ANASAYFA MUTFAK OKULU KAKULELİ VE KAHVELİ TAÇ MERENG

KAKULELİ VE KAHVELİ TAÇ MERENG

Kakuleli ve kahveli taç mereng

Mereng için
6 yumurta akı
150 gr pudra şekeri
3 tane yeşil kakule
150 gr toz şeker
1 portakalın rendelenmiş kabuğu
Bir tutam tuz
Kreması için
500 ml süt
2 yumurta
1 yemek kaşığı Türk kahvesi (tepeleme)
100 gr toz şeker
40 gr mısır nişastası
200 ml krema
100 gr tereyağı
275 gr un
1 çay kaşığı tuz
150 ml su
Üzeri için
1 portakalın doğranmış kabuğu
Toz şeker


Mereng için bir kapta toz şeker, rendelenmiş kakuleyi, bir tutam tuzu ve pudra şekerini harmanlayın.


Yumurta aklarını bir kaba aktarın.


Yumurta akları ile önceden harmanladığınız şekerli karışımı mikserin en yüksek hızında çırpın.


Mereng karışımı mikserin ucundan akmayacak şekilde; pütürsüz ve parlak kıvam alana kadar 5-8 dakika kadar çırpın.


Mereng karışımını çırptığınız kabı ters çevirdiğinizde karışım dökülmeyecek kıvama gelirse doğru yoldasınız demektir.


Fırın kağıdı üzerine 22 cm. çapında bir yuvarlak çizin ve mereng karışımını bir kaşık yardımı ile taç oluşturacak şekilde yayın. Önceden ısıtılmış 130 dereceye ayarlı fırında 2 saat pişirin. Fırının kapağını açıp fırının içinde soğumaya bırakın.


Kreması için şekeri, nişastayı, tuzu ve unu eleyip harmanlayın.


Sütü, suyu, yumurtaları, kahveyi ve nişastalı karışımı sos tenceresinde muhallebi kıvamında pişirin. En son tereyağını ekleyip birkaç taşım daha kaynatın. Ocaktan alın. Ayrı bir kapta kremayı köpük olana kadar çırpın ve ılınan kahveli karışıma ilave edin. Alttan üste doğru havalandırarak spatula ile karıştırın. Sosu merengle birlikte servis yapın. İsteğe göre merengin üzerini göre jülyen doğrayıp toz şekere bulanmış portakal kabuklarıyla süsleyebilirsiniz.


Mereng yapımı sırasında nelere dikkat etmeli?
1. Yumurtalar oda ısısında olmalı ve akına iğne ucu kadar dahi yumurta sarısı bulaşmamalı.
2. Çırpma işlemi yapılacak kabın ve çırpma tellerinin temiz ve kuru olmasına dikkat etmeli.
3. Yumurtalar çırpılırken 1 tutam (iki parmağınızın tuttuğu miktar kadar) tuz eklenmeli.
4. Yumurtalar önce yavaş yavaş, sonra yüksek hızda çırpılmalı. El mikseriyle çırpma işlemine 8. aşamada belirtilen kıvama gelene kadar devam edilmeli.
5. Şeker, yumurtalar köpükleşmeye başlayıp kıvamı yoğunlaşır yoğunlaşmaz iki aşamada eklenmeli.
6. Beze hamuruna kıvamı tutucu olarak 1 çay kaşığı elma sirkesi ilave edilmeli.
7. Yumurtalar şekerle iyice özleşip, parlak ve kaşıktan akmayacak kadar katı bir köpük kıvamına geldiğinde mereng karışımı fırına girmeye hazırdır.
8.
Bu aşamada bekletmeden istenilen şekil verilip 130 derecede 2 saat süreyle pişirilmeli fırın sıcaklığı hiç değiştirilmemelidir.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.