Hafta sonu Kilyos'a Ne Dersiniz?

Neredeyse lise çağlarımdan beri gitmekten asla vazgeçmediğim, sonrasında nerdeyse evim olan Kilyos'u bir kaç kelimeyle özetle deseniz acaba ne yazardım?
Hafta sonu Kilyos'a Ne Dersiniz?
20 Nisan 2022, 12:30

Uçsuz bucaksız yeşillik, derin mavi dalgalar, gülümseyen ve selam veren insanlar, balık kokusu, olağanüstü bir güneş batışı...

Kilyos ismini nereden geldiğini merak etmişti bir ara, Rumcada kum anlamına gelen ''Kilya'' kelimesinden türediğini söyleyen de var, ''Kuwaila'' yani boğaz anlamına gelen bir kelimeden geldiğini anlatan da... Cumhuriyet döneminde nedendir bilinmez ismi Kumköy'e çevrilmiş ama pek rağbet görmemiş. Coğrafi konumu o kadar güzel ki Roma imparatorluğu sonrası Cenevizliler, Osmanlılar derken levanten nüfusuyla öne çıkmış.

KİLYOS'UN NESİ MEŞHUR?


-Tabii ki plajları. 

İstanbul'da denize girebileceğiniz ender mekanlardan. Şimdi havalar biraz serin olsa da ailecek  kumsalda yürüyüş yapabilir, at binebilir, çeşitli eğlenceli aktivitelere katılabilirsiniz. Sörf ve kite yapanları seyretmek benim için hep müthiş olmuştur. Hele rüzgar varsa hele deniz biraz dalgalıysa, olağanüstü görüntüler çıkıyor ortaya...



  1. Suma Beach
  2. Babylon Kilyos
  3. Tırmata Beach (Favorim)
  4. Burç Beach
  5. Baykuş Plajı
  6. Dalia Beach
  7. Solar Beach
  8. Uzunya Beach Restoran (Eskiden salaş bir restoranı vardı, şimdi biraz daha lüks ve maalesef ucuz değil. Ama o kadar güzel bir lokasyon öylesine lezzetli mezeler var ki, değer.)
  9. Zuğa Beach (En sevdiğim, salaş restoran ve iskeleden denize giriş



-Balık Restoranları

İrili ufaklı her keseye uyabilecek restoranlar var  kuşkusuz ama ben kendi tercihlerimi sizlerle paylaşacağım. 

  1. Kayıkhane (Olağanüstü gün batımı. Hava güzelse tercih edin. Açık alan daha güzel. Sahibi balıkçı Atilla Bey'e merhaba derseniz belki yerel lezzetlerden balıkçı usülü değişik pişirilmiş mevsim balığı tadabilirsiniz.)
  2. Kilyos Balık restoran (Yaz kış gidebileceğiniz bir mekan, özellikle mezeleri müthiş, kışın karadeniz dalgaları camları adeta yalarken siz zeki Müren eşliğinde keyif yapabilirsiniz.)
  3. Mako Balık (Denizden biraz uzakta olsa da en sevdiğim mekanlardan. Hem samimi ortamı hem abartısız fiyatları, müthiş mezeleriyle öne çıkıyor, ızgara balık konusunda uzmanlar. Fırında helva deneyin...)

Balık dışında bir şeyler yemek isterseniz özellikle çocukların keyif alacağı bir kaç mekan daha önereceğim.



GULET

Sahile giderken minnacık dükkanların arasından yürüyün lütfen. Hem ruhunuza hem de eğer arabalıysanız vale parası vermeyeceğiniz için cebinize de iyi gelecektir. (Halı sahanın etrafına par edebilirsiniz) Yan yana iki dükkan, ertemiz tahta masalı, güler yüzlü ev sahipleriyle Gulet gerçekten de yıldızı hak edenlerden. Soldaki restoranda kömürde kokoreç yiyebilirsiniz. Özellikle biberli baharatlı porsiyon şeklinde hazırlanandan bahsediyorum, gerçekten nefis bir tat. Çocuklar ise ev yapımı köftelere ve ıslak hamburgere bayılıyorlar. Sağdaki restoran da balık üzerine gayet hesaplı, çoluk çocuk rahatlıkla gidebileceğiniz bir mekan. Manzara aramayın. 




PEÇKO

Karadeniz kıyısında olup pide yemeden olur mu?

Mümkün değil. Gerçekten inanılmaz bir tat. Halı sahaya çok yakın, çocukların önünde koşturabileceği minik bir sokak arasına sahip. Odun ateşinde pide ve lahmacun.



DAĞ RESTORAN

Tek geçerim, favorim. Kışın şömine önüne bayılıyorum ama yazın bahçesi de müthiş. Uskumruköy'de Gümüşdere'ye gelmeden hemen önce sağda minik bir dağ evi görünümünde. Menü belli. Ev yapımı köfte, ama ne köfte parmaklarınızı yersiniz. Ev yapımı patates kızartması hala sırlarını çözebilmiş değilim ben evde kızartınca aynısı olmuyor, rahmetli babaannem ve mutfağı geliyor aklıma. Patlıcan biber kızartma ve müthiş bir yoğurt. Bahçelerinde yetiştirdikleri salatalık malzemelerle çoban salatası da var. Çocuklar mekana bayılıyor. Park sorunu yok. Ucuz değil ama güler yüzlü hizmeti ve yiyeceklerinin kalitesiyle aldığı ücreti hak edenlerden.



MAVİ AT BİNİCİLİK

Etrafta çok at çiftliği var. Tercihim mavi at. Bölgede ''Issız Adam'ın yeri olarak biliniyor. Ortakları arasında oyuncu Cemal Hünal olunca kaçınılmaz tabii. Yemekler şahane, özellikle kahvaltı müthiş, mekan geniş fiyat uygun. Belli bir dersi tamamladıktan son ormanda ya da deniz kenarında atla ve eğitmenle gezintiye çıkabiliyorsunuz. İsteyen Cemal Hünal'dan da ders alabiliyor. Ayrıca temel okçuluk dersleri de var. Ayrıca ailecek y ada kalabalık gittiğinizde halat çekme ya da körebe gibi oyunlar da oynamak mümkün.

Kategoriler
Lezzet Logo