Zorlanmadan geçirdiğimiz bir kış sonrası yaz; sıcak güneşiyle, iklimlerin kayması nedeniyle daha da sıcaklaşan günleriyle bizleri güneye, tatillere sürükledi. Temmuz ayı içinde, şarkılardaki gibi “Bodrum Bodrum” diyerek yolumu Halikarnas Balıkçısı’nın var ettiği, tanıttığı ilçeye yönlendirdim. Bodrum; kalesi, müzesi, dünyanın 7 harikasından biri olan Mausoleum’u, Balıkçı’nın kendi elleriyle diktiği bella sombra ağaçları, hâlâ tertemiz kalabilen turkuaz denizi ile beni her zaman büyüler. Son 5-6 yılda şef restoranları ve fine dining ekolü atılımlar öne çıksa da bu restoranların yerel malzeme kullanımına önem verilmesi takdire şayan bir durum.
Marina karşısında yeni açılan Karma, işte bunlardan birisi. Ege mirasını sürdürülebilir, mevsimsel ve zanaatkar mutfağıyla birleştirerek özgün lezzetler sunan mekanda, Sinan Hamamsarılar’ın menüsünü oluşturduğu yemekleri tadımladım. Ayrıca konakladığım The Karia Otel; müdürü Pirağa Bayraktar’ın konukseverliği, yöre mutfağı, otelin bakımlı muhteşem bahçesi ile beni nostaljik bir yolculuğa çıkardı. Mutfak görevlisi Şengül Dayanç Hanım’ın otlu böreğini de sizinle paylaşmadan geçemezdim. Hepinize iyi yazlar diliyorum.
Malzemeler
4-6 kişilik
2 su bardağı gambilya
3.5 su bardağı su
Tuz
1/3 limon suyu
1 büyük kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı toz kırmızı biber
Yapılışı:
Gambilyadan bir kahve fincanı ayırın. Gambilyanın kalan kısmını, yarım su bardağı zeytinyağı, tuz, limon suyu ve 3.5 bardak soğuk su ile orta ateşte haşlayın. Gambilya yumuşayıp suyunu çekince ocaktan alarak blender ile iyice çekin. Servis tabağına yayın. Soğanı piyazlık doğrayarak 1/4 su bardağı zeytinyağında karamelize olana kadar yaklaşık 20 dakika soteleyin. Bu arada çiğ gambilyaları fırın kağıdı üzerine yayarak fırında çıtır olana kadar kızartın. Tabaktaki gambilya favası üzerine kalan zeytinyağını gezdirin, karamelize soğanı yayın, üzerine çıtır gambilyaları ve toz kırmızı biberi hafifçe serpiştirin. Ilık olarak veya soğuk bir şekilde servis edebilirsiniz.
Malzemeler
4-6 kişilik
500 gr balkabağı
½ çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy soğan
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1 adet tarçın çubuğu (isteğe bağlı)
½ su bardağı su
1 kahve fincanı kabak çekirdeği içi
1 tatlı kaşığı Frenk soğanı (isteğe bağlı)
200 gr yağlı yoğurt
Yapılışı:
Balkabaklarını soyup yıkayın ve ince ince dilimleyin. Balkabaklarının üzerine zeytinyağını gezdirin, 5 dakika kadar soteleyin. Soğanı piyazlık doğrayarak balkabaklarının üzerine ekleyin ve birkaç dakika daha beraberce kavurun. Toz şeker, tuz, tarçın çubuğunu ilave edin. Üzerine yarım su bardağı suyu ekleyin ve tencerenin kapağını kapatıp kısık ateşte kabaklar yumuşayana, suyunu çekene kadar pişirin. Ilınınca tabağa alın. Üzerine kabak çekirdeği içlerini serpin. Ilık veya soğuk olarak yanında yoğurt ve ince doğradığınız Frenk soğanı ile servis edin.
Malzemeler
4-6 kişilik
200 gr sakızlı (bulamazsanız sade hellim ile deneyin) saganaki peyniri
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Marmelat için
1 kg mandalina
700 gr toz şeker
Yarım limonun suyu
Yapılışı:
Mandalinaları yıkayın. Kabuklarını soyun. Kabukların yarısını, acılığının gitmesi için sıcak suda 10 dakika haşlayıp süzün. Mandalina içlerini çekirdeklerinden ayırın ve doğrayın. Ayırdığınız kabukları ince ince doğrayın veya rondodan geçirdikten sonra mandalina içlerini ve doğradığınız kabukları tencereye koyun. Üzerine şekeri ilave edin. Bir - bir buçuk saat bu şekilde bekletin. Mandalinalar suyunu iyice salınca orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayınca ateşi kısın. Kıvam koyulaşana kadar pişirin. Ocaktan indirmeden 5 dakika önce limon suyunu ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatın. Marmeladınızı soğutun. Peyniri zeytinyağında önce bir tarafını, sonra diğer tarafını çevirerek kızartın. Eğer ızgaranız varsa ızgara da yapabilirsiniz. Peyniri tabağa alın, yanında Bodrum mandalinası marmeladı ile sıcak servis edin. Bu marmeladı et ya da tavuk yemeklerinizin yanında da kullanabilirsiniz.
Malzemeler
4-6 kişilik
1 kg un
½ çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar su (yumuşak bir hamur olmalı)
1 kg ıspanak, pazı, ısırgan karışımı
1 adet kuru soğan
2 diş sarımsak
150 gr lor peyniri
Tuz, karabiber
Aralara sürmek için
2 su bardağı süt
1 çay bardağı zeytinyağı
½ çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı un
Yapılışı:
Un, zeytinyağı, tuz ve su ile kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru yaklaşık 1 saat dinlendirin. Bu arada kuru soğanı, sarımsağı az yağda soteleyin. Üzerine yıkanmış, süzülmüş yeşillikleri, tuzu, karabiberi ve lor peynirini ilave edin. Karışımı kenara alın. Dinlenmiş hamuru 7-8 bezeye bölün. Her bezeyi baklava yufkasından biraz kalınca açın, ortadan ikiye bölün. Yufkaların üzerine sürmek için verilen malzemelerin hepsini çırpın, yarım ay şeklindeki yufkaya fırça ile sürün. Hamurun uzun kenarına iç malzemeyi yayın ve yufkayı rulo şeklinde sarın. Az yağlanmış büyük bir tavaya gül şeklinde yerleştirin. Diğer yufkalara da aynı işlemi uygulayın. Tavayı ocağa alın. Üzerine bir kapak kapatarak, kısık ateşte, bir yüzü kızarınca diğer yüzünü de çevirerek pişirin. İsterseniz bu böreği fırında, yağlı kağıt üzerinde de 180 derecede pişirebilirsiniz. Sıcak olarak servis edin.