ANASAYFA TARİFLER KIRMIZI ET YEMEKLERİ MACAR GULAŞ

Macar Gulaş

Macar Gulaş
  • Kökleri 9. yüzyıla kadar dayanan Macar gulaş; sebze, et ve kırmızı biber gibi malzemelerden yapılan ve tas kebabına da benzetilen bir yemektir. Orijinal tarif, Orta Avrupa'da bulunan ve Sırbistan'ın hemen yanındaki küçük bir ülke olan Macaristan'a aittir. Macaristan’ın önemli lezzetlerinden olan Macar gulaş; Orta ve Doğu Avrupa’da da sıkça tercih edilen ve beğenilen bir yemektir. Doku bakımından benzer olsa da bu doyurucu yemeğin daha farklı Sırp ve hatta Amerikan versiyonları bile vardır. Geleneksel Macar gulaş, düzgün pişirilen birkaç basit malzemenin nasıl inanılmaz bir lezzete verebileceğinin de en iyi örneklerindendir. Her ne kadar Macar gulaşının birçok varyasyonu olsa da bu aslen Macaristan'ın kalbinden kopan geleneksel, otantik bir tariftir. Macar gulaş, inanılmaz derecede zengin bir et suyunda yavaşça pişirilen yumuşak sığır etinin ağızda dağılmasıyla damakta muazzam bir tat bırakır. Macar gulaş nasıl yapılır ve bu leziz yemek için neler gereklidir? İşte detaylar:

Kaç
Kişilik

6 kişilik

Hazırlama
Süresi

20 dakika

Pişirme
Süresi

40 dakika

Bu tarifi ne kadar beğendiniz?

0 görüntüleme
Tarif Defterime Ekle

Macar Gulaş Tarifi İçin malzemeler

  • 600 gram kıyılmış soğan
  • 2 adet defne yaprağı
  • 1 tatlı kaşığı mercanköşk
  • 5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı taze maydanoz
  • 2 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • Küpler halinde kesilmiş 650 gram dana eti (veya kuzu eti)
  • 250ml taze domates suyu
  • Tuz ve karabiber
  • Bira

Macar Gulaş Nasıl Yapılır?

  • Soğanı soyun ve orta boy küpler halinde doğrayın, kızarana kadar yağ içinde yavaşça çevirin ve yanmasına izin vermeyin.
  • Eti orta boy küpler halinde dilimledikten sonra tuz ve karabiber ekleyin. Sığır etini tavaya alın ve etin her tarafı açık kahverengi olana kadar çevirin.
  • Sonra domates püresini, bir süre sonra da tatlı kırmızı biberi ekleyin ve kırmızı biberi aşırı ısıtmamaya veya yakmamaya dikkat ederek karıştırın.
  • Yemeği iyice karıştırdıktan sonra, tencereye bir şişe bira dökün. Sonra sarımsakları dilimleyin ve bir macun yapmak için tuzla birlikte ezin ve bunun yarısını tencereye ekleyin.
  • Hepsini bir süre kaynatın, sonra ısıyı azaltın ve en az iki saat kısık ateşte pişirin. Malzemelerin durumunu düzenli olarak elle kontrol edin; et yumuşamaya ve dağılmaya başladığında, neredeyse servis yapmaya hazırsınız demektir.
  • Doğranmış mercanköşk ile beraber sarımsak macununun diğer yarısını yemeğe ekleyin. Gerekirse duruma göre tuz ve karabiber oranını artırabilirsiniz.
  • Sıcakken kaselere dökün ve rendelenmiş yaban turpu, ince dilimlenmiş kırmızı soğan, bütün acı biber ve maydanozla süsleyin.
  • Buğulanmış pastırma köfte veya haşlanmış kalın hamur parçalarıyla servis yapın.
  • Orijinal gulaş tarifi bir çorba ve güveç arasında bir kıvama sahip olmalıdır. Bazı güveçlerin aksine, gulaş çok fazla sebze içermez ve bol etlidir.
  • Ancak pişirme işlemi sırasında et suyu kalınlaşır ve daha zengin bir sos kıvamına gelir.
  • Mükemmel bir lezzet elde etmek için pişirme yönteminin doğru adımlar izlenerek uygulanması önemlidir.

Kuzu eti ile hazırlanan nefis mutancana tarifini de notlarınız arasına ekleyin.

Yorumlar

Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!