ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER MEKAN REHBERLERİ NEDEN NİĞDE'YE GİTMELİYİZ?

NEDEN NİĞDE'YE GİTMELİYİZ?

Kapadokya olarak adlandırılan bölge; Niğde, Nevşehir, Aksaray, Kayseri ve Kırşehir illeri arasındaki 250 km²'lik bir alandaki yoğunlaşmış coğrafi oluşumları içeren bir alanı tanımlar.
Neden Niğde'ye Gitmeliyiz?

Niğde uçakla Kayseri havalimanından 139 km, Adana havalimanından 179 km ve Nevşehir havalimanından 124 km mesafede; karayolundan ise, İstanbul’dan otoyoldan çıkmadan da yaklaşık 7 saat bir yolculukla ulaşılabilmektedir.


Niğde; doğası, mutfağı ve güncel arkeolojik veriler ile de belgelendirilen şimdilik 10322 yıllık kesintisiz üzerinde yaşamın sürdüğü tarihi ile medeniyetlerin eserleriyle yaşatıldığı temiz, misafir sever ve bir o kadar da üretimi güçlü olan bir Anadolu şehrimiz.  


Niğde'de Neler Yenir?

Niğde’nin coğrafi işaretli ürünleri başta olmak üzere, tarihindeki kültürlerin çeşitliliğine paralel oldukça zengin bir mutfağı vardır. Gastronomi odaklı veya destekli turizme talebin her geçen gün arttığı günümüzde yöresel mutfağının reçeteleri de hızla işletmelerin menülerinde hak ettiği yeri almayı sürdürüyor.

  • Bor Söğürmesi


Niğde’nin Bor ilçesinde yer alan Hilmibey lokantasında 3. kuşak Hilmi ERİÇ’İN elinden, tercihen öğlen olmadı akşam, mutlaka kasaptan uygun et varlığı teyit ettirildikten sonra ve yaklaşık iki saat odun ateşinde pişmesi beklenerek 2017 yılında Mahreç işareti alınan “Bor Söğürmesi” yenmelidir.

  • Niğde Tava


Orijinal reçetesinde Niğde-Bor arasında yer alan Sazlıca bölgesinde yetiştirilen “sazala domatesi” ile “sazala veya bor biberi” olan ve fırında pişirilen kuzu eti ve sarımsak ile de şenlendirilen dillere desten muhteşem lezzet “Niğde Tava” için Niğde Şehir Lokantası öğlen yemeği için öncelikli önerimdir.

  • Çamardı Dondurması


Çamardı Dondurma işletmecisi Dondurmacı Ustası Yasin Kürkcü ortada


Günümüzde Çamardı ilçesinin Mahmatlı köyünde yaşayan Hikmet Polat ile 1981 yılında başlayan ilk dondurma dükkanının üzerinden 41 yıl sonrasında; şimdilerde, Türkiye genelinde Niğde Çamardı ilçesinin çeşitli köylerinden yaklaşık 8000 dondurma işletmecisi mevcut. 


Niğde il merkezine gittiğinizde mutlaka başta elmalı, köfterli, patatesli gibi çeşitleri bulunan “Meşhur Çamardı Dondurma Yasin usta” olmazsa olmaz tadım yapmanız gereken işletmeler listenizde olsun, asla pişman olmazsınız. Ürünlerinin reçetelerini Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Aşçılık bölümünden öğretim görevlisi Mevlüt Ölmez ile geliştiren İşletmeci ve Dondurma Ustası Yasin Körükçü ’nün sloganı “çıkın çıkın gelin dostlar”.

  • Kiçağaç Kelle Söğüş


Türkiye genelinde meşhur olan hemen her kelle söğüşcü 1900lü yıllarda Akrendi, 2000 yılına kadar Kiçağaç, ondan sonrasında ise Yeşilova olarak anılan köyden çıkmadır. Niğde Merkez ilçeye bağlı bu köyden çıkan ve Niğde merkezde Hüseyin Çakmak tarafından büyük bir titizlik ve ustalık ile işletilen “Kiçağaç Kelle Söğüş 1859” siparişiniz ile hazırlanan yerken kendinizden geçeceğiniz tam bir lezzet tufanı adresi.


Kasap Yemekleri


Chef Halil Ünlü ile


İl genelinde eskiden beri süregelen adetlerden birisi de kasaplara yöresel yemek siparişleri vermektir. Siz söğürme gibi, Niğde Tava gibi yemekleri kasaplara kişi sayısına göre sipariş eder, sonrasında da onların içeriğini hazırladıkları güveçte veya tepsideki yemekleri anlaşmalı oldukları fırınlarda odun ateşinde pişirterek size teslim etmelerini beklersiniz. 


Niğde Can et işletmecisi ve babadan devraldığı kasaplığı ile Chef Halil Ünlü, tarafımdan test edilmiş, sizleri hayal kırıklığına uğratmayacak sihirli dokunuşları ile hazırladığı reçeteleri, sizin olası siparişlerinizi emin olun ziyafet sofralarına çevirecektir.

Niğde'den Neler Alınmalı?

  • Helvacı Osman 1932


Helvacı Osman 1932, 4.kuşak Yusuf Akbay ile…  


Niğde yöresinde başta sabah kahvaltısı olmak üzere hemen her öğünde de Tahin ve tahin içerikli ürünler tüketilir. Tahin,  kalsiyum açısından zengin olması sebebiyle kemik gelişimi, hafıza kuvvetlendirmesinde ek takviyelerin önde gelenlerindendir. Kışları tahin  pekmez karışımı yemek dinç tutar ve üşümeyi engeller. Damar tıkanıklarını açar, hafıza kayıplarını ve unutkanlığı giderir. 


4. kuşak olarak işin başında olan Yusuf Akbay’ın ailesi tarafından 1932 yılından beri işletilen Helvacı Osman’dan alacağınız helva’nın size ve olası hediye olarak ileteceğiniz kişi veya kişilerin sağlığına vereceği katkı ile damaklarında yaşatacağı lezzet emin olun çok ama çok değerli olacaktır.

  • Niğde Tahinlisi