ANASAYFA LEZZET'TEN HABERLER VİŞNE SAPININ FAYDALARI VE KULLANIMI

VİŞNE SAPININ FAYDALARI VE KULLANIMI

Vişne sapının faydaları nelerdir, neye iyi gelir? Vişne sapı çayı nasıl hazırlanır? Vişne sapı nasıl kullanılır? Uzman Diyetisyen Şebnem Kandıralı Yıldırım'dan şifa deposu vişne sapının faydaları
Vişne sapı faydaları nelerdir?

Vişne sapı; anti inflamatuar (iltihap karşıtı), antiseptik, sıkılaştırıcı, sakinleştirici, detoksifiye edici, diüretik ve laksatif etkilere sahiptir. Vişne saplarının böbrek, gut ve romatizma sorunlarının tedavilerinde ve genel bir sakinleştirici etki vererek sinirleri güçlendirmeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır. Peki, vişne sapının faydaları nelerdir, hangi hastalıklara iyi gelir? Vişne sapı çayı nasıl yapılır? İşte cevabı..


Vişne Sapının Faydaları Nelerdir?

  • Diüretiktir: Fitoterapide yüzyıllardır etkili ve güvenli bir yöntem olarak vişne sapları kullanılmaktadır. Bu diüretik etki saplarda bulunan doğal olarak bulunan bioflavanoidler ve potasyum tuzlarından gelmektedir. Vişne sapları idrarla ve genel olarak sindirim sürecinde vücut atıklarının ortadan kaldırılmasını teşvik ederken, su tutulmasını hafifletmeye, şişkinlik oluşumunu önlemeye ve bacaklardaki klasik ödem belirtilerini azaltmaya yardımcı olur. Vişne sapları vücudun doğal detoksifikasyon sürecine katkıda bulunur.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarıyla mücadelede etkindir: Güçlü diüretik ve iltihap karşıtı özellikleri sayesinde vişne sapları toz veya çay formunda böbrekler ve idrar yollarını temizlemeye ve interstisyel sistit ve glomerüler hastalıkların oluşturduğu semptomları hafifletmeye yardımcı olmak amacıyla kullanılır. İdrar yolu ve böbreklerde oluşan taşları temizlemeye yardımcı olur. Taşlar büyükse en iyi yaklaşım uzman bir doktor aracılığıyla güvenli bir şekilde kurtulmak olacaktır.
  • Kilo kaybını destekler: Metabolizmayı düzenlemeye yardımcıdır, vücudun toksin atımını desteklediğinden yağ ve selülitin ortadan kaldırılmasına ve cildin elastikiyetinin yeniden kazandırılmasına katkıda bulunur. Beraberinde bağırsak sağlığının normalleşmesine yardımcı olur. 
  • Vişne sapındaki polifenolik flavonoid bileşikleri ve antosiyaninler insülin üretiminin artmasına yardımcı olduğundan, kan şekeri seviyelerini stabilize etmeye ve iştahı kontrol etmeye fayda sağlar.


Vişne Sapı Çayı Nasıl Yapılır?

Çay için taze veya kuru saplar kullanılabilir. 1 litre kaynar suya 5 yemek kaşığı sap ekleyin. 5 dakika kaynatın. Üzerini örtün ve 15 dakika bekletin. Süzdükten sonra isterseniz tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Günde 1 fincan yeterlidir, yemeklerden yarım saat önce veya yemeklerden 2 saat sonra tercih edilebilir. Fazlası buzdolabında ağzı kapalı şekilde 3 gün kadar saklanabilir. Alternatif olarak kiraz sapı çayını da deneyebilirsiniz.


Vişne Sapı İşe Yarar Mı?

Vişne sapı iltihap ve alerji önleyici özelliklere sahiptir. Aynı zamanda temizleyici ve antiseptik özellikleri de mevcuttur. Sakinleştirici olduğu için özellikle uyumadan bir saat önce ve stresli durumlarda çay olarak içilmesi önerilir. Romatizma ve eklem ağrılarına da iyi gelir.


Vişne Sapı Kurutulur Mu?

Vişne çayı yapımında kullanacağınız sapları aktardan alabilirsiniz. Veya yediğiniz vişnelerin saplarını bir kenara ayırın ve bol su ile durulayın. Ardından açık havada gölge bir yerde kuruması için bekletin. Yaklaşık 2-3 gün içerisinde kuruyacaktır.

Önemli Not: Bitkisel ürünler ve bitki çayları alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Bu yüzden kullanmadan önce doktorunuza danışın.


Şunlara da göz atın;


Yeniliklerden haberdar olun!

Lezzet’ten sürekli haberdar olmak istiyorsanız e-posta adresinizi girerek kaydolun!