ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ BAYRAMDA ET SONRASI HANGİ TATLILAR TÜKETİLİR?

BAYRAMDA ET SONRASI HANGİ TATLILAR TÜKETİLİR?

Didar Yanar

Lezzet.com.tr Yazarı didaryanar@gmail.com
Bayramda hangi tatlılar yapılır? Et sonrasında hangi tatlı tüketilmelidir? İşte, Pasta Şefi Didar Yanar'dan bayram sofralarına özel 3 nefis tatlı tarifi:
Bayramda Et Sonrası Hangi Tatlılar Tüketilir?

Bayram sofraları için ne tatlısı yapacağını bilemeyenleri böyle alalım. İşte, Didar Yanar'dan Kurban Bayramı'na özel 3 nefis tarif:

1) Kadayıf Sarma

kadayıf sarma

Malzemeler;

  1. 1000 gr taze kadayıf
  2. 250 gram tereyağı (erimiş)
  3. 200 gr ceviz içi
  4. Üzerine dökmek için;
  5. 350 gram tereyağı
  6. Şerbeti için;
  7. 800 gr su
  8. 700 gr şeker
  9. 10 gr limon

Hazırlanışı: İlk olarak şerbetini hazırlayın. Toz şeker ve suyu tencereye alın, ara ara karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında altını kısın ve 10 dakika bu şekilde kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocağı kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın.

Tereyağını eritip taze kadayıfın üzerine dökün ve eliniz ile karıştırın. Daha sonra kadayıftan küçük parçalar alıp düz bir şekilde açın. İçine bir yemek kaşığı kadar ceviz içinden koyup eliniz ile kadayıfı sarın ve tepsiye dizin. Sarma işlemi bitikten sonra üzerine tereyağı eritip kaşık yardımı ile kadayıfların üzerine dağıtın. 180 derecede fanlı 25 dk kadar pişirin. Kadayıfların ilk sıcaklığı çıktıktan sonra şerbeti üzerine dökün.

2) Sultan Tatlısı

sultan tatlısı

Malzemeler;

  1. Şerbeti için;
  2. 700 gr su
  3. 600 gr şeker
  4. 10 gr limon
  5. Hamuru için;
  6. 200 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  7. Yarım çay bardağı sıvı yağ
  8. 2 adet yumurta
  9. 200 gr şeker
  10. 45 gr Hindistan cevizi
  11. 160 gr irmik
  12. 5 gr vanilya
  13. 10 gr kabartma tozu
  14. 20 gr kakao
  15. 540 gr un
  16. Bulamak için;
  17. 200 gr süt
  18. Mavi haşhaş
  19. Üzeri için:
  20. Fındık

Hazırlanışı: İlk olarak şerbetini hazırlayın. Toz şeker ve suyu tencereye alın, ara ara karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında altını kısın ve 10 dakika bu şekilde kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocağı kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın.


Hamuru için; Karıştırma kabına un hariç bütün malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz. Yavaşça unu da ilave edip güzelce yoğuruyoruz. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlıyoruz. Önce süte ardından da haşhaşa bulayıp tepsiye yerleştiriyoruz. Üzerine fındık koyup 170 derece fanlı fırında 20-25 dk kadar pişiriyoruz. Çıkınca ilk sıcağı çıktığında ılık şerbeti üzerine gezdirip 1-2 saat kadar dinlendiriyoruz. Şerbetini tamamen çektiğinde servis edebilirsiniz, afiyet olsun.

3) Bülbül Yuvası

bülbül yuvası

Malzemeler;

  1. Şerbeti İçin;
  2. 500 gr toz şeker
  3. 600 gr su
  4. 10 gr limon suyu
  5. Hamuru İçin;
  6. 250 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  7. 90 gr sıvı yağ
  8. 1 adet yumurta
  9. 120 gr yoğurt
  10. 80 gr irmik
  11. 65 gr pudra şekeri
  12. 10 gr kabartma tozu
  13. 620 gr un
  14. Üzeri İçin;
  15. Yumurta akı
  16. Yumurta sarısı
  17. Ortası İçin;
  18. İri çekilmiş ceviz

Hazırlanışı: İlk olarak şerbetini hazırlayın. Toz şeker ve suyu tencereye alın, ara ara karıştırarak şekerin erimesini sağlayın. Şerbeti orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında altını kısın ve 10 dakika bu şekilde kaynatın. Ardından limon suyunu ekleyin ve 5 dakika daha kaynatarak ocağı kapatın. Şerbeti soğumaya bırakın.


Hamuru için; Bunun için uygun bir yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, yumurta, yoğurt, irmik ve pudra şekerini alarak yoğurmaya başlayın. Sonrasında unun bir kısmını ve kabartma tozunu ekleyerek, hamuru yoğurmaya devam edin. Kalan unu da yavaş yavaş ekleyin ve yumuşak kıvamlı bir hamur elde edin. Hamurun yarısını pişirme kâğıdının üzerine alarak, elinizle hafifçe bastırın. Hamurun üzerine de pişirme kâğıdı örterek, önce elinizle hafifçe bastırın, sonrasında merdane ile açın. Üzerindeki pişirme kâğıdını alarak, hamuru kurabiye aparatı ile kesin. Eğer kurabiye aparatınız yoksa çay bardağı da kullanabilirsiniz. Daire şeklindeki hamuru, pişirme kâğıdı serdiğiniz fırın tepsinize yerleştirin. Hamurun diğer yarısına da aynı işlemleri uygulayın. Elde ettiğiniz dairelerin orta kısmını da, daha küçük bir kapak yardımı ile tekrar kesin. Daha önce tepsiye yerleştirdiğiniz hamurların üzerine, yumurta akı sürün. Ortasını kapakla kestiğiniz hamurları, diğer hamurların üzerine yerleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürerek, orta kısımlarındaki boşluklara da iri çekilmiş ceviz yerleştirin. Önceden ısıttığınız 180°C fanlı fırında, 30 dakika pişirin. İlk sıcaklığı çıkınca şerbetini dökün. Afiyet olsun.


Şunlara da göz atın;

  1. Bayram için sütlü tatlılar
  2. 4 malzemeli tatlılar
  3. Soğuk yaz tatlıları
  4. İrmikli tatlılar
  5. Kolay kızartmalık tatlılar


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!