Mutfakta en sık karşılaşılan sorunlardan biri, temizlenmesi zor fırın tepsileridir. Yüksek sıcaklıklarda kolayca yapışan yağ ve yiyecek kalıntıları, zamanla tepsinin üzerinde kararmış lekeler oluşturur. Ancak panik yapmaya gerek yok. Doğal ve kolay yöntemlerle, hiç yorulmadan bu kalıntılardan kurtulmak mümkün.
Fırın tepsisinde yüzeysel kalıntılar varsa, sofra tuzu etkili bir çözümdür. Soğumuş tepsinin üzerine bolca tuz serpin ve 50 °C’de yaklaşık 30–60 dakika fırında bekletin. Tuz kahverengiye döndüğünde tepsiyi çıkarın, soğumaya bırakın ve nemli süngerle temizleyin. Sonrasında biraz bulaşık deterjanıyla yıkadığınızda tepsi ilk günkü gibi olacaktır.
Yanmış yağ ve kalıntılar söz konusuysa, karbonat imdada yetişiyor. Yaklaşık 50 gram karbonatı tepsinin üzerine eşit şekilde serpin, hafifçe su püskürtün ve 100 °C’de fırında 20 dakika bekletin. Soğuduktan sonra sünger ve deterjan yardımıyla kalıntıları kolayca temizleyebilirsiniz.