ANASAYFA MUTFAK OKULU GÜLLAÇ TARİFLERİ...

GÜLLAÇ TARİFLERİ...

Güllaç tarifleri...

15.yy’da ilk kez Osmanlı saray mutfağında denenen, içine eklenen gül suyundan dolayı “Güllü Aş” adını alan ve günümüzde ramazanın vazgeçilmezi olarak kültürümüze yerleşen Güllaç ile farklı uygulamalar yaptık. Ramazan sofralarınızda siz de bu güzel lezzetlere yer vererek sevdiklerinizle paylaşabilirsiniz.

Muhallebili güllaç
Gerekli malzeme
5 güllaç yaprağı
1 su bardağı ceviz içi
750 ml süt
1 paket vanilya
3/4 su bardağı toz şeker

Muhallebi için

4 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
75 gr margarin
3 parça damla sakızı
Kiraz şekerlemeleri
Toz Antep fıstığı

     
Süt, un, şeker, vanilya ve damla sakızını tencereye alın ve orta ateşte muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin. Margarini ekleyip eriyinceye kadar karıştırın ve mikserle 3-4 dakika çırpın. Ceviz içlerini muhallebiye ekleyin.

~

   
Süt, şeker ve vanilyayı bir tencerede kaynatın ve geniş bir kaseye aktarın. Güllaç yapraklarını parçalara ayırıp, sıcak süte batırarak yumuşayıncaya kadar ıslatın.


                                
Güllaç yapraklarının yarısını süt ile ıslatarak bir kaba yerleştirin. Üzerine sakızlı muhallebiyi dökerek yayın. Kalan yaprakları da süt ile teker teker ıslatarak muhallebinin üzerini kapatın. Üzerine bir miktar daha süt gezdirin. Kare dilimlere ayırıp üzerini toz fıstık ve kiraz şekerlemesi ile süsleyerek servis yapın.




Güllacı, aynı malzemeyi kullanarak ve farklı şekillerde sararak hazırlayabilirsiniz.

   

~

 
Islatılmış güllaç yapraklarını parçalara ayırıp, çay fincanının içerisine yerleştirin. Sakızlı muhallebiyi fincanın içine doldurun. Kenarlardan sarkan yaprakları üzerine kapatıp, fincanı servis tabağına ters çevirin. Üzerini toz fıstık ve kiraz şekerlemesiyle süsleyerek servis yapın.


   
 
Güllaç yapraklarından büyük parçalar kopartıp hazırladığınız sıcak süte batırarak ıslatın ve düz bir zemine serin. Uç kısmına muhallebi yayın. Kenarlarını içe doğru katlayıp rulo şeklinde sarın. Ruloyu tespiye yerleştirip, üzerine bir miktar süt gezdirin. Üzerini toz fıstık ve kiraz şekerlemesiyle süsleyerek servis yapın.


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.