı Ramazan pidesi de kullanabilirsiniz.
  • Köftelere şekil verirken avuç içinizi hafifçe ıslatın.
  • Biber ve domatesleri fırında veya ocağın üzerinde közleyebilirsiniz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo