Yemeklerinize Lezzet Katacak Aromatik Sebzeler

Klasik yemeklerinizin içerisine eklediğinizde fark yaratacak aromatik sebzeleri ve baharatları sizler için anlattık. İşte, yemeklerinize lezzet katacak aromatik sebzeler:
Yemeklerinize Lezzet Katacak Aromatik Sebzeler
22 Haziran 2022, 14:23

Mutfak sanatlarında, "aromatik" kelimesi, belirli bir mutfak türü içindeki tariflerin tatlarının temel temeli olarak geleneksel olarak kullanılan belirli sebzeleri belirtmek için kullanılır. Aromatik örnekleri soğan, havuç, kereviz, zencefil ve biberdir.


Aromatik Sebzeler ve Baharatlar Nelerdir?

Genellikle basitçe aromatik olarak adlandırılan aromatik sebzeler, bir yemeğin lezzet tabanını oluşturur. Aroma dışında yaptığınız yemeğe lezzette eklerler. Arka planda lezzetlerini verirler, çorba, et suyu, soslar, güveçler, kızartmalar ve tavada kızartmalar gibi yemeklere derinlik ve boyut kazandırırlar. Spesifik tat veya aroma hissettirmeden kombinasyonu daha lezzetli ve çeşitli hale getirir.

Aromalar aralarında genellikle üçlü olarak kombinlenir. Bu bileşenler mutfaktan mutfağa ve kültüre göre değişkenlik gösterebilir. 


Temel Aromatik Malzemeler

Bazı temel aromatik bileşenler arasında havuçlar, sarımsak, pırasa, arpacık soğanı ve yeşil soğan dahil olmak üzere soğan ailesinin herhangi bir üyesi bulunur. Havuç ve soğanların her ikisi de tatlılık sağlarken, soğan da karakteristik burukluğun bir kısmını verir. Biber ailesinin üyeleri, değişen derecelerde ısıya sahip dolmalık biber ve şili biberi de dahil olmak üzere, rezene, kereviz gibi aromatikler olarak da yaygın olarak kullanılır. Asya mutfaklarının da kendine has geleneksel aromaları vardır ve bunlar arasında zencefil, havlıcan ve limon otu ile birlikte yukarıda adı geçenlerin birçoğu bulunur. 


Tariflerde Aromatik Lezzetler Nasıl Kullanılır?

Aromatiklerin kullanıldığı tarifler arasında stoklar, soslar, çorbalar, güveçler, buğulamalar ve kızartmaların yanı sıra tavada kızartmalar ve pirinç yemekleri bulunur. Klasik bir espanyol sos gibi aşamalar halinde hazırlanan bir tarifte, işlemin her aşamasında aromatikler kullanılır. Örneğin, stok için kemikleri kavururken aromatikler eklenir. Stok kaynatıldığında, aromatikler eklenir. Ve stok, sosu yapmak için meyane ile birleştirildiğinde, aromatikler bir kez daha eklenir.

Çoğu durumda, bir yemek hazırlamanın ilk adımı olarak aromatikler, aromalarını açığa çıkarmak için bir tür yağda hafifçe ısıtılır. Bu nedenle, ince doğranmış soğanları, havuçları ve kerevizi az miktarda yağda ısıtmanızı ve ardından malzemeleri ekleyerek pişirmeye başlayabilirsiniz. 


Ülkelere Göre Aromatik Kombinasyonlar

Aromatikler tipik olarak belirli bir mutfakta belirli kombinasyonlarda kullanılır. Örneğin;

  1. Fransız mutfağı, mirepoix olarak bilinen geleneksel aromatik kombinasyon, çoğunlukla soğan, havuç ve kereviz kullanılır. 
  2. İtalyan mutfağı, soffritto olarak bilinen klasik aromatik üçlüsünde aynı üç sebzeyi kullanır.
  3. İspanyol mutfağı, sarımsak, soğan, biber ve domatesten oluşan benzer bir adla sofrito kullanır..
  4. Asya mutfakları, Çin mutfağında yaygın olan zencefil, sarımsak ve yeşil soğandan oluşan aromatik üçlünün kendi versiyonlarına da sahiptir.
  5. Thai mutfağında, , arpacık soğanı, sarımsak, şili ve limon otundan yapılmış ve bir macun haline getirilmiş aromatik karışımına sahiptir.
  6. Hint yemekleri de aynı şekilde zencefil, sarımsak ve chiles karışımı kullanır.


Şunlara da göz atın;

  1. Aromatik tatlar
  2. Sebzeleri közlerken yapılan hatalar
  3. Meyve ve sebzeler neden mevsiminde yenmeli?
  4. Yüksek proteinli sebzeler

Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo