ANASAYFA LEZZETLİ HABERLER TARİF LİSTELERİ YÖRESEL PİLAV TARİFLERİ: FARKLI VE GELENEKSEL 10 PİLAV TARİFİ

YÖRESEL PİLAV TARİFLERİ: FARKLI VE GELENEKSEL 10 PİLAV TARİFİ

Yöresel pilavlar nelerdir, nasıl yapılır? Karadeniz mutfağından hamsili pilav, Siirt yöresinden perde pilavı ve daha nicesini yazımızda derledik. İşte, evde kolayca yapabileceğiniz 10 yöresel pilav tarifi:
Yöresel Pilav Tarifleri: Farklı ve Geleneksel 10 Pilav Tarifi

Tüm sofraların gelenekselleşmiş yemeği olan pilav, birbirinden farklı çeşitleriyle sunulur. Türk mutfağında akla ilk gelen pirinç pilavı olsa da, bulgur, şehriye, siyah pilav gibi farklı versiyonları da mevcuttur. Özellikle yörelerle özdeşleşen bu pilavlar, ana yemeğin en lezzetli eşlikçisidir. Evinizde kolayca hazırlayabileceğiniz pilav tariflerini sizlerle paylaşmaya devam ediyor, bu kez rotamızı yöresel pilavlara çeviriyoruz. İşte, sofralarınızı tamamlayacak 10 yöresel pilav tarifi:


  1. Tereyağlı Pirinç Pilavı


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 2 su bardağı sıcak su veya tavuk suyu
  3. 2 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 yemek kaşığı arpa şehriye
  5. 1 çay kaşığı tuz
  6. ½ çay kaşığı karabiber


Yapılışı: 1 su bardağı pirinç soğuk su ile iyice yıkanır ve süzülür. Tereyağı tencereye alınır, eritilir ve şehriyeler eklenir. Şehriyeler altın sarısı bir renk alana dek kavrulur. Süzülmüş pirinçler ilave edilir. Pirinç alttan üste çevrilerek kavrulur. Pirinç tane tane döküldüğünde ve kavrulduğunda sıcak su veya tavuk suyu ilave edilir. 5 dakika yüksek ateşte su kaynama derecesine geldiğinde altı kısılır ve kapak kapatılır.  Suyu çekene kadar pişirilir. Piştiğinde üzerine nemli bez veya kağıt havlu kapatılır, yaklaşık 15-20 dakika demlendirilir. Afiyet olsun.


  1. Hamsili Pilav


Malzemeler;

  1. 1 kg hamsi
  2. 2 adet soğan
  3. 2 adet havuç
  4. 1 su bardağı pirinç
  5. 1,5 su bardağı sıcak su
  6. 3 yemek kaşığı tereyağı
  7. 1 yemek kaşığı sıvıyağ
  8. 1 tatlı kaşığı tuz
  9. 1 tatlı kaşığı karabiber
  10. 1 yemek kaşığı mısır unu (isteğe göre)


Yapılışı: Hamsiler ayıklanır, kılçığından arındırılır ve kenara alınır. Sıvıyağ ocağa alınır ve ısındığında yemeklik doğranmış soğanlar kavrulur. Soğanlar iyice sarardığında yine yemeklik doğranmış havuçlar eklenir ve kavrulur. Pirinç eklenir ve hepsi beraber kavrulmaya devam edilir. Sıcak su eklenmeden önce 2 yemek kaşığı tereyağı, tuz ve karabiber pirinç karışımına eklenir. Su eklendikten sonra kaynayana dek yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte su çekene kadar pişirilir, piştikten sonra ise demlendirilir. Kalan 1 yemek kaşığı tereyağı ile pilavı pişireceğimiz kap veya ekipman iyice yağlanır. İsteğe göre yağlanan kaba bu aşamada mısır unu serpilebilir. Temizlenen hamsiler açık ve hiçbir boşluk kalmayacak şekilde kaba dizilir. Dizilen hamsilerin içerisine demlenen pilav çok dolu olmayacak şekilde doldurulur ve üzeri hamsi ile kapatılır. Yaklaşık 180 derece de 7-8 dakika fırında pişirilir. Afiyet olsun.


  1. İç Pilav


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. ½ adet yemeklik doğranmış soğan
  3. 1 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 yemek kaşığı toz şeker
  5. 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  6. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  7. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  8. 1 tatlı kaşığı tuz
  9. 1 tatlı kaşığı yenibahar
  10. 1 tatlı kaşığı tarçın
  11. 1 çay kaşığı karabiber
  12. 1,5 su bardağı sıcak su


Yapılışı: Zeytinyağı tencereye koyulup ısıtılır, ardından soğan eklenir ve sararıncaya dek kavrulur. Dolmalık fıstıklar eklenir ve kavrulmaya devam edilir. Fıstıklar kavrulduğunda pirinç eklenir ve kavurma işlemine devam edilir. Kuş üzümleri sıcak suya koyulur ve yumuşayınca süzdürülür. Yumuşamış kuş üzümleri, baharatlar ve tuz eklenip karıştırılır. Şeker ilave edilir. Biraz daha karıştırdıktan sonra önce tereyağı ardından sıcak su eklenir ve pişirilir. Afiyet olsun.


  1. Perde Pilavı


Malzemeler;

  1. 1 adet kalçalı tavuk but
  2. 3 adet tane karabiber
  3. 1 su bardağı pirinç
  4. 1 adet defne yaprağı
  5. 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  6. 1 yemek kaşığı kuş üzümü
  7. 100 gr kabukları soyulmuş badem
  8. 150 gr tereyağı
  9. ½ çay bardağı sıvıyağ
  10. 1 tatlı kaşığı tuz
  11. 1 çay kaşığı karabiber
  12. 1 çay kaşığı yenibahar
  13. 1 çay kaşığı tarçın
  14. 1,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  15. 1 adet soğan
  16. 1 adet havuç
  17. Hamur için:
  18. 1 adet yumurta
  19. 1 yemek kaşığı yoğurt
  20. 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  21. 1 çay kaşığı tuz
  22. 2-3 bardak un


Yapılışı: Perde pilavını yapmaya hamuru ile başlanır, çünkü hamurun dinlenmesi gerekir. Yumurta, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır ardından un eklenir ve hamur haline getirilir, dinlendirilir. Yıkanan tavuklar tencereye alınır ve su eklenir. Soğan ve havuç irice doğranır, defne yaprağı ile tane karabiberde eklenerek pişirilmeye başlanır. Pişen tavuklar derisiz şekilde didiklenip kenara alınır. Tavuk suyu pilavda kullanmak için süzdürülür. Pirinçler bol suda iyice yıkanır ve süzülür, kuş üzümleri sıcak suda yumuşatılır. Sıvıyağı tavaya eklenir ve dolmalık fıstıklar ile bademlerin yarısı kavrulur. 50 gr tereyağı eklenir. Süzülen pirinçler eklenip kavrulmaya başlanır. Kavrulduktan sonra tuz, baharatlar ve kuş üzümü eklenip karıştırılır. Süzülen tavuk suyu sıcak halde ilave edilip pişirilir, dinlendirilir. Kalan 100 gr tereyağı ile pişirme kabı yağlanır ve bademler orantılı şekilde dizilir. Dinlenen hamur, bir oklava yardımı ile zemine az miktarda un serpilerek açılır ve pişirme kabında yer alan bademlerin üzerine bozmadan koyulur. Dinlenen hamurun içerisine pilav yerleştirilir ve her tarafı hamur ile kapatılır. Önceden ısıtılmış 160 derece fırında yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. Üzeri kızardığında fırından çıkarılır ve bademlerin şeklinin bozulmaması için dikkatli bir şekilde ters çevrilir. Dilimlenir ve servis edilir. Afiyet olsun.


  1. Midyeli Pirinç Pilavı


Malzemeler;

  1. 1 çorba kasesi pirinç
  2. 25 adet midye
  3. 1 çay bardağı zeytinyağı
  4. 1 çorba kaşığı çam fıstığı
  5. 1 çorba kaşığı kuş üzümü
  6. 1 baş soğan
  7. 2 bardak su
  8. 1 tatlı kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı: Midyeler kazınır ve yıkanır. Kabukları ile birlikte bir tencerede açılıncaya dek yaklaşık 10 dakika kaynatılır. Midyelerin hepsi açıldığında kenara alınır ve soğutulur. Soğuyan midyelerin içleri çıkarılır ve sakallarından arındırılarak ayrı bir kaba konur. Zeytinyağı ocağa alınır ve ısıtılır. İnce yemeklik doğranmış soğanlar ve midye eklenerek soğanlar sararıncaya dek kavrulur. Çam fıstığı ve sıcak suda yumuşatılıp süzdürülen kuş üzümü ilave edilip kavurmaya devam edilir. Fıstıklar kavrulduğunda iyice yıkanıp süzdürülen pirinçler ilave edilir ve tane tane dökülene dek kavrulur. Tuz ve karabiber ilave edilir, ardından sıcak su eklenir ve pişirilip dinlendirilir. Afiyet olsun.


  1. Patlıcanlı Pilav


Malzemeler;

  1. 1,5 su bardağı pirinç
  2. 2 adet kemer patlıcan
  3. 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  4. 1 demet dereotu
  5. 300 gr sıvıyağı (kızartmak için)
  6. 2 su bardağı su veya et suyu
  7. 1 adet kuru soğan
  8. 1 tatlı kaşığı tuz
  9. 1 çay kaşığı karabiber


Yapılışı: Kemer patlıcanlar alaca soyulup küp şeklinde doğranır ve acı suyunun çıkması için bol tuzlu suya atılır. Yarım saat sonra süzdürülür ve tuzu gidene dek bol suda yıkanıp iyice kurutulur. Sıvıyağ ocağa alınıp ısıtılır ve kurutulan patlıcanlar yumuşayıp sararıncaya dek kızartılıp yağ çekmemesi için rulo peçete üzerine koyulur. Zeytinyağı tencerede ısıtılır ve ince yemeklik doğranan soğan kavrulur. Soğanlar kavrulunca soğuk suda yıkanıp süzdürülmüş pirinçler ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinç kavrulduğunda tuz, karabiber, sıcak su veya et suyu eklenir, pişirilir. Pişen pilava demlendirilmeden önce kızartılan patlıcanlar ve ince kıyılmış dereotu eklenip karıştırılır. 10-15 dakika demlendirilir. Afiyet olsun.


  1. Domatesli Pirinç Pilavı


Malzemeler;

  1. 1 su bardağı pirinç
  2. 2 adet domates
  3. 2 yemek kaşığı tereyağı
  4. 1 tatlı kaşığı tuz
  5. 1 çay kaşığı karabiber
  6. 1,5 su bardağı sıcak su


Yapılışı: Pirinçler iyice yıkanıp süzdürülür ve kenara alınır. Domatesler yıkanır, kabukları soyulur ve yemeklik doğranır. Tencereye tereyağı koyulur ve ocağa alınıp ısıtılır. Pirinç ve tuz eklenip kavrulur. Pirinç kavrulduğunda domatesler eklenip bir iki dakika daha kavrulduktan sonra önce karabiber sonra sıcak su eklenir ve yüksek ateşte kaynattıktan sonra kısık ateşe alınıp pişirilir, dinlendirilir. Afiyet olsun.


  1. Sebzeli Bulgur Pilavı